Σμίκρυνση στήθους

Γράφει ο Ντότσικας Παναγιώτης
Πλαστικός χειρουργός
Συνεργάτης Πολυϊατρείου IASSIS

Ένα εξαιρετικά πληθωρικό στήθος, πέρα από την αρνητική αισθητική εικόνα που εκπέμπει, δημιουργεί επιπρόσθετα σοβαρά προβλήματα. Το μεγάλο στήθος είναι πρακτικά αψηλάφητο σε όλο του τον όγκο κι επομένως δεν είναι εύκολα αναγνωρίσιμες πιθανές αλλοιώσεις της υφής του για τη σωστή και έγκαιρη πρόληψη του καρκίνου του μαστού.Επίσης, το περιττό βάρος στο θώρακα μπορεί να προκαλέσει μακροπρόθεσμα σοβαρές βλάβες στη σπονδυλική στήλη. Για τη σμίκρυνση, ο πλαστικός αφαιρεί οριστικά κάποια κομμάτια του μαζικού αδένα, λίπους και δέρματος. Η προσπάθεια του εντοπίζεται στο να κρατήσει τη θηλή ζωντανή. Ουσιαστικά ανεβάζει τη θηλή στο ιδανικό ύψος, κολλημένη πάνω στο κομμάτι του αδένα που έχει απομείνει και το οποίο θα ξανασχηματίσει το καινούργιο στήθος.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ-ΕΠΟΥΛΩΣΗ
Η επέμβαση της σμίκρυνσης διαρκεί περίπου τρεις ώρες και για την αντιμετώπιση της μικροαιμορραγίας που παρατηρείται, η ασθενής πρέπει να παραμείνει στην κλινική 2-3 μέρες. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης γίνεται γενική αναισθησία και η πιο συχνή επιπλοκή είναι η εμφάνιση κάποιου αιματώματος, το οποίο προλαμβάνεται με την έγκαιρη τοποθέτηση ειδικών σωλήνων. Τα ράμματα αφαιρούνται μετά από 10-12 μέρεςκαι η ασθενής θα πρέπει να φοράει αθλητικό σουτιέν χωρίς μπανέλες. Για διάστημα τριών μηνών απαγορεύεται η έκθεση στον ήλιο, ενώ συνιστώνται η χρήση τροφοτονωτικών κρεμών και ελαφρύ μασάζ στις τομές. Μετά την πάροδο ενός περίπου χρόνου, η γυναίκα μπορεί να μείνει έγκυος.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Συνήθως χρειάζονται περίπου 3 μήνες για να ολοκληρωθεί το οριστικό αισθητικό αποτέλεσμα της σμίκρυνσης στήθους. Τα αποτελέσματα είναι μόνιμα, αν δεν υπάρξουν απότομες μεταβολές βάρους και η ασθενής φροντίζει σωστά το στήθος της κατά τη διάρκεια της μετεγχειρητικής περιόδου. Ένα από τα σοβαρά μειονεκτήματα αυτής της πλαστικής επέμβασης –αν μπορεί να θεωρηθεί μειονέκτημα- είναι τα σημάδια, τα οποία είναι λίγο πολύ ορατά και έχουν το σχήμα άγκυρας.

ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ ΣΤΗΘΟΥΣ
Η αύξηση του όγκου του μικρού στήθους επιτυγχάνεται με την τοποθέτηση ειδικών προθέσεων σιλικόνης ή φυσιολογικού ορού.Συνήθως, όμως, προτιμούνται οι προθέσεις σιλικόνης γιατί το αποτέλεσμα προσεγγίζει καλύτερα αυτό του φυσιολογικού στήθους κυρίως στην αφή. Οι προθέσεις σιλικόνης είναι ειδικά κατασκευασμένες, έχουν ελαστικότητα και τοποθετούνται κάτω από το θωρακικό μυ έτσι ώστε να είναι απομονωμένες από το μαζικό αδένα. Στη θέση αυτή, ο μυς καθώς κινείται κάνει ένα συνεχές μασάζ κι έτσι αποφεύγεται η δημιουργία της λεγόμενης «κάψας» και οι πιθανές επιπλοκές της. Επιπλέον, με τη μέθοδο αυτή η τομή που γίνεται στο κάτω μέρος του μαστού είναι πολύ μικρή και μετά από λίγο καιρό δεν φαίνεται καθόλου.

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ «ΚΑΨΑ»
Είναι το βασικό πρόβλημα που δημιουργούν οι προθέσεις του στήθους. Συγκεκριμένα ο οργανισμός αντιλαμβάνεται το «ξένο» σώμα και αντιδρά δημιουργώντας γύρω του έναν υμένα για να το απομονώσει. Πολλές φορές όμως, είτε λόγω έντονης αντίδρασης του οργανισμού είτε λόγω κακής τοποθέτησης είτε εξαιτίας του σχηματισμού αιματώματος, αυτός ο υμένας ή «κάψα», γίνεται πάρα πολύ σκληρός. Τότε το στήθος χάνει τη φυσικότητα του,αλλοιώνεται το σχήμα και η υφή του και στην αφή μοιάζει με σκληρή μπάλα.

ΦΩΤΟ: penbeautysecrets.blogspot.comΤελευταία άρθρα