Ο Raif Badawi, νικητής του Βραβείου Ζαχάρωφ 2015

Raif Badawi

Το Σαουδάραβα ακτιβιστή Raif Badawi, τίμησε το ΕΚ με το Βραβείο Ζαχάρωφ, για την ελευθερία της σκέψης, με απόφαση του προέδρου Μάρτιν Σουλτς και των αρχηγών των πολιτικών ομάδων του ΕΚ, στις 29 Οκτωβρίου. Ο Raif Badawi, είναι μπλόγκερ από την Σαουδική Αραβία, ο οποίος και εκτίει ποινή φυλάκισης 10 ετών, με 1000 ραβδισμούς, για προσβολή του Ισλάμ. Η τελετή απονομής του Βραβείου θα πραγματοποιηθεί στην ολομέλεια του ΕΚ, στο Στρασβούργο, στις 16 Δεκεμβρίου.
«Η Σύνοδος των προέδρων, αποφάσισε ότι το Βραβείο Ζαχάρωφ 2015, για την ελευθερία της σκέψης, απονέμεται στον μπλόγκερ από την Σαουδική Αραβία Raif Badawi «, δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΚ Μάρτιν Σουλτς, ανακοινώνοντας την απόφαση.
«Σε αυτό τον άνθρωπο, έναν εξαιρετικά καλό άνθρωπο, πραγματικό υπόδειγμα ανθρώπου, έχει επιβληθεί μια από τις πιο φρικτές ποινές που υπάρχουν σε αυτή τη χώρα και μπορεί να περιγραφεί μόνο ως βάναυσο βασανιστήριο», είπε ο πρόεδρος Σουλτς.
«Ζητώ απο τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, να σταματήσει την εκτέλεση της ποινής, να απελευθερώσει τον κ. Badawi, να του επιτρέψει να επιστρέψει στη σύζυγό του αλλά και να παρευρεθεί στην ολομέλεια του Δεκεμβρίου, για να λάβει το Βραβείο», δήλωσε ο Μάρτιν Σουλτς και πρόσθεσε » Ο Badawi είναι κρατούμενος συνείδησης».

Ο νικητής
Ο Raif Badawi, αντιμετώπισε την κατηγορία της αποστασίας και καταδικάστηκε τον Μάιο του 2014 σε δεκαετή φυλάκιση, 1.000 ραβδισμούς και μεγάλο χρηματικό πρόστιμο, αφού δημιούργησε την ιστοσελίδα «Ελεύθερο δίκτυο Φιλελεύθερων Πολιτών της Σαουδικής Αραβίας», ενέργεια που θεωρήθηκε προσβολή του Ισλάμ. Οι 50 πρώτοι δημόσιοι ραβδισμοί έγιναν τον Ιανουάριο του 2015, ενώ οι υπόλοιποι αναβλήθηκαν υπό το βάρος της διεθνούς κατακραυγής που προκάλεσαν. Πριν λίγες ημέρες, η σύζυγος του Badawi, Ensaf Haidar, που σήμερα ζει στον Καναδά με τα τρία τους παιδιά, ανακοίνωσε ότι η Σαουδική Αραβία, έχει δώσει το πράσινο φώς για να συνεχιστούν οι ραβδισμοί.


Τον Φεβρουάριο, το ΕΚ με ψήφισμά του καταδίκασε έντονα τη μαστίγωση του Raif Badawi, ως «σκληρή και πράξη που προκαλεί σοκ» καλώντας τη Σαουδική Αραβία να «τον απελευθερώσει άμεσα και χωρίς όρους, ως κρατούμενο συνείδησης πουπου καταδικάσθηκε και φυλακίσθηκε επειδή άσκησε το δικαίωμά του στην ελευθερία της έκφρασης».

Οι τελικοί υποψήφιοι
Ο Badawi, η Δημοκρατική αντιπολίτευση από τη Βενεζουέλα και ο Boris Nemtsov ήταν οι τρείς τελικοί υποψήφιοι για το φετινό Ζαχάρωφ. Περισσότερες πληροφορίες για τους υποψήφιους, εδώ.

Το Βραβείο Ζαχάρωφ
Το βραβείο Ζαχάρωφ για την ελευθερία της σκέψης απονέμεται κάθε χρόνο από το ΕΚ. Καθιερώθηκε το 1998 για να τιμήσει άτομα ή οργανώσεις που μάχονται για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών. Πέρυσι, το βραβείο κέρδισε ο Κογκολέζος γιατρός και ακτιβιστής, Denis Mukwege.

Οι υποψηφιότητες για το βραβείο Ζαχάρωφ κατατίθενται από πολιτικές ομάδες ή ομάδες τουλάχιστον 40 ευρωβουλευτών. Οι επιτροπές Εξωτερικών Υποθέσεων και Ανάπτυξης στη συνέχεια ψηφίζουν για τους τρείς επιλαχόντες και, σε μεταγενέστερο στάδιο, η Διάσκεψη των Προέδρων επιλέγει το πρόσωπο που θα τιμηθεί.