Λιποαναρρόφηση

Γράφειο Ντότσικας Παναγιώτης
Πλαστικός Χειρουργός
Συνεργάτης Πολυϊατρείου IASSIS

Ίσως η πιο διάσημη μέθοδος πλαστικής χειρουργικής. Μετράει ήδη σχεδόν 20 χρόνια και αποτελεί συνέχεια της πρώτης μεθόδου που εφαρμόστηκε (γνωστής ως λιπεξαίρεση) και την οποία τελειοποίησε ο δρ Υβ-Ζερά Ιλούζ οδηγώντας τη στη σημερινή μορφή της.
• Ενδείξεις: Αντιμετώπιση της συσσώρευσης λίπους και των τοπικών δυσμορφιών (τα περίφημα «ψωμάκια») όπου και αν βρίσκονται. Δεν ενδείκνυται για την παχυσαρκία.
• Πριν από την επέμβαση: Σιγουρευόμαστε ότι δεν πάσχουμε από κρυολόγημα ή από άλλη νόσο. Περίπου δέκα μέρες πριν από την επέμβαση απαγορεύεται να πάρουμε ασπιρίνη. Περνάμε από τις απαραίτητες εργαστηριακές εξετάσεις (γενική αίματος, ουρία, σάκχαρο και καρδιογράφημα), έτσι ώστε να επιβεβαιωθεί η άριστη κατάσταση μας και να αποκλειστούν παθολογικές καταστάσεις που… απαγορεύουν τη λιποαναρρόφηση.
• Πώς γίνεται: Μέσω μιας μικρής τομής του δέρματος, μήκους 3-5 χιλιοστών, το λίπος αναρροφάται από την προβλεπόμενη περιοχή, η οποία έχει καθαριστεί από τον γιατρό με έναν λεπτό μεταλλικό καθετήρα και με τη βοήθεια μιας μικρής αντλίας. Καθώς το λίπος αναρροφάται και μαζεύεται στη φιάλη του αναρροφητήρα, το λιποδυστροφικό εξόγκωμα εξαφανίζεται, με αποτέλεσμα να μπορούμε να παρακολουθήσουμε την αποκατάσταση της αισθητικής γραμμής στη συγκεκριμένη περιοχή του σώματος. Η μικρή τομή κλείνει με ένα-δυο ράμματα. Δεν τοποθετείται καμία γάζα ή επίδεσμος, παρά μόνον ένα ελαστικό καλσόν τύπου φλεβίτιδας.
• Διάρκεια επέμβασης: Ο συνολικός χρόνος της επέμβασης κυμαίνεται από μισή ως μία ώρα.
• Χρόνος ανάρρωσης: Το απόγευμα της ίδιας ημέρας μπορούμε να επιστρέψουμε στο σπίτι. Μια μικρή άνοδος της θερμοκρασίας του σώματος μας κρίνεται φυσιολογική. Το καλσόν πρέπει να το φοράμε καθ’όλο το 24ωρο για τις πρώτες πέντε-επτά ημέρες. Εν συνεχεία το φοράμε (με εξαίρεση τις ώρες της κατάκλισης) για άλλες δύο ως τρεις εβδομάδες. Στην εργασία και στον φυσιολογικό ρυθμό της ζωής μας επιστρέφουμε ύστερα από δύο έως έξι ημέρες.
• Αποτελέσματα:Τα πρώτα αποτελέσματα μπορούμε να τα διαπιστώσουμε αμέσως μετά το πέρας της επέμβασης. Την επόμενη ημέρα εμφανίζεται οίδημα στην περιοχή, καθώς και μερικές μελανιές οι οποίες θα αρχίσουν να υποχωρούν ύστερα από τρεις ως έξι εβδομάδες. Σε περιπτώσεις μεγάλων λιποδυστροφικών μαζών, μπορεί να χρειαστεί να περάσουν μερικοί μήνες για να διαπιστώσουμε τα τελικά αποτελέσματα.

ΦΩΤΟ: www.elle.grΤελευταία άρθρα