Η Θεσσαλονίκη εόρτασε τον προστάτη της παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας

Pavlopoulos Agios Dimitrios

Παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας και της πολιτικής ηγεσία της χώρας και ιδιαίτερα της Βόρειας Ελλάδας, εορτάστηκε ο πολυούχος της Θεσσαλονίκης Άγιος Δημήτριος. Στις θρησκευτικές τελετές προεξήρχε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Ανθιμος.

Agios Dimitrios

Δύο διδάγματα για τον ελληνισμό είναι σήμερα περισσότερο επίκαιρα παρά ποτέ, το πρώτο, «εμπνέει το έθνος μας να μην υπολογίζει το μέγεθος της δύναμης, αλλά την πίστη στα ιδανικά του και τη μέχρις αυτοθυσίας υπεράσπιση της πατρίδας», και το δεύτερο, αφορά «την αυταπόδεικτη και αυτονόητη ελληνικότητα της Μακεδονίας», δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, αμέσως μετά την πανηγυρική δοξολογία στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου.
Ολόκληρη η δήλωση του προέδρου της Δημοκρατίας έχει ως εξής:
«Ο Θεσσαλονικεύς και Μακεδόνας Άγιος Δημήτριος, ένας από τους ενδοξότερους και λαοφιλέστερους Αγίους της Ορθοδοξίας, δίδαξε και διδάσκει πάντοτε πολλαπλώς, με τη ζωή του, το μαρτύριό του και την επέκεινα μνήμη του.
«Δύο διδάγματά του είναι σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ, επίκαιρα για τον Ελληνισμό, και όχι μόνον:
«Πρώτον, το δίδαγμα της αυταπόδεικτης και, γι’ αυτό, αυτονόητης Ελληνικότητας της Μακεδονίας. Την οποία η σκέπη του Αγίου Δημητρίου προστατεύει, διαχρονικώς, ιδίως έναντι των Σλάβων, ήδη από τον 6ο μ.Χ. αιώνα. Με κορύφωση της προστασίας αυτής την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους 1912-1913, την ημέρα της εορτής του.
«Και, δεύτερον, το δίδαγμα της «εν τω σταδίω», ύστερα από την ευλογία του φυλακισμένου Αγίου Δημητρίου, νίκης του Νέστορος επί του Λυαίου. Δίδαγμα που εμπνέει το Έθνος μας να μην υπολογίζει το μέγεθος της δύναμης αλλά την πίστη στα ιδανικά του και την μέχρις αυτοθυσίας υπεράσπιση της Πατρίδας.
«Χρόνια πολλά και καλά. Ζήτω η Θεσσαλονίκη, η αιώνια Πρωτεύουσα της Μακεδονίας».


Litania Agios Dimitrios

Παρουσία εκατοντάδων πιστών πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη λιτανεία της εικόνας και των ιερών λειψάνων του Αγίου Δημητρίου, μια ημέρα πριν την γιορτή του πολιούχου της Θεσσαλονίκης.
Προηγήθηκε η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, κ.κ. Άνθιμου, ο οποίος, για πρώτη φορά από τη στιγμή που χειροτονήθηκε, δεν ακολούθησε ολόκληρη τη διαδικασία, για λόγους υγείας.

Meimarakis Tzitzikostas

Φώτο: Eurokinisi