Ουδετερότητα στο διαδίκτυο: τί είναι στην πραγματικότητα;

RJ45 Network Cable Connector Closeup with Keyboard in the Background.
RJ45 Network Cable Connector Closeup with Keyboard in the Background.

Η ουδετερότητα στο διαδίκτυο αποτελεί εδώ και καιρό ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα, για την ανάπτυξη του διαδικτύου στο μέλλον. Αφορά την αρχή ότι όλη η κυκλοφορία στο διαδίκτυο πρέπει να γίνεται με ίσους όρους, ανεξάρτητα από τον τύπο του περιεχομένου ή τις πλατφόρμες που εμπλέκονται. ΟΙ ευρωβουλευτές είναι έτοιμοι να συζητήσουν και να ψηφίσουν σχετικό νομοσχέδιο για την ισότητα στο διαδίκτυο, στην ολομέλεια του ΕΚ.

Σχετικά με την ουδετερότητα
Ουδετερότητα στο διαδίκτυο, σημαίνει ότι όλοι οι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου, πρέπει να αντιμετωπίσουν όλο το διαδικτυακό περιεχόμενο, ιστοσελίδες και πλατφόρμες, με ισότητα, χωρίς, για παράδειγμα, να εμποδίζουν ή να επιβραδύνουν επίτηδες ιστοσελίδες και υπηρεσίες. Παρόλα αυτά, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι ο όρος δεν ορίζεται με σαφήνεια στη ρύθμιση για την Ενιαία Ευρωπαϊκή Αγορά Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, που αναμένεται να ψηφιστεί στην ολομέλεια του ΕΚ, στις 27 Οκτωβρίου.


Το ΕΚ και το Συμβούλιο, κατέληξαν άτυπα σε συμφωνία για το σχέδιο έκθεσης, του πακέτου τηλεπικοινωνιών, τον Ιούνιο.

Ειδικές υπηρεσίες
Το σχέδιο έκθεσης, προβλέπει ότι παράλληλα με το «ανοιχτό» διαδίκτυο, θα προσφέρονται υπηρεσίες και στους χρήστες και στις εταιρείες, που επιθυμούν να πληρώσουν περισσότερα για αποκτήσουν προτεραιότητα στην απευθείας σύνδεση. Παρόλα αυτά, το σχέδιο έκθεσης, εγγυάται ότι αυτές οι υπηρεσίες πληρωμής για προτεραιότητα, δεν πρέπει να προσφέρονται αν περιορίζουν το εύρος ζώνης και την ταχύτητα για τους καθημερινούς χρήστες του διαδικτύου και ιστοσελίδες. Βέβαια, θα δίνεται προτεραιότητα σε έκτακτες και ειδικές περιπτώσεις όπως η πρόληψη τρομοκρατικών επιθέσεων ή ευαίσθητα δεδομένα υγείας.

Μηδενική αξιολόγηση
Η μηδενική αξιολόγηση, είναι μια εμπορική πρακτική ορισμένων παρόχων πρόσβασης στο διαδίκτυο, ιδιαίτερα της κινητής τηλεφωνίας, σύμφωνα με την οποία δεν προσμετράτε ο όγκος των δεδομένων συγκεκριμένων εφαρμογών ή υπηρεσιών κατά τον υπολογισμό της χρήσης των δεδομένων των πελατών τους. Αυτό σημαίνει ότι σε αυτές οι ιστοσελίδες ή υπηρεσίες δίνονται δωρεάν πελάτες, σε αντίθεση και σε βάρος άλλων υπηρεσιών ή ιστοσελίδων. Το ΕΚ, προτίθεται να επιτρέψει στις εθνικές ρυθμιστικές αρχές κάθε κράτους μέλους, να αποφασίζει για τον μηδενικό συντελεστή.

Επόμενα βήματα
Αν το σχέδιο έκθεσης εγκριθεί στην ψηφοφορία της ολομέλειας αυτή την εβδομάδα, οι κανόνες θα τεθούν σε ισχύ άμεσα.