Μέλασμα – χλόασμα / πανάδες

Γράφει η Αγγελική Μπακόλα
Δερματολόγος
Συνεργάτης Ποϊατρείου IASSIS

Είναι μία συχνή εντοπισμένη κηλιδώδης υπερμελάγχρωση στο πρόσωπο σε γυναίκες κυρίως και λιγοτερο συχνα σε ανδρες ιδιαίτερα μεσογειακής καταγωγής.
Η μελάγχρωση έχει ελαφρά ή έντονα καφέ χρώμα εξαρτώμενη από την πρόσφατη έκθεση στον ήλιο. Τα όριά της είναι ασαφή και παρουσιάζει συμμετρικότητα συνήθως. Εντοπίζεται στις παρειές, το μέτωπο, τη μύτη, το άνω χείλος, το σαγόνι, τον λαιμό με την μορφή μεγάλων κηλίδων κ σπανια στον κορμο, ακρα
Μπορει να είναι επιδερμικές βλάβες,ή χοριακες ή μεικτες, και οφείλονται στην αύξηση της μελανίνης και την δράση συγκεκριμένων ενζύμων.Ουσιαστικα οι βλάβες του μελάσματος χαρακτηρίζονται από αυξημένη παραγωγή και μεταφορά των μελανοσωμάτων στα κερατινοκύτταρα και αύξηση των μελανοκυττάρων..
Παράγοντες γενετικοί, ορμονικοί και περιβαλλοντικοί συμμετέχουν στην παθογένεση του μελάσματος. Οι γυναικείες ορμόνες παίζουν ένα σημαντικό ρόλο όπως δείχνει η ανάπτυξη μελασματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά τη χρήση αντισυλληπτικών καθως επίσης και από τη μη καλή λειτουργία του θυρεοειδούς. Υφέσεις της νόσου, μπορεί να σημειωθούν μετά τον τοκετό ή μετά τη διακοπή των αντισυλληπτικών.
Φαρμακα που ενοχοποιούνται είναι τα αντισυλληπτικά, ορισμένα αντιβιοτικά (τετρακυκλίνες, σουλφοναμίδες), τα περισσότερα φάρμακα που χορηγούνται για τη θεραπεία της ακμής (τοπικά και συστηματικά), τα αντιεπιληπτικά, αρκετά καλλυντικά και τα αρώματα σε συνδυασμό πάντα με έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία.
Πάντως ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες δημιουργίας πανάδων είναι η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία. Η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου οδηγεί στην υπερλειτουργία των μελανοσωμάτων και έτσι στη θερμική βλάβη του δέρματος. Πολλοί δεν γνωρίζουν ότι η UVA ακτινοβολία μπορεί να διαπερνά τα τζάμια των παραθύρων και ότι χρειάζεται φωτοπροστασία και μέσα στο σπίτι.
Η αντιμετώπιση του μελάσματος δεν είναι εύκολη υπόθεση. Συχνά χρειάζεται τους λευκαντικους κ παραγοντες αποχρωματισμου που περιέχουν υδροκινόνη, αζελαϊκό οξύ, κογικό οξύ, τρετινοΐνη, άλλα τοπικά ρετινοειδή βιταμίνη C ], για να υπάρξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Ειδικές αγωγές, τα Ιατρικά peelings, και η Μικροδερμοαπόξεση (Microdermabration) είναι κύριοι τρόποι αντιμετώπισης, ενώ εξειδικευμένα LASER μπορεί να χρησιμοποιηθούν, σε ειδικές περιπτώσεις.
Στην διάθεσή των δερματολογων υπάρχουν πλέον σύγχρονες θεραπευτικές μεθόδους, ώστε να επιλέγουμε -κατά περίπτωση- την πλέον κατάλληλη, για την βέλτιστη εξατομικευμενη αντιμετώπιση στο δέρμα σας.
Όσον αφορά την πρόγνωση τα άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα έχουν καλύτερη πρόγνωση, ενώ πολλές ασθενείς μετά τον τοκετό ή την διακοπή του αντισυλληπτικού δεν εμφανίζουν μέλασμα. Στα άτομα όμως με σκουρόχρωμο δέρμα το μέλασμα είναι εξαιρετικά επίμονο και σε αυτούς είναι ιδιαίτερα σημαντική η αποφυγή ηλιακής ακτινοβολίας με αντηλιακά υψηλής προστασίας έναντι της UVA και της UVB.

ΦΩΤΟ: skinmed.grΤελευταία άρθρα