Εποχιακή τριχόπτωση

Γράφει η Μπακόλα Αγγελική
Δερματολόγος
Συνεργάτης Πολυϊατρείου IASSIS
Λαγανάς, Ζάκυνθος

Η τριχόπτωση ονομάζεται και «αλωπεκία», όρος προερχόμενος από την αλεπού (αλώπηξ), η οποία χάνει το τρίχωμά της δυο φορές το χρόνο Η τριχοπτωση έχει καταφέρει να αποτελεί μέχρι και σήμερα ένα μείζον αισθητικό πρόβλημα και για τα δύο φύλα, καθώς παρεκκλίνει από τα συνήθη πρότυπα ομορφιάς που επικρατούν εδώ και χρόνια στη σύγχρονη κοινωνία. Η εποχιακή όμως τριχόπτωση ανήκει σε αυτό το είδος που δεν αποτελεί απειλή.

Πρόκειται λοιπον για μορφή τριχόπτωσης που παρουσιάζεται κατά κύριο λόγο την άνοιξη & το φθινόπωρο. Από τα μέσα του καλοκαιριού έως την αρχή του φθινοπώρου παρατηρείται μία αυξημένη απόπτωση τριχών, συνήθως διάχυτη, η οποία ουσιαστικά πλησιάζει ή ξεπερνά οριακά τις 100 τρίχες την ημέρα. Συνήθως η αραίωση των μαλλιών δεν γίνεται αισθητή, αλλά κατά το βούρτσισμα ή το λούσιμο ο αριθμός των τριχών που πέφτουν είναι μεγαλύτερος από το συνηθισμένο.
Σε φυσιολογικά πλαίσια μια καθημερινή απώλεια τριχών της τάξης των 50 έως 100 τριχών την ημέρα. Οι περισσότεροι όμως άνθρωποι δεν χάνουν πάνω από 50 τρίχες την ημέρα.
Αναλύοντας αυτό το φαινόμενο της εποχικης τριχοπτωσης αναφέρονται κάποιες υποθέσεις που εξηγούν πραγματικά τα αίτια της εποχιακής τριχόπτωσης:

•Παρατηρείται σε άτομα με προδιάθεση,
•Η επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας κατά τους θερινούς μήνες.
•Το οξειδωτικό στρες, ένα φαινόμενο καταστροφικό για τους ιστούς και κατ’ επέκταση για την υγεια του οργανισμού.
•Η επίδραση των διακυμάνσεων των επιπέδων της προλακτίνης και της μελατονίνης στη φυσιολογία του κύκλου της τρίχας. Κατά τους θερινούς μήνες που η διάρκεια της ηλιοφάνειας αυξάνεται, παρατηρείται παράταση της διάρκειας ζωής της τρίχας, η οποία αντιστρέφεται με τη μείωση της διάρκειας της ηλιοφάνειας κατά τους χειμερινούς μήνες.
• υπάρχουν διάφορες αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν εποχιακή τριχόπτωση όπως π.χ. τα φάρμακα.
• Όταν υπάρχει έλλειψη σιδήρου στο σώμα (λόγω μειωμένης ποσότητας στη διατροφή) ,δυσανεξία στη γλουτένη
•Διατροφη/Διαιτα.
•Αγχος

Συνήθως και για καλή μας τύχη, η εποχιακή τριχόπτωση διαρκεί δύο μήνες, οσο διαρκεί δηλαδη και η μεταβατική εποχή ή και λιγότερο. Και φυσικα αποτελεί αναστρέψιμη κατάσταση Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας με ή χωρίς ειδικές φροντίδες , το πρόβλημα θα λυθεί έπειτα από ένα χρονικό διάστημα. Υπάρχουν όμως και σημάδια που θα έπρεπε ίσως να σε ανησυχήσουν λίγο. Παρατήρησε τα μαλλιά σου προσεκτικά. Η εποχική τριχόπτωση δεν σημαίνει πως η τρίχα αδυνατίζει ή σπάει πιο εύκολα.Αν αρχίσει η αραίωση και επιμένει ή αν εκτός της τριχόπτωσης αλλάξει η ποιότητα της τρίχας: πιο αδύναμες, πιο λεπτές, εύθραυστες, θαμπές… αυτό κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και καλό θα ήταν να επισκεφθείς το δερματολόγο σου, ισως είναι απαραίτητο να διενεργηθεί περαιτέρω διερεύνηση με διενέργεια τριχοριζογράμματος και έλεγχο διαφόρων εργαστηριακών παραμέτρων.
Εκτός από την τακτική χρήση του κατάλληλου σαμπουάν, ανάλογα με τον τύπο των μαλλιών και του δέρματος του τριχωτού, είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη η χρήση ειδικών σκευασμάτων για βαθύ καθαρισμό του τριχωτού που καθαρίζουν το δέρμα από το σμήγμα και τα υπολείμματα από τα προϊόντα περιποίησης μαλλιών, προκαλούν υπεραιμία και συμβάλλουν στη σωστή θρέψη και οξυγόνωση των τριχικών θυλάκων, καθώς και προϊόντα που ρυθμίζουν το PH του δέρματος στην περιοχή και μειώνουν τον αποικισμό από διάφορα παθογόνα που συνήθως ανευρίσκονται σε περιοχές με έντονη σμηγματόρροια.
Επίσης μία φορά την εβδομάδα μπορεί να γίνει χρήση ειδικών ενυδατικών σκευασμάτων που βελτιώνουν την ελαστικότητα των τριχών και του δέρματος και ενυδατώνουν, οχυρώνοντας το σώμα της τρίχας, με αποτέλεσμα τα μαλλιά να αποκτούν λάμψη και ελαστικότητα.
Τέλος, η σωστη και εξισορροπημενη διατροφη με επαρκή λήψη βιταμινών, πρωτεϊνών και ελαίων στα πλαίσια της μεσογειακής διατροφής, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις συνιστάται και η λήψη ειδικών πολυβιταμινούχων σκευασμάτων και ιχνοστοιχείων, ώστε να συμβάλλουν επικουρικά στη διατήρηση της ισορροπίας του κύκλου της τρίχας.
Για την τόνωση της μικροκυκλοφορίας στο τριχωτό της κεφαλής ένα απαλό μασάζ κατά τη διάρκεια του λουσίματος αρκεί. Συστήνεται, επίσης, η χρήση λοσιόν ή αμπουλών κατά της τριχόπτωσης για ένα διάστημα περίπου τριών μηνών, που τονώνουν τη μικροκυκλοφορία , ενδυναμώνουν και προστατεύουν τα μαλλιά. Παράλληλα, μία νέα καινοτόμος και ριζοσπαστική θεραπεια που χρησιμοποιείται ανά την υφήλιο για την αντιμετωπιση της τριχόπτωσης είναι η μέθοδος PRP (Platelet Rich Plasma) που ουσιαστικά έγκειται στη διαδερμική έγχυση αυξητικών παραγόντων στο τριχωτό της κεφαλής.
Αναμφισβήτητα λοιπόν η εποχιακή τριχόπτωση μπορεί να μας αποχαιρετίσει, με μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, σε σωστές και αρμονικές συνθήκες καθημερινότητας αφήνοντας το άγχος, την κακή διατροφή, το αλκοόλ και το κάπνισμα μακριά μας μια για πάντα.
Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως κάθε θεραπεία που εφαρμόζεται στα πλαίσια αντιμετώπισης/πρόληψης της τριχόπτωσης, πρέπει να διαρκεί τουλάχιστον 3 μήνες, όσο δηλαδή διαρκεί η τελογενής φάση των τριχών, ώστε να έχουμε τα πρώτα ορατά και αξιόπιστα αποτελέσματα.

ΦΩΤΟ: www.dynamikhgynaika.grΤελευταία άρθρα