Στην «παγίδα» του ρατσισμού

racism1-795x485

Πολλές φορές πιάνω τον εαυτό μου να του θέτω το ερώτημα ποσό ρατσιστής είμαι. Θα μου πεις τι κουβέντα είναι αυτή. Έλα όμως που χρειάζεται. Γιατι θες από κακές συνήθειες, θες από καταστάσεις διάφορες, η ανάγκη να το τσεκάρουμε αυτό είναι αναγκαία.

Αφορμή μου έδωσε η πρώτη καταδίκη για ρατσιστικούς χαρακτηρισμούς στη χώρα μας. Κάποιος ασθενής εκστόμισε σε γιατρό νοσοκομείου της Βόρειας Ελλάδας που τον εξέταζε “Χίτλερ που σου χρειάζεται” επειδή ήταν Νιγηριανής καταγωγής. Η υπόθεση πήγε στο αυτόφωρο και ο κύριος αυτός δίκαια καταδικάστηκε.

Θεωρώ πως είναι ένα αρκετά ανησυχητικό φαινόμενο που η οικονομική κρίση το έχει επιτείνει μιας και εύκολα ο καθένας πάνω στη φτώχεια και τις δυσκολίες χτίζει φαντάσματα και εχθρούς.

Φυσικά υπάρχουν και οι γνωστοί “έξυπνοι” που θεωρούν κατόρθωμα να πουν τις κακόγουστες κουταμάρες για τα “σαπούνια”. Ας σοβαρευτούμε, ας ψαχτούμε, ας λογικευτούμε.

Ο ρατσισμός είναι κακό σπυρί και όπως εμείς συμπεριφερόμαστε σε αδύνατους έτσι με τη σειρά τους κάποιοι άλλοι που νομίζουν πως είναι καλύτεροι θα συμπεριφερθούν σε μας. Όσοι έχουν ζήσει στο εξωτερικό τα ξέρουν καλά αυτά.

Ι.Δ.