Σκληρή στάση κρατούν οι μονομάχοι της μονοεδρικής

120

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα, η προεκλογική περίοδος ολοκληρώνεται, οι ψηφοφόροι περιμένουν την ώρα της κάλπης και οι μονομάχοι της μονοεδρικής της Ζακύνθου κρατούν σκληρή στάση στο “ρινγκ” της προσωπικής αναμέτρησης τους.
Σημαντικό ρόλο θα παίξει η δυναμική των κομμάτων τους και σε μικρότερο βαθμό η δημοφιλία στους ψηφοφόρους του νησιού, αφού και οι δύο χαίρουν μεγάλης εκτίμησης στην Ζακυνθινή κοινωνία. Θα κονταροχτυπηθούν και θα αποδειχτεί ποιός θα πείσει τους περισσότερους, και ποιος θα αντέξει στα εσωκομματικά μαχαιρώματα που θα δεχτεί.
Σταυρος Κοντονής και Διονύσης Ακτύπης, υποψήφιοι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ αντίστοιχα, απαντούν σε κοινά “καυτά” ερωτήματα, που έθεσε στη διάθεσή τους η εφημερίδα μας. Ανταποκρινόμενοι, πρόθυμα, εκφράζουν τη γνώμη τους για την κρισιμότητα της προσεχούς αναμέτρησης, ενώ αναλύουν τις θέσεις τους για τα προβλήματα που ταλανίζουν τη Ζάκυνθο, καθώς και τις προτεραιότητές τους για αυτή. Επιπροσθέτως, κρίνουν ο ένας τον άλλον, διαφωνούν σε πολιτικά ζητήματα αλλά συμφωνούν σε ένα σημείο: ότι τα κόμματά τους θα αναδειχθούν νικητές των επικείμενων εκλογών.
Τα συμπεράσματα και οι κρίσεις δικές σας.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΝΤΟΝΗΣ
“Ο λαός έχει ανάγκη
μια κυβέρνηση της Αριστεράς”
ΕΡ.: Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι διεξάγεται εκλογική “μάχη” σώμα με σώμα του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας για την πρωτιά. Ποιος θα επικρατήσει και γιατί;
ΑΠ.:
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι το πρώτο κόμμα και πιστεύω με μια διαφορά που θα καταδεικνύει ότι ο λαός έχει κατανοήσει την ανάγκη η κυβέρνηση της Αριστεράς να συνεχίσει τον αγώνα της κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής υπέρ των λαϊκών στρωμάτων και των λαϊκών συμφερόντων. Εμείς θα συνεχίσουμε αυτόν τον δύσκολο αγώνα με την νέα λαϊκή εντολή για να πολεμήσουμε (και όχι να συγκαλύψουμε) την διαφθορά, να εκμοντερνήσουμε (και όχι να αποδομήσουμε) την δημόσια διοίκηση, να ενισχύσουμε (και όχι να διαρρήξουμε) την κοινωνική συνοχή, να ενισχύσουμε την υγιή επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις (και όχι να ξεπουλήσουμε την κρατική περιουσία), δίνοντας μια νέα ελπίδα στο λαό μας για ανάπτυξη και εργασία σε ένα καθεστώς δικαιοσύνης και διαφάνειας. Ο κόσμος βλέπει ότι πολλά έγιναν σε λίγους μήνες, παρόλο που είμασταν με το πιστόλι στον κρόταφο και για αυτό θα δώσει εντολή να συνεχιστεί και βέβαια να εντατικοποιηθεί το έργο της νέας κυβέρνησης, διορθώνοντας τα όποια λάθη μέσα στην επόμενη τετραετία.

“Ο τόπος έχει ανάγκη υποδομές”
ΕΡ.: Γιατι ο Ζακυνθινός να ψηφίσει το ΣΥΡΙΖΑ;
ΑΠ.:
Ο Ζακυνθινός έχει την εμπειρία για πρώτη φορά μιας Αριστερής εκπροσώπησης στην Βουλή και θα έλεγα ακόμα και μια Αριστερή εκπροσώπηση σε περιφερειακό επίπεδο. Με αγάπη για το τόπο μας και πίστη για τις δυνατότητες που έχουμε, για μια ανάπτυξη προς όφελος όλης της κοινωνίας, με σεβασμό στο περιβάλλον μπορούμε να συνεχίσουμε το έργο μας. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη έργο αλλά και μακροπρόθεσμη στρατηγική. Σκουπίδια, νερό, τουριστικές υποδομές (λιμάνι, οδικό δίκτυο) εγκαταλείφτηκαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Ο τόπος έχει ανάγκη υποδομών για να θωρακιστεί απέναντι στην κρίση και να ατενίσει το μέλλον με αισιοδοξία. Ο τόπος έχει ανάγκη υποδομών για να θωρακιστεί απέναντι στην κρίση και να ατενίσει το μέλλον με αισιοδοξία.

“Η ΝΔ οδήγησε
σε μαρασμό το νοσοκομείο”
ΕΡ.: Γιατι ο Ζακυνθινός να μην ψηφίσει τη Νέα Δημοκρατία;
ΑΠ.:
Οι πολιτικές της ΝΔ οδήγησαν την κοινωνία και την οικονομία μας στην σημερινή κρίση. Έχει βιώσει σε τοπικό επίπεδο την διαφθορά και το πελατειακό σύστημα, το ρουσφέτι και τον τοπικό παραγοντισμό. Με τη ΝΔ είδε τις αδικίες και την ατιμωρησία να συνεχίζονται, οι εθνικοί και ευρωπαϊκοί πόροι και επιχορηγήσεις να κατασπαταλώνται και να διανέμονται στους ημετέρους με αδιαφάνεια και πολιτικές σκοπιμότητες. Είδε τα τοπικά καθημερινά του προβλήματα να παραμένουν άλυτα για δεκαετίες. Ιδιαίτερα να τονιστεί ότι η επιλογή της ιδιωτικοποίησης της δημόσιας υγείας από την ΝΔ, οδήγησε το νοσοκομείο μας σε μαρασμό και εγκατάλειψη και έχουμε αναλάβει το βαρύ έργο της ανόρθωσης και της αξιοπιστίας της δημόσιας υγείας. Έχει βιώσει σε τοπικό επίπεδο την διαφθορά και το πελατειακό σύστημα, το ρουσφέτι και τον τοπικό παραγοντισμό. Κατανοεί ότι όλα αυτά πρέπει να τελειώσουν, τόσο σε τοπικό, όσο και σε εθνικό επίπεδο.

“Έμεινα κοντά
στους συμπολίτες μου”
ΕΡ.: Γιατί πρέπει να σας ψηφίσουν οι Ζακυνθινοί και σε τι θα ωφεληθεί το νησί από την εκλογή σας;
ΑΠ.:
Στις εκλογές του Ιανουαρίου ζήτησα από τους συμπατριώτες μου να βαθμολογήσουν με την ψήφο τους 2,5 χρόνια παρουσίας μου στο κοινοβούλιο και το έπραξαν με τρόπο ιδιαίτερα τιμητικό για εμένα. Το ίδιο τους ζητώ και τώρα. Να κρίνουν την επτάμηνη θητεία μου ως βουλευτή και Υφυπουργού. Παρά τα υπουργικά καθήκοντα έμεινα κοντά τους όπως με ήξεραν, κοντά στα προβλήματα του νησιού, χωρίς να βάζω κομματικές ταμπέλες. Ενδυναμώσαμε την συνεργασία με τους άλλους θεσμούς τοπικής αυτοδιοίκησης. Οι υποδομές, ο τουρισμός, ο πολιτισμός, το περιβάλλον, οι αθλητικές εγκαταστάσεις αποτελούν άμεσες προτεραιότητες. Θα υλοποιηθούν έργα, όπως η ανέργεση νέου σύγχρονου κλειστού γυμναστηρίου, ο ηλεκτροφωτισμος του δημοτικού σταδίου και η τοποθέτηση ταρτάν στον στίβο του σταδίου.

“Όνειδος η Πλατεία Σολωμού”
ΕΡ.: Ποιες οι προτεραιότητές σας για την επόμενη ημέρα εφόσον εκλεγείτε;
ΑΠ.:
Θα εντατικοποιηθεί το έργο που ήδη γίνεται. Οι προτεραιότητες δεν μπορεί να είναι άλλες από τα διαχρονικά προβλήματα που κληρονομήσαμε και πρέπει επιτέλους να επιλυθούν. Η ύδρευση, τα απορρίμματα, η λειτουργία του νοσοκομείου, θέματα εκπαίδευσης, οι αθλητικές εγκαταστάσεις και υποδομές. Χρειάζεται ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, καταπολέμηση της ανεργίας, ορθολογική και τίμια αξιοποίηση των πόρων με αναπτυξιακό πρόσημο και στήριξη των στρωμάτων με περιορισμένο εισόδημα. Να μην ξεχνάμε την Πλατεία Σολωμού, ένα στολίδι που έχει μετατραπεί σε όνειδος για τον τόπο μας. Πρέπει να ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας, να λυθεί άμεσα αυτή η ανεπίτρεπτη κατάσταση και να αποδοθούν ευθύνες.

“Διαμετρικά αντίθετοι
με τη συνεργασία της ΝΔ”
ΕΡ.: Η μη επίτευξη αυτοδυναμίας θα οδηγήσει σε συνεργασίες. Εσεις επιβάλλεται ή δεν επιβάλλεται να συνεργαστείτε;
ΑΠ.:
Εμείς έχουμε δηλώσει ξεκάθαρα ότι κυβέρνηση θα σχηματιστεί άμεσα, ότι δεν θα υπάρξουν επαναληπτικές εκλογές και ότι πρέπει να αποφύγουμε την πολιτική και οικονομική αστάθεια. Αν δεν επιτύχουμε την αυτοδυναμία, κάτι που παραμένει στόχος μας δεδομένου και του γεγονότος ότι αυξάνεται καθημερινά η συσπείρωση των ψηφοφόρων μας, τότε θα οδηγηθούμε σε μια κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς παραδοσιακά υποστηρίζαμε τις κυβερνήσεις συνεργασίας, που σκοπό θα έχουν να προχωρήσουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις και θα ενισχύουν την διαφάνεια και την δικαιοσύνη, κάτι εκ διαμέτρου αντίθετο με τις υποκριτικές προτάσεις της ΝΔ για συγκυβέρνηση συγκάλυψης, αμαρτωλής συνευθύνης και εν τέλει αναποτελεσματικότητας, η οποία έχει απολύτως αποκλειστεί.

“Προτίμησαν τα ρουσφέτια αντι τα έργα”
ΕΡ.: Γιατί η Ζάκυνθος υστερεί σε έργα υποδομής;
ΑΠ.:
Τα παλαιά πολιτικά κόμματα κατασπατάλησαν τους εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους για να χτίσουν ένα κομματικό πελατειακό κράτος και σε τοπικό επίπεδο. Προτίμησαν να κάνουν ρουσφέτια παρά έργα και να μοιράζονται κάτω από το τραπέζι επιχορηγήσεις, προγράμματα και αντιπαραγωγικές και εικονικές επιδοτήσεις. Η διαφθορά συνοδεύτηκε από ανικανότητα χάραξης μιας αναπτυξιακής πολιτικής για τον τόπο μας, φτάνοντας σε αδιαφανή και φαιδρά προγράμματα, όπως αυτό της Πλατείας Σολωμού ή σε έργα φαντάσματα όπως η μαρίνα και η εξέδρα για τα κρουαζιερόπλοια. Εμείς πιστεύουμε στην συνεργασία, τον επαγγελματισμό, στην εκμετάλλευση των διαθέσιμων πόρων και προγραμμάτων και στην μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή πολιτική σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο που θα ενδυναμώσει τις υποδομές, θα φέρει βιώσιμη και ισομερή ανάπτυξη, θα ξαναχτίσει τον κατεστραμμένο από την λιτότητα κοινωνικό ιστό, με λίγα λόγια θα κάνει τον τόπο μας ομορφότερο για τα παιδιά μας.

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΑΚΤΥΠΗΣ

“Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εγγυάται τη σταθερότητα”
ΕΡ.: Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι διεξάγεται εκλογική “μάχη” σώμα με σώμα του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας για την πρωτιά. Ποιος θα επικρατήσει και γιατί;
ΑΠ.: Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις φαίνεται ότι σταθεροποιείται το προβάδισμα της ΝΔ, κάτι που θεωρώ ότι θα μείνει έως το τέλος. Θα επικρατήσει η ΝΔ, γιατί θα προσφέρει την αναγκαία σταθερότητα για την οικονομία. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να εγγυηθεί κάτι τέτοιο. Οι αναποφάσιστοι στους οποίους συγκαταλέγονται και οι δυσαρεστημένοι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξουν τη ΝΔ. Όσον αφορά στις μετακινήσεις ψηφοφόρων αυτοί που επιστρέφουν στην παράταξή μας είναι περισσότεροι σε σχέση με όσους πάνε στο ΣΥΡΙΖΑ.

“Έκαναν το αντίθετο
απ΄ ότι υποσχέθηκαν”
ΕΡ.: Γιατι ο Ζακυνθινός να μην ψηφίσει το ΣΥΡΙΖΑ;
ΑΠ.:
Ο Ζακυνθινός να μην ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ, γιατί απ’ όσα του υποσχέθηκε ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του, έκανε το αντίθετο, φέρνοντας ένα τρίτο πιο σκληρό μνημόνιο. Αθέτησε τις υποσχέσεις του αφού αντί αυξήσεων σε μισθούς και συντάξεις, έφερε μειώσεις με παράλληλη αύξηση φόρων. Δεν κατήργησε τον ΕΝΦΙΑ, δεν έδωσε τη 13η σύνταξη, δεν αύξησε τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ, δεν έφερε το αφορολόγητο, δεν καταπολέμησε τη διαφθορά, είπε ψέματα με το δημοψήφισμα. Έφερε τα capital controls κλείνοντας τις τράπεζες, έκανε νέες εκλογές, ενώ υποστήριζε, έως την τελευταία στιγμή, το αντίθετο. Γι’ αυτά τα ψέματα και την απογοήτευση που έφερε στους Έλληνες και στους Ζακυνθινούς δεν πρέπει να ψηφιστεί.

“Στόχος οι ανάκαμψη
και οι επενδύσεις”
ΕΡ.: Γιατι ο Ζακυνθινός να ψηφίσει τη Νέα Δημοκρατία;
ΑΠ.:
Ο Ζακυνθινός πρέπει να ψηφίσει ΝΔ, γιατί στοχεύει στη σταθερότητα και την ανάκαμψη της οικονομίας μέσα από συνεργασίες και αποκρατικοποιήσεις. Είναι η παράταξη που πιστεύει στις επενδύσεις και στηρίζει τον ιδιωτικό τομέα. Γιατί με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, σε λίγους μήνες ίσως έχουμε ξανά εκλογές, αφού οι «53» σε κείμενό τους ξεκαθαρίζουν ότι δεν θα ψηφίσουν εφαρμοστικούς νόμους. Γιατί δεν πιστεύει ο ΣΥΡΙΖΑ το μνημόνιο που ψήφισε. Γιατί η ΝΔ θα ξεμπλοκάρει τα μεγάλα έργα που έχουν «παγώσει», καθώς και μικρότερα της αυτοδιοίκησης. Και τέλος διότι δεύτερη ευκαιρία για αυταπάτες και πειραματισμούς δεν υπάρχει.


“ Δεν έχω υποσχεθεί ποτέ
και τίποτα σε κανέναν”
ΕΡ.: Γιατί πρέπει να σας ψηφίσουν οι Ζακυνθινοί και σε τι θα ωφεληθεί το νησί από την εκλογή σας;
ΑΠ.:
Οι Ζακυνθινοί είναι άνθρωποι που δύσκολα επηρεάζονται και πάντα ψηφίζουν ελεύθερα. Δεν μένουν προσκολλημένοι σε ονόματα και θεωρούνται από τους πιο δύσκολους και δύσπιστους στην Ελλάδα. Το γνωρίζω εκ πείρας, αλλά αισιοδοξώ ότι θα με προτιμήσουν. Άλλωστε, τόσο ως γιατρός, όσο και ως πολιτικός, με θητεία στο Δήμο Ζακυνθίων, έχω δώσει δείγματα γραφής του πολιτικού μου, αλλά και κοινωνικού χαρακτήρα μου. Δεν έχω υποσχεθεί ποτέ και τίποτα σε κανέναν. Είμαι ένας από σας και θα μείνω. Το νησί θα ωφεληθεί από την παρουσία μου στη Βουλή απ’ τον αγώνα που θα δώσω, και αυτό είναι υπόσχεση, για τη λύση πολλών ζητημάτων που παραμένουν άλυτα. Γνωρίζω τα προβλήματα και δεν θα περιμένω εισηγήσεις ή καταγγελίες πολιτών και συμβούλων για να κυνηγήσω λύσεις. Οι Ζακυνθινοί εκτιμώντας όλα αυτά, καθώς και τη μικρή μου προσφορά στον τόπο, θα με στηρίξουν σ’ αυτόν τον αγώνα που μαζί δίνουμε για να φέρουμε ξανά το χαμόγελο.

“Έχω ήδη ιεραρχήσει
τα προβλήματα”
ΕΡ.: Ποιες οι προτεραιότητές σας για την επόμενη ημέρα εφόσον εκλεγείτε;
ΑΠ.:
Μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης και την ανάληψη των καθηκόντων των μελών της κυβέρνησης θα επισκεφθώ τους αρμόδιους υπουργούς. Δεν σας κρύβω ότι έχω ήδη ιεραρχήσει τα προβλήματα και για τις λύσεις τους θα αγωνιστώ. Προτεραιότητά μου είναι η διευθέτηση του ζητήματος των σκουπιδιών, της πλατείας, του θεάτρου, η πλήρωση των κενών θέσεων του νοσοκομείου, καθώς και η συνεργασία μου για καλύτερα αποτελέσματα τόσο με το Δήμαρχο όσο και τον Αντιπεριφερειάρχη και τους φορείς του νησιού μας. Πιστεύω ότι κανείς μόνος του δεν μπορεί να κάνει πολλά. Η συνεργασία όλων θα φέρει θετικά αποτελέσματα και η Ζάκυνθος μειονεκτεί σ’ αυτό τον τομέα σε σχέση μ’ άλλες περιοχές.

“Η ΝΔ θα συνεργαστεί
και με άλλες δυνάμεις”
ΕΡ.: Η μη επίτευξη αυτοδυναμίας θα οδηγήσει σε συνεργασίες. Εσεις επιβάλλεται ή δεν επιβάλλεται να συνεργαστείτε;
ΑΠ.: Το λέμε συνέχεια. Οι συνεργασίες είναι η διέξοδος από την κρίση. Κάποια στιγμή σ’ αυτή τη χώρα θα πρέπει να συνεννοηθούμε. Το πιστεύω και θα αγωνιστώ γι’ αυτό, όπως άλλωστε και η παράταξή μου έχει αποδείξει ότι το πιστεύει. Η ΝΔ και πρώτη να βγει και αυτοδυναμία να πετύχει θα συνεργαστεί και με άλλες πολιτικές δυνάμεις για το καλό της χώρας μας, της οικονομίας και των Ελλήνων.


“Λάθος διεκδίκηση, έλλειψη συνεργασίας,
κακή ιεράρχηση έργων”
ΕΡ.: Γιατί η Ζάκυνθος υστερεί σε έργα υποδομής;
ΑΠ.:
Λάθος διεκδίκηση. Έλλειψη συνεργασίας αυτοδιοικητικών, κακή ιεράρχηση έργων. Επίσης, αδυναμία εκάστοτε βουλευτή να διεκδικήσει δυναμικά για το νησί μας, χωρίς το γνωστό «κατόπιν ενεργειών μου», που μέχρι σήμερα έχουμε ζήσει, δυστυχώς και από τον κ. Κοντονή. Για μένα, έργα υποδομής θα γίνουν αν όλοι μαζί τα διεκδικήσουμε, αρκεί φυσικά η κεντρική εξουσία, η κυβέρνηση δεν ζει με αυταπάτες και μπορεί να απορροφήσει τα ευρωπαϊκά κονδύλια, όπως το ΕΣΠΑ, που σήμερα είναι «παγωμένο» από λάθη, παραλείψεις και ενδεχομένως ανικανότητας των αρμοδίων υπουργών.Τελευταία άρθρα