Στ. Κοντονής: “Κίνδυνος η επιστροφη στη δραχμή”

Έτοιμος να δώσει τη μάχη των εκλογών έφθασε χθες το βράδυ στο νησί μας συνοδευόμενος από τον επικεφαλής της Εκλογικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ο Βουλευτής Ζακύνθου Σταυρος Κοντονής.
Δηλώνοντας ασυμβίβαστος με την ολιγαρχία του πλούτου, τη διαφθορά και τη δεξιά, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η αριστερή διακυβέρνηση δεν ήταν μία σύντομη παρένθεση.
Σίγουρος όσο τίποτα πως η κυβέρνηση ανατράπηκε εκ των έσω, ασκεί κριτική στη “Λαϊκή Ενότητα” που προβάλλει ως προοπτική για τον τόπο και το λαό την επιστροφή στη δραχμή. Αναφερόμενος στον Παναγιώτη Λαφαζάνη, επισημαίνει ότι προτίμησε τον εύκολο δρόμο της καταγγελίας και του περιθωρίου χωρίς εναλλακτική πρόταση, αντί τον δύσκολο της διακυβέρνησης και της σύγκρουσης για αυτό θα κριθεί από την ιστορία.
Αναγνωρίζοντας πως έγινα λάθη και υπερεκτιμήσεις, υποσχέθηκε πως έχουν να προσφέρουν στην κοινωνία στέλνοντας μήνυμα πως η αριστερά δεν έχει ανάγκη από ηρωικές ήττες, αλλά από μικρές και μεγάλες νίκες που θα δώσουν δύναμη και προοπτική στο λαό.
Σε ότι αφορά τη μονοεδρική του νησιού και κατά πόσο θα αποτελέσει ντέρμπι μετά το “σχίσμα” διευκρίνισε πως περιμένει από τους ζακυνθινούς να εκτιμήσουν τις προσπάθειες και τον αγώνα για το καλό του τόπου σε ένα καλύτερο μέλλον και να τους κρίνουν.

ΕΡ.: Τελικώς οι εκλογές ήταν μονόδρομος;
ΑΠ.:
Φυσικά, από τη στιγμή που η κυβέρνηση δεν διέθετε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Πολιτικά ήταν αδύνατον να συνεχίσει να κυβερνά, αφού ήταν αδύνατον να νομοθετεί και να παίρνει αποφάσεις. Υπάρχει όμως και το ηθικό ζήτημα που προέκυψε. Αν δεν στρεφόμασταν στον ελληνικό λαό να κρίνει την πολιτική της κυβέρνησης και φυσικά τα πρόσωπα, θα δίναμε την εντύπωση ότι το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι να παραμείνουμε γαντζωμένοι στην εξουσία, αξιοποιώντας εκ διαμέτρου πολιτικά αντίθετες πλειοψηφίες. Κάτι τέτοιο για εμάς, για την αριστερά, την ίδια την ιστορία μας, θα ήταν αδιανόητο.

“Έριξαν την κυβέρνηση”
ΕΡ.: Η κυβέρνηση ανατράπηκε εκ των έσω;
ΑΠ.:
Δεν νομίζω ότι υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Την στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση είχαν κονιορτοποιήσει τους πολιτικούς μας αντιπάλους, που οδήγησαν την πατρίδα στην καταστροφή, ορισμένοι βουλευτές του κόμματος επέλεξαν να ρίξουν την κυβέρνηση, προβάλλοντας ως προοπτική για τον τόπο και το λαό την επιστροφή στη δραχμή. Δεν μας έχουν όμως αναφέρει ποίες θα ήταν οι επιπτώσεις, ιδίως τους φτωχούς ανθρώπους και τους μικρομεσαίους, για όσους είχαν στις τράπεζες τους κόπους μίας ζωής, για τους νέους που θα πρέπει ν’ αντιμετωπίσουν την ανεργία.

“Κάποιοι λειτούργησαν κόμμα μέσα στο κόμμα”
ΕΡ.: Μήπως οι συνιστώσες είχαν ενοποιηθεί μόνο και μόνο για το μπόνους των 50 εδρών και όχι ιδεολογικά;
ΑΠ.:
Δυστυχώς, ενώ το ιδρυτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ είχε αποφασίσει την ενοποίηση του κόμματος, τα μέλη που συγκρότησαν διαφορετικό κόμμα, όχι μόνο δεν σεβάστηκαν την απόφαση αυτή, αλλά λειτουργούσαν ως κόμμα μέσα στο κόμμα με εσωτερική δομή και συγκεντρωτισμό. Η κατάσταση αυτή ήταν βέβαιο ότι θα οδηγούσε στο σημερινό αποτέλεσμα.

Οι λίστες…
ΕΡ.: Οι εκλογές με λίστα οδηγούν σε “εσωκομματικό ξεκαθάρισμα”;
ΑΠ.:
Όσον αφορά στον ΣΥΡΙΖΑ κάτι τέτοιο δεν ισχύει, αφού ήδη οι αποχωρήσαντες έχουν δημιουργήσει δικό τους πολιτικό φορέα. Η λίστα εξ άλλου σ’ αυτές τις εκλογές προβλέπεται από τον εκλογικό νόμο.

“Το ΟΧΙ ήταν ΝΑΙ στους χειρισμούς μας”
ΕΡ.: Το δημοψήφισμα που αποδείχθηκε πως το ΟΧΙ αποκοιμήθηκε στην αγκαλιά του ΝΑΙ ήταν ένα επικοινωνιακό τρυκ;
ΑΠ.:
Το δημοψήφισμα αποτέλεσε κορυφαία στιγμή στη μάχη που έδινε η κυβέρνηση με τους δανειστές. Ο ελληνικός λαός έδωσε τη δυνατότητα στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Πρωθυπουργό να συνεχίσει την διαπραγμάτευση. Αν σήμερα είμαστε σίγουροι ότι τον Οκτώβριο θα συζητηθεί η αναδιάρθρωση και η απομείωση του χρέους, αυτό οφείλεται στο ΟΧΙ του λαού μας. Ένα ΟΧΙ που ήταν ένα μεγάλο ΝΑΙ στο έργο της κυβέρνησης.

“Προτιμήσαμε την ήττα από την χρεωκοπία”
ΕΡ.: Τα χρονικά περιθώρια για συμφωνία με τους δανειστές ήταν ασφυκτικά. Θεωρείτε ως ήττα το αποτέλεσμά τους;
ΑΠ.:
Το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης απέχει από τις επιδιώξεις μας και τις προγραμματικές μας προθέσεις, παρά τις επί μέρους επιτυχίες. Πολλοί απ’ εμάς το έχουμε βιώσει ως ήττα, αλλά όλοι πρέπει να γνωρίζουμε ότι για να μην οδηγηθεί η χώρα στην χρεοκοπία εξαντλήσαμε κάθε περιθώριο. Δυστυχώς τα λάθη τριάντα ετών δεν μπορούν ν’ ακυρωθούν μέσα σε επτά μήνες, χρειάζεται συνεχής αγώνας και αυτό έκανε η κυβέρνηση της αριστεράς.

“Έχουμε πολλά να κάνουμε”
ΕΡ.: Μήπως προεκλογικά δόθηκαν περισσότερες υποσχέσεις από όσες ήταν εφικτό να υλοποιηθούν;
ΑΠ.:
Οι δεσμεύσεις που αναλάβαμε προεκλογικά πιστεύαμε ότι μπορούν να υλοποιηθούν. Το προσπαθήσαμε και εν μέρει τα καταφέραμε. Δεν καταφέραμε να ακυρώσουμε για φέτος τον ΕΝΦΙΑ, αλλά πετύχαμε να γίνει αναδιαμόρφωση του από το 2016. Δεν πετύχαμε ν’ ακυρώσουμε την σύμβαση που είχαν υπογράψει για την πώληση των αεροδρομίων. Έχουμε πολλά να κάνουμε για δίκαια μέτρα για τους αγρότες. Η περίοδος που θ’ ακολουθήσει τις εκλογές θα είναι έντονων προσπαθειών υπέρ των λαϊκών στρωμάτων που μόνο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να δώσει.

“Έγιναν λάθη που αναγνωρίζουμε”
ΕΡ.: Εκτός από λάθη στους χειρισμούς, υπήρξαν και λανθασμένες επιλογές προσώπων που ανέλαβαν το έργο της πεντάμηνης διαπραγμάτευσης;
ΑΠ.:
Είναι αλήθεια ότι έγιναν λάθη, υπήρξαν υπερεκτιμήσεις των δυνατοτήτων μας, πιστέψαμε ότι σε λογικές προτάσεις που θα καταθέταμε, θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία. Όμως σήμερα ολόκληρη η Ευρώπη συζητά, εξ αιτίας του αγώνα μας, για το ευρωπαϊκό χρέος, για την επαναφορά στις αξίες της αλληλεγγύης και της δημοκρατίας. Θεωρώ πολύ πιθανό ότι αν εξαρχής είχαν εμπλακεί οι Τσακαλώτος και Σταθάκης στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης ίσως να είχε ολοκληρωθεί με μεγαλύτερη επιτυχία.

“Η ιστορία θα κρίνει το Λαφαζάνη”
ΕΡ.: Αν καθόσασταν στο ίδιο τραπέζι με τον κ. Λαφαζάνη τι θα του λέγατε;
ΑΠ.:
Προτίμησε τον εύκολο δρόμο της καταγγελίας και του περιθωρίου χωρίς εναλλακτική πρόταση, αντί τον δύσκολο της σύγκρουσης με την ολιγαρχία του πλούτου, που αποτελεί προϋπόθεση της αριστερής διακυβέρνησης. Η στάση του να διασπάσει τον ΣΥΡΙΖΑ και να ρίξει την κυβέρνηση θα κριθεί στις εκλογές, αλλά και από την ιστορία. Το παράδειγμα ορισμένοι να προσφέρουν ανέλπιστες υπηρεσίες στους ολιγάρχες, προβάλλοντας υπερεπαναστατικές κορώνες και ανέφικτα σχέδια, δεν είναι η πρώτη φορά που τα συναντάμε. Η αριστερά δεν έχει ανάγκη από ηρωικές ήττες, έχει ανάγκη από μικρές και μεγάλες νίκες που θα δώσουν δύναμη στο λαό και προοπτική στη κοινωνία.

“Τραγική, ως Πρόεδρος, η Ζωή”
ΕΡ.: Πόσο κόστισε στο ΣΥΡΙΖΑ η συμπεριφορά της κ. Κωνσταντοπούλου;
ΑΠ.:
Το ζήτημα δεν είναι αν κόστισε αυτή η συμπεριφορά στο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά εάν κόστισε στη λειτουργία της Βουλής. Και υπό την έννοια της θεσμικής λειτουργίας η παρουσία της ήταν απολύτως αρνητική και τραγική.

“Η Αριστερά είναι για τα δύσκολα”
ΕΡ.: Η μισή νομαρχιακή της Ζακύνθου παραιτήθηκε. Ανάλογα φαινόμενα υπάρχουν σε όλη τη χώρα. Πως το αξιολογείτε;
ΑΠ.:
Είναι κάτι δυσάρεστο γιατί χωρίζουν οι δρόμοι με συντρόφους που είχαμε μία κοινή πορεία για πολλά χρόνια. Θεωρώ όμως ότι όσοι ακολουθούν το κόμμα Λαφαζάνη δεν αναλογίζονται τις επιπτώσεις που θα έχει στα λαϊκά στρώματα η πολιτική της δραχμής. Όσοι δε νοιώθουν μία απογοήτευση, από την μη εφαρμογή του συνόλου των προεκλογικών μας δεσμεύσεων, έχουν εν μέρει δίκιο, αλλά η αριστερά είναι για τα δύσκολα. Είναι ανάγκη να δώσουμε τη μάχη των εκλογών για να μην πραγματοποιηθούν τα σχέδια της ολιγαρχίας, του συστήματος της διαφθοράς και της δεξιάς, η αριστερή διακυβέρνηση να είναι μία σύντομη παρένθεση.

“Οι Ζακυνθινοί θα κρίνουν το έργο μας”
ΕΡ.: Υπάρχει κίνδυνος μετά το “σχίσμα” να χαθεί για το ΣΥΡΙΖΑ η μονοεδρική της Ζακύνθου;
ΑΠ.:
Ο λαός είναι ο τελικός κριτής όλων μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί την αυτοδύναμη συγκρότηση κυβέρνησης, με περισσότερη γνώση, καλύτερη οργάνωση και συγκροτημένη πολιτική πρόταση. Πιστεύω ακράδαντα ότι ο λαός αναγνωρίζει ότι η Αριστερά, που πάλεψε και συγκρούστηκε με τη νεοφιλελεύθερη βαρβαρότητα, είναι αυτή που μπορεί να διαχειριστεί μία υποχώρηση, και να την μετατρέψει σε αφετηρία μιας μακράς πορείας ρήξης με τη λιτότητα και τη διαφθορά. Στο ΣΥΡΙΖΑ περιμένουμε από τους ζακυνθινούς να εκτιμήσουν τις προσπάθειες και τον αγώνα μας για το καλό του τόπου σε ένα καλύτερο μέλλον και να μας κρίνουν.

ΦΩΤΟ: eurokinisi.grΤελευταία άρθρα