Της Αγγελικής Μπακόλα
Υπάρχουν πολλές δερματολογικές παθήσεις που εμφανίζουν έξαρση ή εμφανίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα τους καλοκαιρινούς μήνες. Η σοβαρότητα αυτών είναι συνάρτηση πολλών παραμέτρων καθώς προδιάθεση για πρόκληση βλάβης από την ηλιακή ακτινοβολία εξαρτάται από:
-Τον τύπο του δέρματος φωτότυπος
– Την ηλικία του ατόμου
– Την έκταση του δέρματος που έχει εκτεθεί σε υπεριώδη ακτινοβολία
-Η διάρκεια έκθεσης, η συνολική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία
-Η ώρα της ημέρας και η εποχή,
-Το υψόμετρο,
-Η αντανάκλαση
-Προϋπάρχουσες δερματοπάθειες
-Η προστασία με αντηλιακά ή ρουχισμό.
ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ
Οι συνέπειες ήλιου στο δέρμα μας μπορεί να είναι¨
-ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΕΣ
– Ηλιακό ερύθημα-έγκαυμα,
-Μαύρισμα
– Φωτοδερματοπάθειες
-ΜΑΚΡΥΠΡΟΘΕΣΜΕΣ
–Φωτογήρανση
-Φωτοκαρκινογένεση
– Ανοσοκαταστολή
Ο ήλιος επιδεινώνει πολλές προϋπάρχουσες δερματοπάθειες είτε λόγω ανοσοκαταστολής τοπικά, είτε μέσω άλλων μηχανισμών. Ο επιχείλιος έρπητας υποτροπιάζει μετά από πολύωρη έκθεση στον ήλιο. Οι πορφυρίες, η δερματομυοσίτιδα, η φυλλώδης πέμφιγα, η πελλάγρα (ένδεια νιασίνης), η νόσος Darier, η νόσος Hailey-Halley,η ροδόχρους ακμή, η νόσος Darier, επιδεινώνονται με τον ήλιο. Η λεύκη είναι ένα νόσημα που επίσης απαιτεί ισχυρή αντηλιακή προστασία των πασχουσών περιοχών καθώς μη έχοντας μελανίνη, καίγονται αμέσως. Τα φαρμακευτικά εξανθήματα φουντώνουν στον ήλιο ενώ και όσοι έχουν ευρυαγγείες πρέπει να αποφεύγουν την ηλιοθεραπεία διότι επιδεινώνονται.
Η αυξημένη υγρασία και θερμοκρασία το καλοκαίρι προδιαθέτουν σε μυκητιάσεις στα πέλματα και τα μεσοδακτύλια διαστήματα, σε πόδια που ιδρώνουν και δεν αερίζονται επαρκώς, καθώς και γεννητικά όργανα. Ένα άλλο πρόβλημα του δέρματος που συχνά εμφανίζεται το καλοκαίρι είναι η ποικιλόχρους πιτυρίαση. Οφείλεται σε ένα μύκητα, τη malassesia furfur, που σαπροφυτεί στο δέρμα και το τριχωτό της κεφαλής όλων μας πολλαπλασιάζεται σε λιπαρά δέρματα λόγω εφίδρωσης και υψηλής θερμοκρασίας και συχνά υποτροπιάζει. Προκαλεί κηλίδες διαφορετικού χρώματος ανάλογα με το φωτότυπο του καθενός που έχουν ελαφρύ λέπι και εντοπίζονται στη ράχη, το άνω μέρος του θώρακα και των βραχιόνων.
Ένα κοινό αλλά πολύ ενοχλητικό καλοκαιρινό πρόβλημα είναι τα τσιμπήματα εντόμων (κουνούπια, μέλισσες, σφήκες, μύγες) αλλά και αχινών, μεδουσών, ψαριών.
Το καλοκαίρι λόγω ζέστης είναι ευχάριστη η επαφή με το νερό και πολλοί προτιμούν τις πισίνες για μία ευχάριστη ανάπαυλα ή και άσκηση. Δυστυχώς όμως κάποιες ιογενείς λοιμώξεις του δέρματος (μυρμηγκιές, μολυσματική τέρμινθος) μεταδίδονται εύκολα από τις επιφάνειες (λακάκια, δάπεδο, λαβες) που έχουν έρθει σε επαφή με δέρμα πασχόντων από αυτές τις λοιμώξεις. Η χλωρίωση του νερού ή η χρήση άλλων καθαριστικών συστημάτων δεν προστατεύει πάντα.
Το καλοκαίρι, λόγω αυξημένης λίμπιντο είναι μία πολύ επικίνδυνη περίοδος για τη μετάδοση των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων (έρπητας, κονδυλώματα, χλαμύδια, σύφιλη, βλενόρροια, μη γονοκοκκικές ουρηθρήτιδες, HIV).
Ξέγνοιαστο μεν καλοκαίρι αλλά με πρόληψη και τη συμβουλή του ιατρού σας.
ΦΩΤΟ: www.real.gr