Καύσωνας

Γράφει ο Φιλιππόπουλος Βασίλειος
Ειδικός Παθολόγος
Συνεργάτης Πολυϊατρείου IASSIS

Καύσωνας, για τις κλιματικές συνθήκες της Ελλάδας, θεωρείται μια περίοδος τουλάχιστον 3 ημερών, όπου οι θερμοκρασίες στις πεδινές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας ξεπερνούν τους 37°C και η μέση ημερήσια θερμοκρασία είναι τουλάχιστον 31°C, δηλαδή η θερμοκρασία δε μειώνεται αρκετά κατά τις νυκτερινές ώρες (<25-26°C).Οι επιπτώσεις στον πληθυσμό από τις υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να είναι από απλή δυσφορία μέχρι θερμοπληξία η οποία χρήζει άμεσης ιατρικής βοήθειας. Επεισόδια υψηλών θερμοκρασιών ή καύσωνα παρατηρούνται στην Ελλάδα κατά τη θερινή περίοδο, όταν μεταφέρονται θερμές αέριες μάζες από την Βόρεια Αφρική προς την χώρα μας ανεβάζοντας τη θερμοκρασία σε πολύ υψηλά επίπεδα. Οι περιοχές οι οποίες συνήθως πλήττονται περισσότερο είναι η Δυτική Ελλάδα και τα ηπειρωτικά της κεντρικής και νότιας χώρας. Επιβαρυντικοί παράγοντες καύσωνα: -Η σχετική υγρασία του αέρα παραμένει σε υψηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα να μειώνεται η δυνατότητα απαγωγής της θερμότητας από τον ανθρώπινο οργανισμό μέσω του μηχανισμού της εφίδρωσης. -Η ένταση του ανέμου είναι χαμηλή, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται η απαγωγή θερμότητας από την επιφάνεια του δέρματος -H ατμοσφαιρική ρύπανση σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες επιβαρύνει ιδιαίτερα τις ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού. -Στα μεγάλα αστικά κέντρα τα κτήρια και η άσφαλτος των δρόμων συγκεντρώνουν μεγάλα ποσά θερμότητας κατά την διάρκεια της ημέρας, τα οποία και αποδίδουν στην ατμόσφαιρα κατά τις νυκτερινές ώρες, με αποτέλεσμα στο κέντρο των μεγάλων πόλεων ακόμα και τις νυκτερινές ώρες η θερμοκρασία να παραμένει υψηλή, επιτείνοντας την αίσθηση των υψηλών θερμοκρασιών στους κατοίκους.Ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες στον καύσωνα είναι:
– Ηλικιωμένοι, ιδιαίτερα όσοι είναι άνω των 75 ετών
– Βρέφη και μικρά παιδιά
– Άτομα με σοβαρές χρόνιες παθήσεις, όπως καρδιαγγειακά ή αναπνευστικά νοσήματα ή σακχαρώδη διαβήτη
– Άτομα με σοβαρά νευρολογικά νοσήματα, όπως ασθενείς με νόσο Πάρκινσον ή που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο
– Άτομα με σοβαρά ψυχιατρικά νοσήματα.
– Άτομα που παίρνουν φαρμακευτική που επηρεάζει την εφίδρωση, την διούρηση και τον έλεγχο της θερμοκρασίας (όπως τα διουρητικά και β-αναστολείς).
– Άτομα που εργάζονται ή διαμένουν ή αθλούνται σε εξωτερικούς χώρους.
– Άτομα με παχυσαρκία.
– Άτομα που καταναλώνουν πολύ αλκοόλ ή κάνουν χρήση ναρκωτικών ουσιών.
– Γυναίκες σε περίοδο κύησης


ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΥΣΩΝΑ
1) Αποφύγετε την ηλιοθεραπεία και παραμείνετε σε σκιερά και δροσερά μέρη μακριά από χώρους όπου επικρατεί συνωστισμός.
2) Αποφύγετε τη βαριά σωματική εργασία, ιδιαίτερα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και υψηλή υγρασία.
3) Αποφύγετε το το τρέξιμο ή το βάδισμα για πολύ ώρα κάτω από τον ήλιο.
4) Προτιμήστε τα ελαφρά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα από φυσικό υλικό (κυρίως βαμβακερά) για να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα. Επιλέξτε ένα καπέλο που εξασφαλίζει καλό αερισμό του κεφαλιού. Φορέστε μαύρα ή σκουρόχρωμα γυαλιά με ειδική επίστρωση που προστατεύουν από την αντανάκλαση του ήλιου.
5) Φροντίστε η διατροφή σας να αποτελείται από ελαφρά, ολιγοθερμικά και συχνά γεύματα (κυρίως από φρούτα και λαχανικά) αποφεύγοντας τις λιπαρές τροφές
6) Πίνετε άφθονα υγρά (νερό ή φυσικούς χυμούς φρούτων). Αν ιδρώνετε πολύ, προσθέστε αλάτι στο φαγητό σας. Αποφύγετε τα αλκοολούχα, ανθρακούχα και καφεινούχα ποτά.
7) Κάντε συχνά δροσερά και χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αν χρειαστεί τοποθετείστε υγρά καλύμματα ή ψυχρά επιθέματα στο κεφάλι και στο λαιμό.
8) Μεριμνήστε για τα μέλη της οικογένειάς σας που πάσχουν από χρόνια νοσήματα. Συμβουλευτείτε τον θεράποντα ιατρό τους για την εφαρμογή ειδικών οδηγιών και για τροποποίηση της φαρμακευτικής αγωγής (όσοι λαμβάνουν), αν απαιτηθεί.
9) Αποφύγετε τα πολύωρα ταξίδια με τα μέσα συγκοινωνίας όταν η ζέστη είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα ή αν αυτά δεν κλιματίζονται
10) Κρατήστε τα δωμάτια στο σπίτι δροσερά, κλείνοντας τα πατζούρια. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, χρησιμοποιήστε ανοιχτόχρωμες κουρτίνες πίσω από ένα κλειστό παράθυρο.
11) Εφόσον γνωρίζετε ότι αναμένεται κύμα καύσωνα, βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετές προμήθειες (τροφή, νερό, φάρμακα) ώστε να μην χρειαστεί να βγείτε έξω.
12) Μην ξεχνάτε να ελέγχετε τακτικά (έστω και τηλεφωνικά) όποιους φίλους, συγγενείς ή γείτονες έχουν δυσκολίες να φροντίσουν τον εαυτό τους.

ΕΙΔΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ
•Το πολύ ζεστό και υγρό περιβάλλον είναι επικίνδυνο για τους ηλικιωμένους και για το λόγο αυτό προτιμότερη είναι η παραμονή τους στα κατώτερα διαμερίσματα πολυώροφων σπιτιών ή η μετακίνησή τους σε δροσερότερες περιοχές της χώρας (όταν βέβαια υπάρχει η δυνατότητα).
•Το δωμάτιο ή το σπίτι γενικά, κατά τη διάρκεια των ζεστών ωρών της ημέρας πρέπει να είναι ερμητικά κλειστό, αφού όμως έχει δροσιστεί και μείνει ανοιχτό όλη τη νύχτα.
•Οι οικογένειες που έχουν ηλικιωμένα άτομα, καλό θα είναι να φροντίζουν να μην τα εγκαταλείπουν μόνα τους σε περιπτώσεις θερινών διακοπών ή πολυήμερης απουσίας από το σπίτι. Σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να εξασφαλίσουν κάποιο άτομο για την καθημερινή τους φροντίδα.

ΦΩΤΟ: www.tlife.gr