Στους δρόμους για την δημόσια υγεία

Τα συνεχώς αυξανόμενα και διογκούμενα προβλήματα που υπάρχουν στο σύστημα λειτουργίας της δημόσιας υγείας στα Επτάνησα, και τα οποία επιδεινώνονται ιδιαίτερα κατά την τρέχουσα θερινή περίοδο οδήγησε στη θέσπιση της 4ης Ιουνίου ως “Ημέρα Αγώνα για την Δημόσια Υγεία στα Ιόνια Νησιά”.
Την ημέρα αυτή, οι υπηρεσίες της Περιφέρειας δε θα λειτουργήσουν και τα περιφερειακά καταστήματα των Ενοτήτων θα παραμείνουν κλειστά. Στους χώρους μπροστά από τα γραφεία τους θα οργανωθούν συγκεντρώσεις προκειμένου να δοθεί η ευκαιρία να κατατεθούν απόψεις φορέων και πολιτών και να διαμορφωθεί το πλαίσιο των αιτημάτων για λύση προς την 6η ΔΥΠΕ και το υπουργείο Υγείας.
Η Περιφερειακή Ενότητα καλεί τους εργαζόμενους στο χώρο της υγείας, τους συνδικαλιστικούς και επιστημονικούς φορείς να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση αυτή που θα γίνει στις 11.30 το πρωί, ώστε με μαζικό και δυναμικό τρόπο να απαιτήσουμε όσα μας ανήκουν.

“Αποτέλεσμα των πολιτικών…”
“Τα συσσωρευμένα προβλήματα στο χώρο της Υγείας, εξαιτίας της εφαρμογής των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, που με ιδιαίτερη ένταση οξύνθηκαν την μνημονιακή περίοδο, φαντάζουν βουνό. Η αντιμετώπισή τους απαιτεί άμεσες παρεμβάσεις και ριζικές τομές”, δήλωσε ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Νίκος Μωραϊτης και πρόσθεσε “μέσα σε αυτή την κατάσταση οικονομικής ασφυξίας, ο πολύπαθος χώρος της Υγείας συνεχίζει να αντιμετωπίζει τις συνέπειες των πολιτικών που ακολουθήθηκαν, ιδιαίτερα τη μνημονιακή περίοδο. Τα οικονομικά των νοσοκομείων βρίσκονται στα τάρταρα εξαιτίας των μνημονιακών προϋπολογισμών, οι δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και περίθαλψης έχουν αποδεκατιστεί, οι μονάδες υγείας αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να βάλουν λουκέτο σε τμήματα και υπηρεσίες εξαιτίας της υποστελέχωσης, οι μνημονιακές διοικήσεις κάνουν ακόμα «πάρτι» στα Νοσοκομεία ενώ σε χιλιάδες εργαζόμενους δεν έχουν ακόμα καταβληθεί οι πρόσθετες αμοιβές και εφημερίες. Με ακόμη πιο μελανά χρώματα περιγράφεται η κατάσταση στο χώρο της υγείας για τα Ιόνια Νησιά, όπου τα προβλήματα διογκώνονται τους καλοκαιρινούς μήνες”.


Τα αιτήματα
•Ενίσχυση του δημόσιου δωρεάν χαρακτήρα του ΕΣΥ.
•Δημόσια δωρεάν και αναβαθμισμένη Υγεία για όλους.
•Άμεσες προσλήψεις προσωπικού για την κάλυψη όλων των αναγκαίων θέσεων σε γιατρούς, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό.
•Επανασύσταση της Υγειονομικής Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.
•Να σταματήσει η διοικητική αποψίλωση της Περιφέρειας Ιονίων και η απομάκρυνση των υποστηρικτικών δομών υγείας (π.χ. ΙΚΑ) από τα Ιόνια νησιά.
•Αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου που οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση του συστήματος υγείας.