Απαντήσεις και ερωτήσεις περί πλαστικής χειρουργικής

Γράφει ο Ντότσικας Παναγιώτης
Κάποτε ήταν θέμα ταμπού,ένα(μεγάλο μυστικό)που κανείς δεν παραδεχόταν.
Σήμερα η αισθητική πλαστική χειρουργική είναι κάτι σχεδόν συνηθισμένο.Ίσως κάποιοι τη θεωρούν περιττή επέμβαση, για πολλούς όμως αποτελεί αναγκαιότητα και για τις δύο πλευρές τα ερωτήματα είναι πολλά! Ιδού λοιπόν οι απαντήσεις:
• Αισθητική πλαστική χειρουργική γιατί;
Για την διόρθωση και την αποκατάσταση προβλημάτων που είτε προ-υπάρχουν,είτε παρουσιάζονται στο σώμα και στο πρόσωπο όπως συγγενείς δυσμορφίες.
Αποτέλεσμα είναι μια αρμονική εικόνα που έχει ως συνέπεια την εσωτερική ισορροπία του καθενός.
• Ποια είναι τα αίτια που οδηγούν ένα άτομο σε αυτή τη λύση;
Η αισθητική χειρουργική είναι θεραπεία επιλογής για την ανανέωση και την ομορφιά του δέρματος,οπού απαλύνει τα σημάδια του χρόνου από το πρόσωπο και το σώμα.
• Είναι θέμα ματαιοδοξίας η ανάγκης;
Κάθε άλλο παρά θέμα ματαιοδοξίας είναι. Πρόκειται για μια φυσιολογική συνέπεια της εποχής μας. Από την μια η εποχή μας δίνει έμφαση στην εικόνα,στην(ωραία παρουσία)οπού όλοι βομβαρδιζόμαστε από διάφορα πρότυπα τα οποία συνειδητά η μη επιθυμούμε να ακολουθήσουμε .Από την άλλη οι επεμβατικές μέθοδοι του είδους είναι εφικτές,ανώδυνες,ακίνδυνες και προσιτές για τον καθένα .
• Ποια είναι η ενδεδειγμένη ηλικία για αυτές τις επεμβάσεις;
Εξαρτάται από το είδος της επέμβασης. Για παράδειγμα μια επέμβαση ρινοπλαστικής θα πρέπει να γίνει μετά τα 18,όταν θα έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη των οστών του ατόμου. Το ίδιο ισχύει για τις επεμβάσεις στους μαστούς και στην λιποαναρρόφηση . Η βλεφαροπλαστική μπορεί να γίνει μετά τα 35. Ένα κλασικό lifting προσώπου είναι καλύτερα να γίνεται μετά τα 40 – 45,αλλά υπάρχουν laser θεραπείες για δερματικές βλάβες,ή προβλήματα που μπορούν να γίνουν σε νεαρότερες ηλικίες. Επίσης επέμβαση για τα “πεταχτά”αυτιά γίνεται σε ηλικιές 5 ή 6 ετών.
• Από πλευράς κόστους,αυτές οι μέθοδοι αποτελούν προνόμιο;
Όχι,γιατί αφ`ενός η ομορφιά αφορά τους πάντες και αφ` ετέρου υπάρχουν επεμβάσεις διαφόρων ειδών και κόστους. Μια αισθητική επέμβαση μπορεί να είναι θεραπεία επιλογής,όμως το κόστος της είναι ανάλογο αυτού μιας κλασικής ιατρικής επέμβασης.
• Που πρέπει να γίνονται αυτές οι επεμβάσεις;
Οι πιο πολύπλοκες επεμβάσεις πάντα και μόνο σε νοσοκομεία,ή οργανωμένες κλινικές που διαθέτουν ανάλογη άδεια από το κράτος ενώ οι πιο απλές μπορούν άνετα να γίνουν και σε ένα καλά οργανωμένο ιατρείο πλαστικής χειρουργικής.
• Πόση ώρα διαρκεί μια αισθητική πλαστική επέμβαση;
Ο χρόνος ποικίλλει ανάλογα με το είδος της επέμβασης,από μισή έως τρεις ή τέσσερις ώρες.
• Είναι επώδυνες οι επεμβάσεις;
Γενικά οι αισθητικές επεμβάσεις θεωρούνται ανώδυνες,κατά τη διάρκεια όμως των περισσοτέρων επεμβάσεων χρησιμοποιείται τοπική αναισθησία και μέθη που χαλαρώνει τον ασθενή. Σε άλλες περιπτώσεις όπως της ρινοπλαστικής ή μειωτικής μαστών,απαιτείται γενική αναισθησία.
• Πόσος χρόνος νοσηλείας απαιτείται;
Αρκετές από τις αισθητικές επεμβάσεις όπως βλεφαροπλαστική,οτοπλαστική και η λιποαναρρόφηση,απαιτούν μικρή παραμονή στην κλινική λίγες ώρες.
Στις λοιπές επεμβάσεις η απαιτούμενη νοσηλεία είναι ένα βράδυ,ενώ σε περιπτώσεις κοιλιοπλαστικής ή μειωτικής μαστών,η νοσηλεία είναι δύο βράδια.
• Πώς διαμορφώνεται η κατάσταση μετεγχειρητικά;
Υπάρχουν θεραπείες με laser,αλλά και ενδοσκοπικές επεμβάσεις που έχουν είτε μηδαμινά είτε προσωρινά σημάδια οπότε ο ενδιαφερόμενος μπορεί να επιστρέψει αμέσως στις δραστηριότητές του. Σε πιο σύνθετες επεμβάσεις η μετεγχειριτική περίοδος είναι περίπου δύο εβδομάδες,μέχρι να υποχωρήσει το οίδημα.
Γενικά όμως η σύγχρονη αισθητική χειρουργική είναι μια ιδιαίτερα λεπτή διαδικασία,στην οποία χρησιμοποιούνται μέθοδοι που ελαχιστοποιούν το μετεγχειριτικό πόνο,περιορίζουν τις μελανιές και το οίδημα,εξασφαλίζοντας γρήγορη ανάρρωση.

Ο Παναγιώτης Ντότσικας είναι συνεργάτης του πολυϊατρείου IASSIS, στο Λαγανά Ζακύνθου
email: [email protected]

Τηλ.: 26950 51095, mob: 6941553423 (24 hours)


ΦΩΤΟ: www.healthtimes.gr