Δ. Γαργαλέας: “Η ανάπτυξη δημιουργείται από επιχειρηματίες”

Μέσα από μια σειρά πρωτοβουλιών και δράσεων μπορεί να αναστραφεί το αρνητικό οικονομικό κλίμα σε τοπικό επίπεδο και να αναθερμανθεί κάθε διάθεση για ανάπτυξη στο νησί μας.
Η επόμενη μέρα της οικονομικής κρίσης και ύφεσης προκειμένου να είναι προσανατολισμένη στην ανάπτυξη, θα πρέπει να στηριχθεί στην ενίσχυση εξωστρέφειας της οικονομίας, στην προσέλκυση επενδυτικών και στις επενδύσεις στις υποδομές, την έρευνα και την πράσινη ανάπτυξη.
Κάτι τέτοιο θα επιτευχθεί μέσα από τη διασύνδεση του τουρισμού και του αγροτικού τομέα καθώς και μέσω της επιχειρηματικότητας που μπορούν να αναπτύξουν οι νέοι άνθρωποι δοκιμάζοντας τις δυνάμεις τους.

ΕΡ.: Μέσα από ποιες πρωτοβουλίες και αποφάσεις, θεωρείτε ότι αναβαθμίσατε το ρόλο του Επιμελητηρίου;
ΑΠ.:
Προβάλαμε το νησί μας σε διεθνείς και εθνικές εκθέσεις. Παρά το κούρεμα των αποθεματικών μας ενισχύσαμε οικονομικά διάφορα σωματεία, συλλόγους, οργανισμούς ενώ προβάλαμε το νησί μας μέσω περιοδικών πανελλήνιας κυκλοφορίας και τηλεοπτικών σταθμών εθνικής και ευρωπαϊκής εμβέλειας. Επιπλέον, παρέχουμε συμβουλευτικές απαντήσεις σ’ όλα τα θέματα που απασχολούν τους επαγγελματίες.

ΕΡ.: Πώς μπορούν να συμβάλλουν τα Επιμελητήρια να αναστραφεί το κλίμα;
ΑΠ.:
Με συνεχείς παρεμβάσεις προς την πολιτεία για το ασφαλιστικό, το φορολογικό, το εργατικό, τον αναπτυξιακό νόμο, το τραπεζικό κατεστημένο αλλά και την έλλειψη υποδομών στο νησί μας όπως προβλήτα, μαρίνα, οδικοί άξονες, ΧΥΤΥ, ύδρευση κλπ, αναδεικνύουν τον πραγματικό ρόλο του Επιμελητηρίου, που είναι αναπτυξιακός και μαχητικός για τα μέλη μας και τον τόπο μας.

ΕΡ.: Ποιες είναι οι απαραίτητες κινήσεις για την αναθέρμανση της οικονομίας;
ΑΠ.:
Η κεντρική εξουσία θα πρέπει να στηρίξει οικονομικά τις ελληνικές επιχειρήσεις με χαμηλότοκα δάνεια, με ένα νέο αναπτυξιακό νόμο απλό και αποτελεσματικό, σύγχρονο φορολογικό και ασφαλιστικό σύστημα, σωστή διαχείριση του εθνικού πλούτου, αφού μέχρι σήμερα η πολιτεία ήταν ανίκανη να διαχειριστεί αυτό τον πλούτο και να φέρει ανάπτυξη και ευημερία στο τόπο μας.

ΕΡ.: Οι διακοπές ή οι ενάρξεις μετρούν περισσότερες στο νομό μας;
ΑΠ.:
Όσο περίεργο και αν ακούγεται οι ενάρξεις είναι πολύ περισσότερες από τις διακοπές. Έντονο παρατηρείται το ενδιαφέρον σε επιχειρήσεις cafe, fastfood, ψησταριές κ.α. Από εκεί και πέρα, οι διακοπές επιχειρήσεων, μαρτυρεί το μέγεθος του προβλήματος. Το άδικο φορολογικό σύστημα έχει γονατίσει κάθε επιχειρηματία. Ωστόσο, η επιχειρηματικότητα δεν πρέπει να απελπιστεί. Η πολιτεία οφείλει να σταθεί αρωγός σε αυτή την προσπάθεια. Το κράτος των μισθωτών και αργόσχολων θα πρέπει αλλάξει ριζικά. Η πραγματική οικονομία δεν δημιουργείται από υπαλλήλους αλλά από επιχειρηματίες.

ΕΡ.: Ποιες δράσεις έχει αναλάβει το Επιμελητήριο για την τουριστική προώθηση προϊόντων;
ΑΠ.:
Παράλληλα με την ιστορία και τις ομορφιές του νησιού μας προβάλλουμε και τα αγροτικά προϊόντα μας αφού θεωρούμε ότι ο πρωτογενής τομέας είναι απαραίτητος για να αναπτυχθεί ο τριτογενής. Η στροφή του καταναλωτή στις τοπικές επιχειρήσεις και τα τοπικά προϊόντα είναι αυτονόητα συμφέρουσα για όλους μας. Μιλάμε για ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης, που θα μπορεί να αναδείξει όχι μόνο πρωτοβουλίες για την τοπική αγορά, αλλά να δημιουργήσει ένα πραγματικό ρεύμα αυτοκατανάλωσης των ντόπιων προϊόντων.

ΕΡ.: Πώς θα χαρακτηρίζατε το οικονομικό περιβάλλον στο οποίο καλείται να λειτουργήσει ο επαγγελματίας;
ΑΠ.:
Η φορολογική επιβάρυνση των επιχειρηματικών κερδών που έχουν μειωθεί δραματικά, εξαιτίας της κρίσης, είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη, γεγονός που σημαίνει πως τα περιθώρια για περαιτέρω αυξήσεις έχουν ήδη εξαντληθεί. Επιπλέον, απαιτείται να δοθούν κίνητρα για επενδύσεις. Πιστεύω πως μόνο η ισχυρή επιχειρηματικότητα θα φέρει κέρδη, νέες θέσεις απασχόλησης και νέο εισόδημα για κατανάλωση.

ΕΡ.: Θα συμβουλεύατε έναν νέο άνθρωπο που βρίσκεται στο ξεκίνημα της επαγγελματικής του ζωής να δημιουργήσει τη δική του επιχείρηση;
ΑΠ.:
Είναι γεγονός ότι καθημερινά οι επαγγελματίες υφίστανται εκπλήξεις. Παρ’ όλα αυτά, θεωρώ πως όσοι νέοι θέλουν να ασχοληθούν με το επιχειρείν και νοιώθουν έτοιμοι να δραστηριοποιηθούν στην αγορά, δεν έχουν παρά να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους. Άλλωστε, ο «τολμών νικά». Από την πλευρά μας, όπως βρεθήκαμε στο πλευρό τους μέχρι σήμερα, θα συνεχίσουμε να παρέχουμε την στήριξη που χρειάζονται, με παρεμβάσεις οι οποίες συντείνουν στην αποσυμφόρηση των γραφειοκρατικών βαρών.

ΕΡ.: Παρατείνεται χρονικά η θητεία σας;
ΑΠ.:
Αναβαθμίζεται πλήρως ο ρόλος των Επιμελητηρίων μέσα από την ψήφιση νέου νόμου και επομένως δεν θα έχουμε εκλογές στο τέλος του χρόνου. Μάλλον θα γίνουν σε 2 χρόνια ώστε να παραμείνουν οι έμπειρες διοικήσεις για να εφαρμόσουν το νέο καθεστώς. Για αυτό θα ήθελα να στείλω και εγώ το δικό μου μήνυμα προς όλους τους συναδέλφους πως καλό θα είναι να κοιτάξουμε στη δύσκολη καμπή που βρίσκεται η χώρα να δουλέψουμε. Μέχρι τότε χρόνος θα πρέπει να υπάρχει για δουλεία.

ΕΡ.: θα είστε ξανά υποψήφιος;
ΑΠ.:
Σε ότι με αφορά, δεν θα είμαι εκ νέου υποψήφιος. Όπως ξεκαθάρισα τη θέση μου στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, έτσι κάνω και τώρα. Θα ολοκληρώσω τη θητεία μου υπηρετώντας θεσμό 20 χρόνια και στη συνέχεια παραμερίζω για να έρθει το νέο αίμα να προσφέρειΤελευταία άρθρα