Ψηφιακός μαστογράφος στη Ζάκυνθο

Ο κoρυφαίος ψηφιακός μαστογράφος SELENIA της HOLOGIC, βραβευμένος για την υψηλή τεχνολογία του από τον Οργανισμό FROST και SULLIVAN, διαθέτει το 56% της σχετικής αγοράς σε ΗΠΑ και ΚΑΝΑΔΑ, αλλά και ποσοστό 50% περίπου σε παγκόσμιο επίπεδο. Τώρα εγκαταστάθηκε και λειτουργεί και στη Ζάκυνθο ο πρώτος ψηφιακός μαστογράφος, στο ακτινολογικό ιατρείο της κ. Λούντζη.
Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου σε γυναίκες ηλικίας 40-55 ετών στις ανεπτυγμένες χώρες.
Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι εμφανίζονται περίπου 4.500 νέες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού κάθε χρόνο, ενώ περίπου 1.500 γυναίκες πεθαίνουν ετησίως από τη νόσο στην Ελλάδα.
Η μαστογραφία είναι η εξέταση για την πρόληψη και πρώϊμη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, ο οποίος εάν διαγνωστεί έγκαιρα, δύναται να θεραπευτεί και να ιαθεί.
Στόχος της ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑΣ είναι η πρώϊμη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, με την ανίχνευση μικρών όγκων και μικροαποτινανώσεων.
Η ΑΓΝΟΙΑ των γυναικών για τις διαφορές και για τα πλεονεκτήματα της απόλυτα ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑΣ, συχνά τις οδηγεί σε λανθασμένη απόφαση για το είδος της μαστογραφίας στην οποία θα υποβληθούν.
Πολλές φορές δε, όταν μια γυναίκα ζητήσει να υποβληθεί σε ΨΗΦΙΑΚΗ ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ, εν αγνοία της, της γίνεται αναλογική (ή η λεγόμενη ψηφιοποιημένη), την οποία της την ονομάζουν ψηφιακή.
Στην ΨΗΦΙΑΚΗ ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ ΔΕΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΚΑΣΕΤΑ. Υπάρχει ένας ειδικός ανιχνευτής, που μετατρέπει την ακτινοβολία σε ψηφιακό σήμα, που λαμβάνεται σε μία οθόνη ηλεκτρονικού υπολογιστή και από εκεί δίδεται η εντολή για εκτύπωση στο φιλμ.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑΣ:
– Η ΨΗΦΙΑΚΗ ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ έχει λιγότερη ακτινοβολία (30-40%) σε σχέση με τη συμβατική και την ψηφιοποιημένη μαστογραφία. Γι αυτό έχει απόλυτη ένδειξη στις νεαρές γυναίκες που ο μαστός είναι πυκνός και περισσότερος ευαίσθητος στην ακτινοβολία.
-΄Εχει μεγαλύτερη ευκρίνεια και υψηλότερη διαγνωστική ακρίβεια, λόγω της δυνατότητας καλύτερης απεικόνισης μαστών. Ως εκ τούτου και οι μικροαποτιτανώσεις, με τις οποίες εμφανίζεται ένα μεγάλο ποσοστό της αρχόμενης κακοήθειας, απεικονίζονται πιο καθαρά και το πραγματικό μέγεθος των αλλοιώσεων αξιολογείται ορθότερα.
– Η τοποθέτηση της εξεταζόμενης είναι πιο απλή (αφού δεν τοποθετείται κασέτα) και η εξέταση μαστών μεγάλου μεγέθους καθίσταται ευκολότερη. Ο χρόνος εξέτασης είναι μικρός (απαιτούνται 3-5 λεπτά της ώρας για την ψηφιακή ενώ ο αντίστοιχος χρόνος για μία συμβατική μαστογραφία είναι 15 λεπτά της ώρας) και τέλος η πίεση που ασκείται στο μαστό είναι μικρότερη.
-Επίσης η εικόνα αρχειοθετείται για επόμενη συγκριτική μελέτη.
– Ενώ υπάρχει και η δυνατότητα της τηλεϊατρικής, ώστε να είναι δυνατή και δεύτερη γνώμη ειδικού ακτινολόγου μαστού.


Η Διεθνής Ιατρική Κοινότητα προτείνει η πρώτη μαστογραφία («μαστογραφία αναφοράς»), σε γυναίκες χωρίς οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού, να γίνεται μεταξύ 35 και 40 ετών, ενώ σε περιπτώσεις που υπάρχει οικογενειακό ιστορικό, η πρώτη μαστογραφία πρέπει να γίνει δέκα (10) έτη νωρίτερα από την ηλικία στην οποία διαγνώστηκε η νόσος στο συγγενικό πρόσωπο.
Στην ηλικία άνω των 40 ετών συνιστάται ο ετήσιος προληπτικός έλεγχος με μαστογραφία.
Η ηλικία διακοπής της προληπτικής μαστογραφίας δεν έχει καθοριστεί με ακρίβεια. Λόγω της αυξημένης συχνότητας του καρκίνου σε προχωρημένη ηλικία, προτείνεται, μετά το 72ο έτος η μαστογραφία να συνεχίζεται.