Φ. Κουβέλης: “Είναι ανάγκη να γυρίσουμε σελίδα”

Αυτό είναι το διακύβευμα των εκλογών για τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ και για να γίνει πράξη είναι η ανάγκη η συμπαράταξη Πράσινοι – Δημοκρατική Αριστερά να αποτελέσει τον καταλύτη, ώστε το πέρασμα στην επόμενη μέρα να γίνει με ευθύνη, σχέδιο και αξιοπιστία. Με την παρουσία τους στη Βουλή διεκδικούν να είναι μέρος των λύσεων και θα εργασθούμε με συνεργατικό πνεύμα για την προοδευτική αλλαγή.
Για την ακύρωση κάθε δυνατότητας προεκλογικής συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνει πως δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά αφού ξαφνικά όρος ήταν η αποδοχή του προγράμματος της ΔΕΘ.
Υπηρετούμε και αγωνιζόμαστε για την ουσιαστική πολιτική αλλαγή, που θα προωθήσει σύγχρονες, κοινωνικά δίκαιες, προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, προσθέτει. Όσο για τη θέση τους στο θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας δεν είχε άλλου τύπου υπολογισμούς, παρά μόνο την ακλόνητη πεποίθηση για την ανάγκη αλλαγής των πολιτικών σκληρής λιτότητας.

ΕΡ.: Κύριε πρόεδρε, ποιο είναι για σας το διακύβευμα των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου;
ΑΠ.:
Το διακύβευμα των εκλογών είναι η ανάγκη να γυρίσει ο τόπος σελίδα. Η πολιτική αλλαγή, που θα εγγυηθεί την προοδευτική πορεία της χώρας και θα αξιοποιήσει τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών. Η συμπαράταξη Πράσινοι – Δημοκρατική Αριστερά μπορεί να γίνει ο καταλύτης, ώστε το πέρασμα στην επόμενη μέρα να γίνει με ευθύνη, σχέδιο και αξιοπιστία, χωρίς επικίνδυνους μαξιμαλισμούς και καλλιέργεια ψευδαισθήσεων.

ΕΡ.: Τι διεκδικεί η συμπαράταξη Πράσινοι – Δημοκρατική Αριστερά;
ΑΠ.:
Διεκδικούμε την είσοδό μας στη Βουλή, ώστε να διαδραματίσουμε ρόλο στη συγκρότηση μιας νέας κυβερνητικής συμμαχίας. Για να υποστηρίξουμε ενεργά μια αξιόπιστη αλλαγή πολιτικής, μια προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας, με ακλόνητες σταθερές την ευρωπαϊκή πορεία, τον δίκαιο επιμερισμό των βαρών, τη μετάβαση σε νέο αναπτυξιακό μοντέλο. Οχι συνέχιση των ίδιων πολιτικών. Οχι αναπαραγωγή ξεπερασμένων υποδειγμάτων. Οχι ιδεολογικά στερεότυπα. Οχι λαϊκισμός. Εμείς διεκδικούμε σύγχρονες και ρεαλιστικές προοδευτικές λύσεις.

ΕΡ.: Λέτε, δηλαδή, ότι μετεκλογικά, εφόσον κληθείτε να συνδράμετε τη νέα κυβέρνηση, θα το πράξετε; Από όποια θέση;
ΑΠ.:
Η ανάγκη να γυρίσει ο τόπος σελίδα αποτελεί ομόφωνη συνεδριακή μας απόφαση και δέσμευση. Η χώρα χρειάζεται πολιτική αλλαγή για να απεμπλακεί από τις πολιτικές που οδήγησαν την κοινωνία και την οικονομία σε τέλμα. Ο στόχος είναι η προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου. Σ’ αυτή την υπόθεση, η ΔΗΜΑΡ και οι σύμμαχοί της, οι Πράσινοι, θα συμβάλουν με όλες τις δυνάμεις τους, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξουν προγραμματικές συμπτώσεις και κυβερνητικό πλαίσιο με ευρωπαϊκό ορίζοντα.

ΕΡ.: Πώς αντιλαμβάνεστε την παρουσία σας σε ένα τέτοιο εγχείρημα;
ΑΠ.:
Μπορούμε να πιέσουμε ώστε οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις να τεθούν στο επίκεντρο της νέας προοδευτικής διακυβέρνησης. Μπορούμε, με τρόπο πειστικό και ρεαλιστικό, να καταδείξουμε την αναγκαιότητα μετάβασης σε ένα παραγωγικό μοντέλο, με κεντρικούς πυλώνες τη διάχυση των ωφελειών και τον οικολογικό του χαρακτήρα.
Με την παρουσία μας στο Κοινοβούλιο, την επόμενη μέρα, η προοδευτική διακυβέρνηση μπορεί να είναι μία πρόταση εξουσίας σταθερή, που θα αποφύγει κακοτοπιές μονομερών ενεργειών, χειρισμούς που πηγάζουν από ξεπερασμένα στερεότυπα και ενέργειες πολύ υψηλού ρίσκου και χαμηλής οικονομικής απόδοσης.

ΕΡ.: Γιατί απέβησαν άκαρπες οι συζητήσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ; Συμφωνείτε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ σάς άδειασε στο παρά πέντε», όπως υποστηρίζουν πολλοί;
ΑΠ.:
Σας θυμίζω ότι με απόφαση του Συνεδρίου μας βρισκόμασταν, από το καλοκαίρι, σε συζητήσεις προγραμματικού χαρακτήρα και με τον ΣΥΡΙΖΑ και με δυνάμεις της πολιτικής οικολογίας και με συλλογικότητες του δημοκρατικού σοσιαλισμού.
Σ’ αυτές τις συζητήσεις προσερχόμασταν έχοντας δυο κόκκινες γραμμές: Η μία ήταν ότι για να υπάρξει οποιαδήποτε σύγκλιση έπρεπε να υπάρχει προγραμματική συμφωνία. Η δεύτερη ότι για μας ήταν αδιαπραγμάτευτη η πολιτική και οργανωτική αυτοτέλειά μας. Δεν ετέθη ποτέ θέμα ένταξης της ΔΗΜΑΡ σε άλλο κόμμα.

ΕΡ.: Πώς σχολιάζετε τη «μεταγραφική» ατμόσφαιρα των ημερών;
ΑΠ.:
Πράγματι, η ατμόσφαιρα που δημιουργείται είναι διαλυτική… Προσβάλλει τον πολιτικό κόσμο. Πρώην βουλευτές που επιχειρηματολογούν τη μία μέρα υπέρ ενός κόμματος, την επομένη αλλάζουν κομματική στέγη. Είχε που είχε προσβληθεί η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος, τώρα ορισμένοι και ορισμένες επιδιώκουν να της επιφέρουν το τελειωτικό πλήγμα.

ΕΡ.: Τι μας πείθει, κ. Κουβέλη, ότι δεν βρισκόμαστε μπροστά σε άλλη μία εκλογική συγκόλληση με τη σύμπραξη Πράσινοι – Δημοκρατική Αριστερά;
ΑΠ.:
Δεν πρόκειται, ούτε για συγκόλληση, ούτε για ευκαιριακή εκλογική σύμπραξη. Δυο πολιτικοί χώροι, οι Πράσινοι Αλληλεγγύη και η Δημοκρατική Αριστερά, αναλαμβάνουν πρωτοβουλία για να συμβάλουν στην αλλαγή των σημερινών αδιέξοδων πολιτικών, με τρόπο που θα δώσει λύσεις στα μεγάλα κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά προβλήματα. Πρόκειται για μια ισότιμη συνάντηση του χώρου της Ανανεωτικής Αριστεράς και της πολιτικής οικολογίας. Για μία ανοιχτή πρόσκληση συνεργασίας σε ενεργούς πολίτες, κοινωνικά κινήματα και ομάδες, που εκφράζουν κοινωνικά και οικολογικά καινοτόμες πρωτοβουλίες.

ΕΡ.: Γιατί συμβάλατε ως ΔΗΜΑΡ στο να πάει η χώρα σε εκλογές, ενώ δεν είχατε εξασφαλίσει δεσμεύσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας και των μονομερών ενεργειών;
ΑΠ.:
Τη χώρα σε εκλογές την έσυρε η κυβέρνηση και οι αδιέξοδες πολιτικές που υπηρετεί με ευλάβεια. Ο τρόπος που μεθόδευσε την επίσπευση της προεδρικής εκλογής, άλλωστε, αποδεικνύει ότι η ίδια η κυβέρνηση είδε τις εκλογές ως έξοδο διαφυγής. Προτίμησε, λοιπόν, αντί να φέρει στη Βουλή το πακέτο των νέων δεσμεύσεων και των βαρών, που ουσιαστικά είχε συνομολογήσει με τους δανειστές, να προτάξει χρονικά την προεδρική εκλογή, αν και γνώριζε ότι ο σχηματισμός της προεδρικής πλειοψηφίας είναι εξαιρετικά επισφαλής. Η κοινοβουλευτική ομάδα της ΔΗΜΑΡ έπραξε αυτό για το οποίο είχε δεσμευτεί από το Συνέδριο του κόμματος, ένα μήνα πριν.Τελευταία άρθρα