Ασυμβίβαστοι ΣΥΡΙΖΑ με τις “αρρώστιες” και τους ολιγάρχες

1

Το τοπίο για την επόμενη ημέρα και τη διακυβέρνηση της χώρας ξεκαθαρίζει ο Βουλευτής του νησιού δηλώνοντας ασυμβίβαστος με τις “αρρώστιες” και τους ολιγάρχες. Ο κ. Κοντονής ο οποίος διεκδικεί ξανά την έδρα, τονίζει εμφατικά ότι “οι πολίτες δεν ζητούν θαύματα αλλά απαιτούν να μην συμβιβαστούμε με τη διαφθορά, τη διαπλοκή, το πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο, τους ολιγάρχες και τους εκμεταλλευτές του λαού”. Όσο για το ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει να αποδοθούν ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση, που βιώνει ο λαός και οι εργαζόμενοι.
Στη συνέντευξη που ακολουθεί, ο κ. Κοντονής αναλύει το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι οι πολιτικοί του αντίπαλοι έχουν εξαπολύσει μία άνευ προηγουμένου εκστρατεία φόβου και συκοφαντίας, προκειμένου ν’ ακυρώσουν την αυτοδυναμία του κόμματός του, επειδή θα δώσει τη μάχη της επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους, εντός των ευρωπαϊκών θεσμών, γεγονός που θα σηματοδοτήσει την απαρχή μιας ριζικής αλλαγής των πολιτικών συσχετισμών.
Η σύγκρουση ανάμεσα σε δύο εντελώς διαφορετικές λογικές και κατά συνέπεια, ανάμεσα σε δύο διαφορετικά πολιτικά σχέδια, είναι το πολιτικό δίλημμα της πρόωρης εκλογικής αναμέτρησης, και ζητά την εκλογική ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ και την ανάδειξη μιας κοινοβουλευτικά πλειοψηφικής αριστερής και αντιμνημονιακής κυβέρνησης.
Και ενώ καθημερινά το κλίμα πολώνεται ολοένα και περισσότερο ανάμεσα στη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κοντονής καλεί τους πάντες σε συστράτευση για ριζοσπαστικές πολιτικές αλλαγές στην Ελλάδα και την Ευρώπη, που θα μεταμορφώσουν την χώρα καταργώντας τα μνημόνια και τις πολιτικές λιτότητας. Ταυτόχρονα βάζοντας τις βάσεις για την διαπραγμάτευση του χρέους, την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, την κοινωνική δικαιοσύνη και την παραγωγική ανασυγκρότηση. Μιλά για μια πορεία μαζί με τον λαό και τους πολίτες και όχι αλαζονικά ή ως συνέχεια του εκφυλισμένου και διαπλεκόμενου πολιτικού συστήματος. Και αυτό διότι η νίκη θα είναι του λαού, και πολύ σύντομα θα υπάρξει στην χώρα κυβέρνηση της Αριστεράς και των δημοκρατικών αντιμνημονιακών δυνάμεων. Κυρίως απαντά σε όσους κινδυνολογούν και σπέρνουν σενάρια πανικού για έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη. Ειδικότερα για την Ζάκυνθο, πεποίθησή τους είναι πως η συνεπής παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ οδήγησε στην κατά το δυνατόν -υπό συνθήκες μνημονιακής κυβέρνησης- ανάδειξη όλων των βασικών προβλημάτων της τοπικής κοινωνίας και την αποφασιστική επίλυση ορισμένων από αυτά.

ΕΡ.: Η προεκλογική περίοδος έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Τι κρατάτε και τι πετάτε από αυτήν;
ΑΠ.:
Είναι η πρώτη φορά που το εκλογικό αποτέλεσμα σε μία χώρα, μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα έχει τεράστια επιρροή και σημασία για την πορεία όχι μόνο της χώρας μας, αλλά ολόκληρης της Ευρώπης. Μπορεί και πρέπει να αποτελέσει – και τα πρώτα σημάδια αυτής της αλλαγής φαίνονται στον ορίζοντα, ήδη, από την προεκλογική περίοδο – την απαρχή μιας ριζικής αλλαγής, τόσο της πολιτικής, όσο και των κοινωνικών και πολιτικών συσχετισμών.
Βλέπουμε, λοιπόν, τους πολίτες να προσεγγίζουν τα προβλήματα, χωρίς φανατισμό, έχοντας επίγνωση των δυσκολιών. Δεν ζητούν θαύματα, απαιτούν, όμως, να μην υπάρξει κανένας συμβιβασμός με τη διαφθορά και τη διαπλοκή, με το πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο, με τους ολιγάρχες και τους εκμεταλλευτές του λαού.
Να είναι σίγουροι οι πολίτες ότι τον ΣΥΡΙΖΑ δεν τον έχουν στο χέρι και γι’ αυτό το λόγο, έχουν εξαπολύσει μία άνευ προηγουμένου εκστρατεία φόβου και συκοφαντίας. Δικαίως ανησυχούν και δικαίως προσπαθούν ν’ ακυρώσουν την αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση της Αριστεράς, δεν θα συμβιβαστεί και θα αποδοθούν ευθύνες για την σημερινή κατάσταση, που βιώνει ο λαός και οι εργαζόμενοι.

ΕΡ.: Στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ακούστηκαν πολλά για την οικονομική σας πολιτική, περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, για τη εξασφάλιση των καταθέσεων και πολλά άλλα. Ποια εχέγγυα δίνετε για την ανόρθωση της οικονομίας μας;
ΑΠ.:
Ένα είναι σίγουρο ότι το 2015 δεν είναι 2012. Σήμερα, διατυπώνεται, όλο και περισσότερο, στην Ελλάδα και την Ευρώπη, από οικονομικούς και πολιτικούς κύκλους, ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους δεν μπορεί να επιτευχθεί, επομένως, απαιτείται η αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους, όπως προτείνει το κόμμα μας.
Την ίδια στιγμή, στην Ευρώπη πολλαπλασιάζονται οι φωνές που θεωρούν ότι οι πολιτικές, που ακολουθούνται από την γερμανική κυβέρνηση, βυθίζουν την ευρωπαϊκή οικονομία στην ύφεση, την ανεργία και τον αποπληθωρισμό. Η δική μας πρόταση είναι σαφής και αδιαπραγμάτευτη. Θα δώσουμε τη μάχη της επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους, εντός των ευρωπαϊκών θεσμών, διαδικασία που, πλέον, οι πάντες αποδέχονται, όχι μόνο για το ελληνικό χρέος αλλά και για το ευρωπαϊκό.
Η κυβέρνηση της Αριστεράς εγγυάται τις καταθέσεις των πολιτών, τις οποίες, ας σημειωθεί, εκμηδένισε η πολιτική της συγκυβέρνησης με την υπερφορολόγηση και την ακρίβεια και θα προστατεύσει την ιδιοκτησία των ελλήνων πολιτών, μέσω της κατάργησης του ΕΝΦΙΑ, της απαγόρευσης των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας και της ρύθμισης των κόκκινων δανείων και των οφειλών στο δημόσιο. Αντί ο κ. Σαμαράς να περιφέρεται, ανά την Ελλάδα, προβάλλοντας το μήνυμα της διχόνοιας και του φόβου, μήπως θα ήταν καλύτερα να απολογηθεί, γιατί μέχρι σήμερα δεν ελέγχθηκαν οι λίστες της φοροδιαφυγής, Λαγκάρντ, καταθετών εξωτερικού, ιδιοκτητών ακινήτων στο Λονδίνο, ιδιοκτητών σκαφών στην Ολλανδία, off shore και γιατί δεν έχουν εισπράξει τίποτα, την ώρα που οι φτωχοί άνθρωποι χάνουν τις περιουσίες τους από τον ΕΝΦΙΑ και τις τράπεζες;

ΕΡ.: Πιστεύετε ότι η πολιτική μπορεί να νικήσει την οικονομία;
ΑΠ.:
Η πολιτική πρέπει να προσδιορίζει τους όρους και τις υποχρεώσεις της οικονομικής δραστηριότητας, γιατί αν δεν γίνει αυτό, τότε έχουμε δικτατορία των αγορών και κατάργηση της αρχής της λαϊκής κυριαρχίας και του δημοκρατικού πολιτεύματος.
Αντί, δηλαδή, ο λαός ν’ αποφασίζει κυρίαρχα, μέσω της κυβέρνησης που εκλέγει, ποία πολιτική θα ακολουθηθεί, οι ολιγάρχες επιδιώκουν να υπαγορεύουν την πολιτική στις κυβερνήσεις, οι οποίες, άβουλες, θα την εφαρμόζουν. Αυτά τα σχέδια, στις 25 Ιανουαρίου, ακυρώνονται και τελειώνουν.

ΕΡ.: Τι σημαίνει να ανήκει κανείς στην Αριστερά σήμερα;
ΑΠ.:
Σημαίνει αγωνιστική τόλμη, ήθος και τιμιότητα στη διαχείριση των δημοσίων θεμάτων, συνεχή προσπάθεια για την άρση των κοινωνικών αδικιών και αποκλεισμών, που έχουν επιβληθεί στη μεγάλη πλειοψηφία του λαού, από μία ανεξέλεγκτη οικονομική ολιγαρχία, το πολιτικό προσωπικό που την εξυπηρετεί και τα πρόθυμα μέσα ενημέρωσης, που συστηματικά παραπληροφορούν και φοβίζουν το λαό.
Αριστερά, όμως, είναι πάνω απ’ όλα, οι μεγάλοι αγώνες του λαϊκού και εργατικού κινήματος και οι χιλιάδες αγωνιστές, που έδωσαν τα πάντα στη ζωή τους για την κοινωνική χειραφέτηση και απελευθέρωση.

ΕΡ.: Ποια είναι η δική σας Αριστερά;
ΑΠ.:
Η δική μας Αριστερά είναι η ανανεωτική και ριζοσπαστική αριστερά των κοινωνικών αγώνων και του δημοκρατικού δρόμου για το σοσιαλισμό, που συναρθρώνει τις μεγάλες παραδόσεις του εργατικού κινήματος, με τα νέα κινήματα κοινωνικής κριτικής, το οικολογικό, το φεμινιστικό, το φιλειρηνικό.
Δηλαδή, η Αριστερά του 21ου αιώνα, που είναι αντιδογματική, ανατρεπτική, ενωτική και πάνω απ’ όλα δημοκρατική και πλουραλιστική. Είναι η Αριστερά που οραματίστηκαν οι πρωτοπόροι της ανανέωσης το 1968, οι ακριβοί μου σύντροφοι του ΚΚΕ Εσωτερικού και της ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος, που σήμερα πρέπει να αισθάνονται όχι μόνο περήφανοι αλλά και ιστορικά δικαιωμένοι.

ΕΡ.: Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να συνεργαστεί μόνο με το ΚΚΕ, εάν δεν υπάρξει αυτοδυναμία, το οποίο αρνείται κατηγορηματικά. Ποια εναλλακτική υπάρχει για το σχηματισμό κυβέρνησης ή μήπως θα οδηγηθούμε ξανά στις κάλπες;
ΑΠ.:
Εμείς διεκδικούμε την κοινοβουλευτική αυτοδυναμία, γιατί πιστεύουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, κοινοβουλευτικά αυτοδύναμος, θα μπορεί από καλύτερη θέση να επαναδιαπραγματευθεί το χρέος με τους δανειστές και να εφαρμόσει το ριζοσπαστικό του πρόγραμμα, χωρίς περιστροφές και προσκόμματα.
Αυτή τη στιγμή, εκτυλίσσεται ένα σχέδιο των μέχρι σήμερα κυρίαρχων πολιτικών και οικονομικών κύκλων, προκειμένου να αποτρέψουν την αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ, μέσα από κόμματα του δοκιμαστικού σωλήνα, της εργοδοσίας και της μίας χρήσης, τα οποία σε τέσσερα χρόνια δεν θα τα θυμούνται, ούτε εκείνοι που τα ψήφισαν. Δεν θα πετύχουν τους στόχους τους. Η εφαρμογή του ριζοσπαστικού κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ και η κυβερνητική σταθερότητα για τη χώρα, περνάνε μέσα από την κοινοβουλευτική αυτοδυναμία και αυτό το γνωρίζει πολύ καλά ο κόσμος της εργασίας. Ελπίζουμε, έστω και τώρα, ο κ. Κουτσούμπας και η ηγεσία του ΚΚΕ να αντιληφθούν την ιστορικότητα και την κρισιμότητα των εκλογών και να μην οδηγήσουν, με τη στάση τους, στη συνέχιση της πολιτικής Σαμαρά.

ΕΡ.: Πώς θα λειτουργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ εάν ο λαός του δώσει την εξουσία και ποιες θα είναι οι πρώτες του ενέργειες;
ΑΠ.:
Οι ενέργειες της κυβέρνησης της Αριστεράς διαλαμβάνονται στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση:
α) Καταργείται ο ΕΝΦΙΑ και αντικαθίσταται από το φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας, κανένας πολίτης δεν θα πληρώσει τον ΕΝΦΙΑ του 2015.
β) Αναστέλλονται οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας.
γ) Νομοθετικά ρυθμίζεται η αποπληρωμή των κόκκινων δανείων και των οφειλών στο δημόσιο, με βάση το εισόδημα.
δ) Καθιερώνεται αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ, με νέο φορολογικό νομοσχέδιο.
ε) Επαναφέρουμε τον κατώτερο μισθό και την κατώτερη σύνταξη στα επίπεδα του 2009 και παρέχουμε 13η σύνταξη στους συνταξιούχους που η σύνταξή τους ανέρχεται μέχρι 700 ευρώ.
στ) Αντιμετωπίζουμε την ανθρωπιστική κρίση, για όσους συνανθρώπους μας, ζουν χωρίς στέγη, τροφή και ρεύμα.
ζ) Επαναφέρουμε τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
Αυτά είναι όσα μπορούμε να κάνουμε άμεσα, με αίσθημα πατριωτικής ευθύνης.

ΕΡ.: Ποια είναι η «άλλη» Ευρώπη που οραματίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ;
ΑΠ.:
Ο ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με τις δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και της Ριζοσπαστικής Οικολογίας, οραματίζεται και παλεύει για μια άλλη Ευρώπη της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης, του σοσιαλισμού, σε αντιδιαστολή με την Ευρώπη που ζούμε, του νεοφιλελευθερισμού, της ανεργίας, της φτώχιας και του αποκλεισμού.

ΕΡ.: Θεωρείτε ότι εκπληρώσατε, ως Βουλευτής, τις προσδοκίες των Ζακυνθινών;
ΑΠ.:
Δεν θα μιλήσω για τον εαυτό μου. Οι πολίτες της ιδιαίτερης πατρίδας μας είναι αυτοί που θα κρίνουν στις εκλογές. Ζητώ από όλους τους συμπατριώτες να βαθμολογήσουν την κοινοβουλευτική παρουσία, τη δική μου και του ΣΥΡΙΖΑ, στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. Αν τίμησα την εντολή που μου δόθηκε, τον Ιούνιο του 2012, ας υπερψηφίσουν το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Ο λαός είναι ο μεγάλος κριτής και η κρίση του είναι πάντα σεβαστή.

ΕΡ.: «Η ελπίδα έρχεται..», τι σημαίνει για εσάς;
ΑΠ.:
Σημαίνει ότι, με ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να επαναφέρει την ελπίδα στην κοινωνία, να θέσει ένα τέρμα στον κατήφορο, στη φτωχοποίηση και την ερήμωση της κοινωνίας και να επαναφέρει σε τροχιά ανάπτυξης την οικονομία, με σεβασμό στον εργαζόμενο και το περιβάλλον.Τελευταία άρθρα