Χρ. Ξένος: “Θα είμαστε ρυθμιστές των εξελίξεων”

«Οι δύσκολες ώρες που βιώνει η χώρα μας, με οδήγησαν στην απόφαση να είμαι υποψήφιος με το «Ποτάμι» του Σταύρου Θεοδωράκη και η απόφασή μου αυτή τοποθετείται πέρα από σκοπιμότητες, ιδιοτέλεια ή προσωπική προβολή», αναφέρει στην «Ημέρα» ο Χρήστος Ξένος, ο οποίος διεκδικεί την ψήφο των Ζακυνθινών στην κρίσιμη αναμέτρηση της 25ης Ιανουαρίου.
Ο επιτυχημένος και δραστήριος επιχειρηματίας τονίζει εμφατικά ότι η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να λύσουν μόνοι τους τα προβλήματα πρόβλημα της χώρας, καθώς και ότι αυτό θα καταστεί δυνατόν μόνο με γέφυρα και ρυθμιστή των πολιτικών εξελίξεων το «Ποτάμι».

ΕΡ.: Ποια τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της εκλογικής αναμέτρησης της 25ης Ιανουαρίου, η οποία θεωρείται ως η κρισιμότερη μετά τη Μεταπολίτευση;
ΑΠ.:
Οι εκλογές αυτές είναι οι σοβαρότερες και κρισιμότερες, όσο ποτέ άλλοτε μετά τη Μεταπολίτευση. Οι δύσκολες ώρες που βιώνει η χώρα μας, με οδήγησαν στην απόφαση να είμαι υποψήφιος με το «Ποτάμι» του Σταύρου Θεοδωράκη. Η απόφασή μου αυτή τοποθετείται πέρα από σκοπιμότητες, ιδιοτέλεια, προσωπική προβολή ή οτιδήποτε άλλο.

ΕΡ.: Ποιοι είναι οι στόχοι σας;
ΑΠ.:
Με τις ιδέες του κόμματός μας, οι οποίες αγγίζουν τους μετριοπαθείς αριστερούς, δεξιούς και κεντρώους, θα ήθελα να βοηθήσω, με τις όποιες δυνάμεις μου, στη γεφύρωση του χάσματος, μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ. Η ακραία πόλωση καλλιεργεί εμφυλιοπολεμικό κλίμα, η οποία, ιστορικά, μόνο έβλαψε την πατρίδα μας. Κανένα από τα δύο αυτά κόμματα δεν μπορεί να λύσει μόνο του το επικίνδυνα δύσκολο πρόβλημα της χώρας.
Με γέφυρα και ρυθμιστή των πολιτικών εξελίξεων το «Ποτάμι» και τα δύο «μικρο-μέγαλα» κόμματα, εντός 30 ημερών, από την 25η Ιανουαρίου, πρέπει να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση, που αγγίζει το 30% του ελληνικού λαού. Κανείς άστεγος, πεινασμένος ή ακραία δυστυχισμένος Έλληνας ή νομίμως παραμένων στην Ελλάδα.
Θα σας αναφέρω δύο παραδείγματα: Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν 500.000 ανοίκιαστα διαμερίσματα σε όλη τη χώρα. Είχα προτείνει στον Δήμαρχο Ζακύνθου, πριν από δύο χρόνια, να αγοραστούν από τους ΟΤΑ τα διαμερίσματα αυτά, έναντι ενός συμβολικού τιμήματος, της τάξης των 30 – 40 ευρώ, με την υποχρέωση να πληρώνουν οι Δήμοι τον ΕΝΦΙΑ και να δοθούν στις άστεγες οικογένειες μέχρι να ορθοποδήσουν.
Επίσης, είχα αναφέρει παλαιότερα ότι, εάν προσφέρουμε όλοι από λίγο, θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της σίτισης των οικονομικά αδύνατων συμπολιτών μας, οι οποίοι πεινάνε.
Προτείνω, λοιπόν, να συνδράμουμε το Κοινωνικό Εστιατόριο του Δήμου Ζακύνθου, με τον εξής απλό τρόπο: Όποιος εκλεγεί Βουλευτής, να διαθέσει το μισό μισθό του, δηλαδή τις 4.000 ευρώ, από τις 8.000 που είναι οι απολαβές του, στο Κοινωνικό Εστιατόριο. Με τα χρήματα αυτά, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι θα αγοράζονται, μηνιαίως, τέσσερις τόνοι τροφίμων, που αναλογούν σε 130 κιλά, ημερησίως, οπότε είναι δυνατόν να προσφέρεται φαγητό σε 260 άτομα, κάθε ημέρα.

ΕΡ.: Η συναίνεση είναι εύκολο να επιτευχθεί όταν υπάρχουν δυσκολίες στην επαφή του ΣΥΡΙΖΑ με το «Ποτάμι»;
ΑΠ.:
Σύμφωνοι. Αλλά οι δημοσκοπήσεις δίνουν, αυτή τη στιγμή, από 25% έως 27% στο πρώτο κόμμα είτε είναι ο ΣΥΡΙΖΑ είτε η Νέα Δημοκρατία. Δεν είναι δυνατόν, λοιπόν, αυτό το «μικρομέγαλο» κόμμα τού 26% – 27%, που εκπροσωπεί το ένα τέταρτο του ελληνικού λαού, να αρνείται την εντολή που δίνει ο λαός. Το 75% των πολιτών δίνει εντολή στο πολιτικό σύστημα να συνεργαστεί. Δεν μπορεί να αρνηθεί αυτό. Θα είναι φασίστας και δεν θα είναι Έλληνας αυτός, που δεν θα συνεργαστεί με τα υπόλοιπα κόμματα, προκειμένου να υπάρξει κυβέρνηση στις 26 Ιανουαρίου.
Σημειωτέον σε όσες χώρες υπάρχει πολιτική σταθερότητα, στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη, έχουν προχωρήσει σε κυβερνήσεις συνεργασίας, όπως στην Γερμανία, την Σουηδία και αλλού. Εκεί που υφίσταται πνεύμα συνεργασίας των πολιτικών δυνάμεων, υπάρχει και πρόοδος και ανάπτυξη.

ΕΡ.: Η δεινή κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει η χώρα πώς θα αλλάξει;
ΑΠ.:
Οι αλλαγές δεν είναι εύκολες, γιατί προαπαιτείται αλλαγή σκέψης και νοοτροπίας, επειδή οι πολιτικοί, οι επιχειρηματίες, οι ακαδημαϊκοί (έχουν και αυτοί τεράστια ευθύνη), η δικαιοσύνη, ο δημόσιος τομέας και γενικά όλοι οι τομείς έχουν τεράστια ευθύνη για το σημερινό αδιέξοδο.
Η μόνη λύση για αντιμετωπιστεί η κρίση είναι η μετεκλογική συνεργασία των κομμάτων, με γέφυρα και ρυθμιστή των πολιτικών εξελίξεων «Το Ποτάμι». Όπως αντιλαμβάνεστε, μόνο με τη συνεργασία των κομμάτων μπορούν να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που δημιούργησε η κρίση, να βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση και γι’ αυτό το λόγο, απαιτούνται εκατέρωθεν υποχωρήσεις. Εάν οι ηγέτες μας είναι πραγματικοί ηγέτες όλα τα προβλήματα θα λυθούν.
Επίσης, θεωρώ ότι πρέπει να εκλεγούν νέοι άνθρωποι, με άλλη επάρκεια. Με λύπη μου διαπιστώνω ότι τα περισσότερα κόμματα δεν προωθούν τους ικανότερους και εκλόγιμους, αλλά όσους είναι στα κυκλώματα και έχουν τρόπο να ελίσσονται.

ΕΡ.: Ποιες οι προτεραιότητες του «Ποταμιού»;
ΑΠ.:
Μετά τις εκλογές, απαιτείται η συγκρότηση μιας εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης και συντονισμού, διακομματικού χαρακτήρα, που θα έρθει αντιμέτωπη με όλα τα φλέγοντα εθνικά ζητήματα της πατρίδας μας. Αυτά συνοπτικά αφορούν: Το χρέος της χώρας, την ΑΟΖ, την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων και, γενικά, του φυσικού μας πλούτου, τις σχέσεις με την Τουρκία, τη σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Επιπροσθέτως, ως κύρια ανάγκη απαιτείται η υιοθέτηση ενός εθνικού σχεδίου δράσης για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και την αναστήλωση της οικονομίας μας, ώστε να αντιμετωπιστεί η εφιαλτικά υψηλή ανεργία.
Επιπλέον, σε προτεραιότητα πρέπει να τεθεί η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, με αναβάθμιση νέων αλλά και πιο έμπειρων Ελλήνων επιστημόνων σε ορκωτούς λογιστές, δικηγόρους, μηχανικούς και ελεγκτές, στο αντίστοιχο παράδειγμα των συμβολαιογράφων ή υποθηκοφυλάκων, δηλαδή, ημικρατικοί υπάλληλοι, χωρίς επιπλέον επιβάρυνση. Έτσι, επιτυγχάνεται ένα ελάχιστο, παραγωγικό και αποδοτικό κράτος με υψηλά αμειβόμενους υπαλλήλους.
Στο τομέα της άμεσης παρέμβασης απαιτείται έλεγχος, με συνοπτικές και δημοκρατικές διαδικασίες των μεγάλων δανείων, χωρίς επαρκείς εγγυήσεις, των σκιωδών συμβάσεων προμηθευτών του δημοσίου, των κρατικοδίαιτων επιχειρηματιών, των λαθρεμπόρων πετρελαιοειδών – ποτών –τσιγάρων και των ΜΜΕ.
Με αυτό τον τρόπο, από τον άμεσο έλεγχο και περιορισμό της σπατάλης δύναται να δημιουργηθεί περίσσευμα για την χορήγηση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Είμαστε μια από τις δύο ευρωπαϊκές χώρες (Ιταλία η ετέρα), που δεν αναλαμβάνουμε, ως κράτος, αυτήν τη βασική κοινωνική υποχρέωση προς τους πολίτες μας.
Τα επιμέρους τοπικά προβλήματα, παρά την χρόνια παρουσία τους είναι ευκολότερα στην επίλυσή τους. Αυτό που προέχει σήμερα είναι όλοι να συμβάλλουμε στο να σταθεί η χώρα όρθια.

ΕΡ.: Ποιες οι προτάσεις σας για τη Ζάκυνθο;
ΑΠ.:
Έχω πολλές προτάσεις για τη Ζάκυνθο, τις οποίες θα μπορούσαμε να συζητάμε για ώρες. Όμως, αυτό που πρέπει να κατανοήσουμε, πρωτίστως, είναι ότι δεν θα υπάρχει Ζάκυνθος εάν δεν υπάρξει Ελλάδα με σταθερή οικονομία.
Σε ό,τι αφορά το νησί μας, όλα τα κόμματα έχουν αξιόλογους υποψήφιους, τους οποίους δεν γνωρίζω όλους, όπως πιθανόν κι εκείνοι εμένα. Γι’ αυτό το λόγο, προτείνω να συναντηθούμε όλοι οι υποψήφιοι βουλευτές, για να γνωριστούμε αλλά και για να ανταλλάξουμε απόψεις για τα προβλήματα του νησιού.

ΕΡ.: Γιατί ψήφο στο «Ποτάμι»;
ΑΠ.:
Φιλοδοξούμε να αναδειχτούμε τρίτο κόμμα και στη Ζάκυνθο να λάβουμε το 15%. Βλέπουμε μπροστά με ειλικρίνεια, συνέπεια, αποτελεσματικότητα, αρχές που αποδεικνύονται από την πορεία της ζωής του καθενός.Τελευταία άρθρα