Χρονιά εκλογών ήταν και το 1915

Σε τούτο τον τόπο, το μόνο σίγουρο είναι πως η ιστορία επαναλαμβάνεται. Ειδικά όταν πρόκειται για την είσοδο σε προεκλογική περίοδο, όπως αυτή στην οποία βρεθήκαμε από τη μια μέρα στην άλλη από αδυναμία ανάδειξης Προέδρου της Δημοκρατίας.
Η προσφυγή στις κάλπες δεν σημαίνει αναγκαστικά και σχηματισμό κυβέρνησης έχοντας ως ενδεχόμενο τις αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις.
Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο αφού κάνοντας μια βόλτα στην Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη της Ζακύνθου και μια αναδρομή στον τοπικό Τύπο 100 χρόνια πριν διαπιστώσαμε πως το 1915 ήταν χρονιά έκτακτων εκλογών και μάλιστα διπλών αφου δεν σχηματίζονταν κυβέρνηση
Το πολιτικό διακυβευμα, όπως, μας ενημερώνει ο εκπαιδευτικός Άκης Λαδικός ήταν πολιτικό και προσθέτει “οι εκλογές έγιναν σε τεταμένη ατμόσφαιρα και είχαν δημοψηφισματικό χαρακτήρα, καθώς οι ψηφοφόροι κλήθηκαν να αποφανθούν επί της διαμάχης Κωνσταντίνου – Βενιζέλου, σχετικά με τη συμμετοχή ή μη της Ελλάδας στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το Κόμμα των Φιλελευθέρων έλαβε 185 έδρες στη Βουλή επί συνόλου 316, το Κόμμα των Εθνικοφρόνων του Δημητρίου Γούναρη 95, η παράταξη Θεοτόκη 12, η παράταξη Δημητρακόπουλου 7, η παράταξη Μαυρομιχάλη 7, η παράταξη Ράλλη 6, οι Σοσιαλιστές Θεσσαλονίκης που εμφανίστηκαν για πρώτη φορά 2 και οι ανεξάρτητοι 2. Στην εκλογική διαδικασία έλαβαν μέρος και οι ψηφοφόροι των νέων χωρών, που ενσωματώθηκαν στην Ελλάδα μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912 – 1913”
Ας ελπίσουμε, λοιπόν, ότι το 2015 δεν θα είναι χρονιά αστάθειας και επαναλαμβανόμενων εκλογικών αναμετρήσεων. Πολύ δεν περισσότερο συνταρακτικών αλλαγών σε διεθνές επίπεδο.