Λήφθηκαν σημαντικές αποφάσεις για τους σεισμούς

Πάνω από δυο ολόκληρες ώρες διήρκησε η ευρεία προγραμματισμένη σύσκεψη του συντονιστικού οργάνου της Πολιτικής Προστασίας στην Κεφαλονιά. Συζητήθηκαν όλα τα θέματα που συμβάλουν στην καλύτερη ετοιμότητα σε περίπτωση ενός μεγάλου σεισμού. Εκφράστηκαν όλες οι απόψεις και κυρίως εξετάστηκε η ετοιμότητα δράσης των υπηρεσιών.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν, ο Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θόδωρος Γαλιατσάτος, ο Καθηγητής Γεωλογίας και νέος πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, ο αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου Λευτέρης Νιοτόπουλος, ο Διδάκτορας Σεισμολογίας Γιάννης Κοπανάς, αντιπεριφερειάρχες, δήμαρχοι και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Η διαπίστωση
Κοινή διαπίστωση υπήρξε πως το πρόβλημα δεν είναι μόνο της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης αφορά τόσο τη Ζάκυνθο όσο και τη Λευκάδα και ειδικότερα το Νότιο Ιόνιο. Η Περιφερειακή Αρχή παρουσίασε την αντίληψη που την διαπερνά για τη δημιουργία ενός σχεδίου που θα αντιμετωπίζει το πρόβλημα του σεισμού πριν και μετά την εκδήλωση του φαινομένου.
Από τη μεριά του, ο κ. Λέκκας τόνισε τη συμβολή του ΟΑΣΠ ώστε να μειωθούν στο ελάχιστο τα προβλήματα από ένα σεισμό. Παράλληλα, εμφανίστηκε καθησυχαστικός για την έξαρση των σεισμικών φαινομένων στην Κεφαλονιά αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα το τελευταίο διάστημα.

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΝΙΟΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

“Σήμερα αλλάζει η βάση του αντισεισμικού σχεδιασμού. Η συνεργασία μας με τους κ.κ. Κοπανά και Αντωνόπουλο θεωρείται δεδομένη και επιβεβλημένη. Είχε ξεκινήσει προ ημερών και είχε ως αποτέλεσμα της συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου στην Κεφαλλονιά. Καταγράψαμε τη βούληση του Περιφερειακού Συμβουλίου που είναι να πούμε σε μια άλλη λογική διαχείρισης του φαινομένου από την επιστημονική και εκπαιδευτική κοινότητα, τους φορείς και κάθε εμπλεκόμενο. Πρέπει να αποκτήσουμε συνέπεια και συνέχεια με Σχέδια που δεν θα μένουν στα συρτάρια αλλά θα επικαιροποιούνται για να ξέρει ο καθένας τι να κάνει, πότε και που. Στα τυφλά δεν θα επιτρέψουμε πλια τη διαχείριση του φαινομένου”.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΠΑΝΑΣ
Δρ. ΦΥΣΙΚΗΣ

“Ήταν μια σημαντική πρωτοβουλία της Περιφέρειας ώστε να αρχίσει η επικαιροποίηση των Σχεδίων Αντισεισμικής Προστασίας και του νησιού μας. Αποτελεί συνέχεια της πρώτης συνάντησης εργασίας που είχαμε με τον Αντιπεριφερειάρχη και τον κ. Αντωνόπουλο, όπου αποφασίσαμε να υπάρξει μια οργάνωση των Σχεδίων που υπάρχουν στη Ζάκυνθο. Σημαντική και η συνεργασία με τον κ. Λέκκα, όπου μας υποσχέθηκε να επισκεφθεί το νησί και αν συνδράμει την προσπάθειά μας. Τέτοιες πρωτοβουλίες θα πρέπει να υπάρχουν όταν δεν υπάρχει σεισμική δραστηριότητα, είμαστε νηφάλιοι και ψύχραιμοι”.

ΦΩΤΟ: Μιχάλης ΑνδρεαδάκηςΤελευταία άρθρα