“Άγιος Πέτρος” βούλιαξε στην Κεφαλονιά

Το ταξίδι του ρωσικού ιστιοφόρου “Αγιος Πέτρος” έμελλε τελικά να τελειώσει άδοξα στην Κεφαλονιά. Το ιστορικό ξύλινο πλοίο – πιστό αντίγραφο εκείνου που πριν από 215 χρόνια μετείχε στην επανάσταση του Ρωσοτουρκικού στόλου στα Ιόνια Νησιά με επικεφαλής τον Νάυαρχο Θεόδωρο Ουσακόφ – είχε προσαράξει στην περιοχή των Βαρδιάνων από τις 26 Οκτωβρίου λόγω των ισχυρών ανέμων.
Παρά τις όποιες απόπειρες έγιναν για να ρυμουλκηθεί, αυτό δεν κατέστη δυνατό, με συνέπεια να καταστραφεί ολοσχερώς εξαιτίας των άστατων καιρικών συνθηκών των τελευταίων ημερών. Ωστόσο, το πιο λυπηρό γεγονός είναι ότι μέσα σε ένα 24ωρο ορισμένοι επιτήδειοι επωφελήθηκαν από την καταστροφή του και δεν δίστασαν να το… λεηλατήσουν, προχωρώντας στην κλοπή της μηχανής του, του υδραυλικού τιμονιού του και γενικά οτιδήποτε άλλου πολύτιμου βρήκαν μπροστά τους, ακόμη και σχοινιών!

Κάτι που διαπίστωσαν με πικρία κατά τη αυτοψία που έκαναν τη Δευτέρα στο σημείο μαζί με το πλήρωμα ο πρόεδρος του Συλλόγου Ρωσόφωνων Κεφαλληνίας/Ιθάκης, Ευγένιος Αβντιουκόφ και ο Βλάντιμιρ Αλντόσκιν, μέτοχος της πλοιοκτήτριας εταιρείας «Πετροφλοτ», ο οποίος ήρθε από τη Ρωσία στην Κεφαλονιά γι αυτό το σκοπό.
Πάντως, η ρωσική πλευρά θεωρεί ότι οι τοπικές αρχές έκαναν ό,τι μπορούσαν από την πλευρά τους για τη διάσωση του πλοίου και δεν σκέφτονται προς το παρόν να αναζητήσουν ευθύνες.
Το μόνο παρήγορο ότι τα λείψανα του Αγίου Θεοδώρου Ουσακώφ μαζί με ό,τι πολύτιμο από πλευράς θρησκευτικής αξίας μετέφερε το πλοίο, αφαιρέθηκαν και φυλάχθηκαν από το πλήρωμα από την πρώτη στιγμή του ναυαγίου. Μάλιστα, μέσα στα συντρίμμια του εντοπίστηκε άθικτη και μια εικόνα της Παναγίας, την οποία οι Ρώσοι σκοπεύουν να χαρίσουν στην εκκλησία των Βαρδιάνων.

Μιχ. ΑνδρεαδάκηςΤελευταία άρθρα