Θεατρικές μάχες εντυπώσεων στο δημοτικό συμβούλιο

Από όλα είχε η προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που για άλλη μια φορά εξελίχθηκε σε πεδίο αντιπαραθέσεων. Εκείνο που ξεχώρισε ήταν οι θεατρικές μάχες που έδωσαν όλες οι πλευρές, με τους οιωνούς να είναι εξαρχής αρνητικοί, αφού οι εντάσεις, οι συνεχείς διακοπές και ο διάχυτος εκνευρισμός περίσσευαν από όλες τις πλευρές. Ακόμη και κατά τη διάρκεια συζήτησης θεμάτων προ ημερησίας διάταξης τα οποία μάλιστα δεν δικαιολογούσαν τη δημιουργία τόσο έντονου κλίματος. Εφαλτήριο για τις άγονες αντιπαραθέσεις αποτέλεσε η ανάγκη για λήψης απόφασης σχετικά με το εάν θα πρέπει να παραχωρηθεί ή όχι η χρήση του παλιού Εργατικού Κέντρου στο Δήμο. Οι αντιπαραθέσεις, όμως, και οι “κοκορομαχίες” για το εάν απενταχθηκε ή όχι το έργο της βιοκλιματικής ανάπτυξης της πλατείας Σολωμού χτύπησαν “κόκκινο”. Οι ερμηνείες και επικλήσεις υπαρκτών και ανύπαρκτων εγγράφων έδωσαν και πήραν με αποτέλεσμα να μείνει με την απορία για το τι πραγματικά συμβαίνει όποιος παρακολουθούσε τη συνεδρίαση. Διαφωνία υπήρξε και για το θέμα της αποστολής στοιχείων των εργαζομένων ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, σε αντίθεση με το νόμο περί αξιολόγησης όπου όλοι συμφώνησαν πως πρέπει να καταργηθεί.
Η κόντρα κράτησε και επικεντρώθηκε ανάμεσα στον κ. Κολοκοτσά και τον κ. Αντίοχο από τη μια μεριά και τον κ. Μποζίκη από την άλλη, με τον πρώην δήμαρχο να εξηγεί πόσο δύσκολο έργο είχε να επιτελέσει η δημοτική αρχή επί των ημερών του. Από την πλευρά του ο νυν δήμαρχος κατέκρινε τον κ. Μποζίκη για σοβαρή αδράνεια σε πολλά ζητήματα, μεταξύ αυτών και στην εκτέλεση έργων για τα οποία τώρα γίνεται “αγώνας δρόμου” για να υλοποιηθούν στα ορισμένα χρονοδιαγράμματα. Η φράση “έχετε καθήκον αληθείας” ακούστηκε πολλές φορές από τα χείλη του κ. Μποζίκη, προκειμένου να πείσει τον κ. Κολοκοτσά να παραδεχτεί την τραγική οικονομική κατάσταση που παρέλαβε ο ίδιος. Ο δήμαρχος από την πλευρά του δεν μπορούσε να κρύψει τον εκνευρισμό του για τα εξίσου υπέρογκα χρέη που παρέλαβε και κυρίως για το γεγονός ότι, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν έγινε καμία προσπάθεια από την προηγούμενη δημοτική αρχή να διορθώσει την κατάσταση.
Σε ότι έχει να κάνει, πάντως, με τα καυτά προβλήματα μεταξύ των οποίων, τα χρέη της ΔΕΥΑΖ προς τη ΔΕΗ και της Επιχείρησης Καθαριότητας προς το ΙΚΑ που “πνίγουν” το Δήμο, ο κ. Κολοκοτσάς πήρε για άλλη μια φορά το… όπλο του και είναι έτοιμος να ριχθεί στη μάχη για να τα αντιμετωπίσει κρατώντας τον ανοιχτό.

Για την Πλατεία
Άκρως αποκαλυπτική ήταν η συζήτηση για το έργο της βιοκλιματικής αναβάθμισης της πλατείας Σολωμού αφού έγινε γνωστό πως η προηγούμενη δημοτική αρχή δημοπράτησε ένα έργο που είχε απενταχθεί και δεν υπήρχε πουθενά στις λίστες του υπουργείου.
Λαμβάνοντας το λόγο ο πρώην Δήμαρχος υπεραμυνόμενος ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως έγγραφο απένταξης του έργου, προέβη στη διαπίστωση πως το τελευταίο διάστημα λείπει η σοβαρότητα και πρόσθεσε “ με πολύ κόπο και χρόνο έγινε η ένταξη στο ΕΣΠΑ του έργου της βιοκλιματικής με υπογραφή του κ. Μιχελάκη στις 4.12.2013. Από την ΕΕΤΑΑ, ως ενδιάμεσο φορέα, λάβαμε στις 20.01.2014 την προέγκριση της δημοπράτησης οπότε και έγινε. Ακολούθως στις 28.03.2014 η Οικονομική Επιτροπή επικυρώνει το αποτέλεσμα της δημοπρασίας και στις 12.06.2014 η ΕΕΤΑΑ εγκρίνει τον προσυμβατικό έλεγχο μετά την αποστολή επικαιροποιημένων τεχνικών δελτίων. Μετά από όλα αυτά στις 14.08.2014 υπογράφηκε η σύμβαση. Συνεπώς καμιά απένταξη έργου δεν έγινε και κανένα έγγραφο που να το αναφέρει δεν υπήρξε. Άλλωστε απένταξη γίνεται μόνο μ απόφαση εκείνου που το ένταξε και στην προκειμένη του υπουργού Εσωτερικών. Θα ήθελα, επίσης, να τονίσω πως στις 14.04.2014 έγγραφο του Υπουργείου Ανάπτυξης προς τις διαχειριστικές αρχές και μπροστά στο κίνδυνο υπερδέσμευσης πόρων ενημέρωνε για αναστολή σύμφωνα με μνημονιακή εντολή ένταξης νέων έργων και υπογραφή συμβάσεων. Αυτό δεν επηρέασε σε τίποτα το εν λόγο έργο αφου σας ανέφερε την πορεία παραπάνω ”.
Ο κ. Μποζίκης απέδωσε σε παραφιλολογία τα όσα γράφονται το τελευταίο διάστημα και κάλεσε τη δημοτική αρχή να στηρίξει με ανακοίνωσή τις τις εργαζόμενους για τα όσα τις αποδίδονται περι απόκρυψης εγγράφων.


Ο αντίλογος
Ο Αντιδήμαρχος Αντώνης Αντίοχος ανταπαντώντας είπε ότι το έργο είχε απενταχθεί με έγγραφο από το Υπουργείο Οικονομικών από τον Απρίλιο μήνα και παρά ταύτα δημοπρατήθηκε και υπεγράφη σύμβαση τον Αύγουστο. Μιλήσει αναλυτικά μετά τις επαφές που είχε με τον Πρόεδρο τις ΚΕΔΕ Κώστα Ασκούνη, και την προσωπική παρέμβαση που έκανε για να υπάρξει ομαλή ροή χρηματοδότησης. Ωστόσο, τον άφησε εμβρόντητο η απάντηση που έλαβε ότι δεν υπάρχει αυτό το έργο.
Ο κ. Αντίοχος περιέγραψε την αγωνία που πέρασαν μόλις το άκουσαν και αναλογίστηκαν τι θα γίνει από εδώ και στο εξής. Άρχισαν απανωτά τα τηλεφωνήματα για να εξασφαλιστεί η επανένταξη και χρηματοδότηση. Η διαβεβαίωση είναι ότι αυτό θα γίνει με έγγραφο μέχρι την επόμενη εβδομάδα. Ωστόσο, επειδή πριν τα Χριστούγεννα δεν θα υπάρξει χρηματοδότηση, ο Πρόεδρος τις ΚΕΔΕ υποσχέθηκε να διερευνήσει τη δυνατότητα εύρεσης από τα υπόλοιπα κάποιου άλλου έργου.
Λαμβάνοντας το λόγο ο δήμαρχος εξέφρασε το άγχος που έχει εάν μέχρι 31.03.2015 είναι έτοιμο το έργο και πρόσθεσε “δεν ρίχνω τις ευθύνες σε κανέναν , αλλά όλα έχουν μείνει πίσω”.
Για εμπλοκή πρόσκαιρη ή μακροχρόνια μίλησε ο κ. Κουρής διευκρινίζοντας ότι μπορεί να υπάρχει Κωδικός ΟΠΣ αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει και χρηματοδότηση.
Για έργα που γινόταν, γίνονται και θα γίνονται, αλλά για ποιους;, έκανε λόγο ο κ. Κωνσταντίνου που είχε διαφωνήσει και τότε και τώρα με την κατασκευή του. Παράλληλα, έκανε λόγο για τη δυνατότητα που παρέχεται να εκβιαστεί η δημοτική αρχή να πληρώσει το έργο μπρος στο κίνδυνο να μην έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Πάσχα.

Το έγγραφο
Λίγο πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία ο κ. Αντίοχος παρουσίασε έγγραφο στην αίθουσα λέγοντας πως “προηγήθηκαν όλα όσα σας είπα. Το συγκεκριμένο έγγραφο λέει ότι το έργο απεντάχθηκε. Όποιος έχει άλλο έγγραφο που να λέει κάτι άλλο να το φέρει”.
Ακολούθως το λόγο έλαβε ο κ. Μποζίκης επισημαίνοντας ότι “στο εν λόγω έγγραφο δεν υπάρχει ούτε Φορέα, ούτε υπογραφή, ούτε ημερομηνία. Η απένταξη γίνεται μόνο με απόφαση εκείνου που το ένταξε και όχι με ανώνυμα έγγραφα”.