Ν. Μαριάς: “Δεν δίνουμε φιλί της ζωής στη συγκυβέρνηση”

Αυτό είναι το μήνυμα που έστειλε ο ευρωβουλευτής των “ΑΝ.ΕΛ.” και αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών Νότης Μαριάς κατά την τριήμερη περιοδεία που πραγματοποίησε στο νησί μας. Μίλησε για την αναγκαιότητα να φύγει η σημερινή κυβέρνηση και στη θέση της να έρθει μία άλλη, με στόχο να προχωρήσει σε μονομερή διαγραφή του χρέους και στην καταγγελία των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων. Ξεκαθάρισε ότι δεν θα ψηφίσουν κανένα πρόσωπο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας και συνεπώς θα οδηγηθούμε σε εκλογές, έθεσε ως πρώτο στόχο το ζήτημα με τις Γερμανικές αποζημιώσεις, ενώ μίλησε για το κοινό μέτωπο που δημιουργείται με το κόμμα του Πέπε Γκρίλο στην Ιταλία για τα χημικά της Συρίας. Για το πολιτικό του μέλλον επισημαίνει πως θέλει να ολοκληρώσει την θητεία του στην Ευρωβουλή.

ΕΡ.: Θετική η πρώτη επαφή σας με το χώρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου;
ΑΠ.:
Κάθε άλλο, αφού αποτελεί ένα γνώριμο χώρο εξαιτίας της ιδιότητάς μου ως Καθηγητής των Θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και της προηγούμενης εμπειρίας μου ως Επιστημονικός Συνεργάτης στο Ευρωκοινοβούλιο. Δεν σας κρύβω πως η πρόκληση που δημιουργείται για κάθε Ευρωβουλευτή είναι διαφορετική, διότι πρέπει να αγωνιστείς για την πατρίδα σου και να προωθήσεις σε επίπεδο Ευρώπης τα θέματα που απασχολούν τους πολίτες.

ΕΡ.: Τι έχετε θέσει ως πρώτο στόχο;
ΑΠ.:
Έχω εκλεγεί αντιπρόεδρος στην ομάδα των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών που είναι η τρίτη ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο. Πρώτος στόχος είναι οι γερμανικές αποζημιώσεις. Το θέμα το έχω βάλει και στο ελληνικό κοινοβούλιο όπου με δικές μου παρεμβάσεις προχώρησαν αρκετά τα ζητήματα. Ήδη έχω κάνει επαφές με Πολωνούς και Ιταλούς βουλευτές που διεκδικούν και αυτοί αποζημιώσεις και περιμένουμε τις τελικές αποφάσεις.

ΕΡ.: Όταν λέτε να φύγει η Τρόικα από τη χώρα, τι εννοείτε;
ΑΠ.:
Εννοούμε να φύγει ο διεθνής οικονομικός έλεγχος και τα μνημόνια που είναι αντισυνταγματικά και παράνομα. Για να το καταφέρουμε χρειάζεται ένας άλλος πολιτικός συσχετισμός, και μια αντιμνημονιακή κυβέρνηση του πατριωτικού δημοκρατικού τόξου.

ΕΡ.: Αυτό θα επιτευχθεί με προσφυγή στις κάλπες λόγω μη επίτευξης εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας;
ΑΠ.:
Το κυρίαρχο είναι να φύγει το συντομότερο η μνημονιακή συγκυβέρνηση. Οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος θα προσπαθήσουν να αποφύγουν την προσφυγή στις κάλπες γιατί ξέρουν ότι θα ηττηθούν. Η αντιπολίτευση του αντιμνημονιακού πατριωτικού δημοκρατικού τόξου θα πρέπει να επιδιώξει τη συγκρότηση της λεγόμενης αναστέλλουσας μειοψηφίας των 121 βουλευτών, προκειμένου να μην εκλεγεί Πρόεδρος Δημοκρατίας και να προκηρυχθούν εθνικές εκλογές. Οι ΑΝΕΛ δεν θα ψηφίσουν κανένα πρόσωπο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δεν θα δώσουν φιλί ζωής στη μνημονιακή κυβέρνηση.

ΕΡ.: Ποιος φταίει που το χρέος δεν είναι βιώσιμο;
ΑΠ.:
Η σημερινή μνημονιακή συγκυβέρνηση που ευθύνεται για την οδυνηρή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην χώρα μας, και επ’ ουδενί δεν μπορεί να παρουσιάζεται ως σωτήρας.

ΕΡ.: Ποια θα πρέπει να την αντικαταστήσει;
ΑΠ.:
Εκείνη που θα προχωρήσει στη μονομερή διαγραφή του χρέους, στην καταγγελία των μνημονίων, των δανειακών συμβάσεων, και στην κατάργηση όλων των νόμων που εκδόθηκαν σε εκτέλεσή τους.



Τελευταία άρθρα