Μοναδικές «στιγμές» για ευαίσθητες ψυχές

Οι ανατολικές ακτές της Ζακύνθου αποτελούν μία από πιο ελκυστικές περιοχές του ωραίου Τζάντε, λόγω της ηρεμίας και της χαλάρωσης που προσφέρουν σε ντόπιους και επισκέπτες.
Σε μια σειρά από δαντελωτά ακρογιάλια, τα οποία στολίζουν καταπράσινοι λόφοι, αναδύονται ο Πλάνος ή Τσιλιβή από το όνομα της περίφημης παραλίας του, η Κυψέλη και το Τραγάκι, περιοχές που αποτελούν τον παράδεισο των οικογενειακών διακοπών και όχι μόνο, δεδομένου ότι αποτελούν ιδανικό και προσφιλή τουριστικό προορισμό του νησιού.

Τσιλιβή
Ζήσε εδώ τα όνειρά σου…


Στο Τσιλιβή υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία από ταβέρνες, εστιατόρια, ουζερί, ψησταριές και fast foods που προσφέρουν πολλές και διαφορετικές γεύσεις από την τοπική παραδοσιακή, την ελληνική, τη μεσογειακή, την ιταλική και την κινέζικη κουζίνα, τα οποία βρίσκονται διάσπαρτα σε όλη την περιοχή, ενώ πολλά είναι παραθαλάσσια.
Επίσης, λειτουργούν εδώ αρτοποιεία και ζαχαροπλαστεία, τα οποία προσφέρουν όλα τα είδη ψωμιού και πιτών από ζυμάρι, καθώς και εύγευστα γλυκά.
Το Τσιλιβή φημίζεται για την πανέμορφη αμμώδη παραλία του, μήκους ενάμισι χιλιομέτρου, με ζεστά, ρηχά, καθαρά και καταγάλανα νερά, η οποία έχει βραβευτεί πολλές φορές με Γαλάζια Σημαία από τον ΕΟΤ.
Είναι οργανωμένη, με ομπρέλες και ξαπλώστρες, και αποτελεί τον παράδεισο για όσους αγαπούν τα θαλάσσια σπορ και μπορούν να περάσουν ευχάριστα παίζοντας με το νερό, κάνοντας τζετ-σκι, κανό, θαλάσσιο ποδήλατο, αλεξίπτωτο και σκι, επειδή δεν ισχύουν οι περιορισμοί των νότιων ακτών που προστατεύονται από το Θαλάσσιο Πάρκο.
Κατά μήκος της παραλίας, λειτουργούν αρκετές ταβέρνες και σνακ-μπαρ για μικρά διαλείμματα χαλάρωσης, ενώ στην άκρη της βρίσκεται ένα μικρό γραφικότατο λιμανάκι που φιλοξενεί αλιευτικά και βάρκες.

Βαρδιόλα
Ένας… «φρουρός» από τα παλιά

Στη βόρεια άκρη του κόλπου του Τσιλιβή σε ένα λόφο, πάνω από το απάνεμο λιμανάκι, υπάρχει η ενετική βαρδιόλα, με θέα στο πέλαγος και το νησάκι Βόιδι.
Οι βαρδιόλες είναι λιθόδμητα φυλάκια, τα οποία είχαν κατασκευαστεί, εί Ενετοκρατίας, κατά μήκος των ανατολικών ακτών του νησιού, με σκοπό την κατόπτευση του πελάγους και την ενημέρωση κατοίκων και αρχών για επικείμενες επιδρομές Τούρκων και πειρατών.

Μπούκα
Μια διαφορετική απόλαυση

Η Μπούκα βρίσκεται βόρεια του Τσιλιβή και κοντά στο Τραγάκι και είναι μια μικρή, αμμώδης με καθαρά νερά.
Το κύριο χαρακτηριστικό της είναι η ησυχία, γιατί δεν είναι δεν είναι πολυσύχναστη, οπότε είναι ιδανική για αυτούς που τους αρέσει να υπολαμβάνουν τον ήλιο και τη θάλασσα σε ένα ήρεμο περιβάλλον. κολυμπούν ήρεμα.

Γάιδαρος
Το «must» του καλοκαιριού

Αφήνοντας το Τσιλιβή και προχωρώντας παραλιακά, φτάνουμε στο Τραγάκι και στην πανέμορφη παραλία Γάιδαρος που αποτελεί φυσική συνέχεια της Μπούκας. Ένα τμήμα της ανήκει στον Πλάνο και ένα στο Τραγάκι. Το φυσικό σημείο που την χωρίζει είναι ένα ποταμάκι που εκβάλλει στον κολπίσκο.
Αποτελείται από άμμο και σε μερικά σημεία υπάρχουν λίγα βότσαλα, ενώ τα νερά της είναι ρηχά, ζεστά και κρυστάλλινα.
Είναι αρκετά οργανωμένη με ξαπλώστρες και ομπρέλες, ενώ επιτρέπονται τα θαλάσσια σπορ.
Ο κολπίσκος που περιλαμβάνει την παραλία Γάιδαρος φιλοξενεί κι ένα γραφικότατο λιμανάκι για μικρά πλοία και βάρκες.

Κατραγάκι
Το ρόδινο ακρογιάλι

Είναι μια όμορφη και γραφική ακρογιαλιά στο Τραγάκι. Η παραλία μικρή και ήσυχη παραλία, η οποία συνδυάζει άμμο και μικρό βοτσαλάκι.
Τα νερά της είναι πεντακάθαρα και καταγάλανα, ενώ υπάρχουν λίγες ομπρέλες και ξαπλώστρες.

Δερματούσα
Ένα λαμπρό μνημείο

Αφήνοντας την παραλιακή περιπλάνησή μας, κάνουμε μια μικρή παράκαμψη για να επισκεφθούμε ένα από τα σημαντικότερα εκκλησιαστικά μνημεία μας: την ιστορική μονή της Παναγίας της Δερματούσας ή του Δερματά στο Τραγάκι.
Πρόκειται για ένα από τα λαμπρότερα μνημεία του Τζάντε, δεδομένου ότι υπήρχε στη θέση αυτή πριν από το 1566, ενώ θεωρείται σημαντικό αρχιτεκτονικό μνημείο, το οποίο υπέστη στο παρελθόν σοβαρές ζημιές από τους σεισμούς, ενώ αποκαταστάθηκε στην αρχική του μορφή πρόσφατα.
Τη φερώνυμη εκκλησία στολίζει η περίφημη εικόνα της Παναγίας της Δερματούσας, η οποία λέγεται ότι έλαβε το όνομά της, επειδή βρέθηκε τυλιγμένη σε δέρμα.
Αξίζει τον κόπο να επισκεφθείτε τη μονή, όχι μόνο για προσκύνημα, αλλά επειδή η τοποθεσία της είναι από τις ωραιότερες του νησιού. Οργιαστική βλάστηση, λόγγοι από κυπαρίσσια και πουρνάρια, ελαιώνες, περιβόλια, πηγές, , αγκαλιάζουν από κάθε πλευρά τον ιερό αυτό χώρο που ηρεμεί την ψυχή κάθε επισκέπτη.

Παχυάμμος
Ένα τοπίο που ευφραίνει τις αισθήσεις

Προχωρώντας πάντα βορειανατολικά, φθάνουνε στην παραλία Παχυάμμος της Κυψέλης, μια ακρογιαλιά ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, πάνω από την οποία δεσπόζει η ενετική βαρδιόλα.
Κάτω ακριβώς βρίσκεται ένα μικρό θέατρο και δίπλα η ωραία εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους, με την εντυπωσιακή άγκυρα στον εξωτερικό της χώρο.