ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
Ο χώρος έξω από την δημοτική βιβλιοθήκη Λευκάδας, στην πλατεία Μαρκά, είναι ένας καταπληκτικός χώρος που φέτος για πρώτη φορά φιλοξένησε ένα φεστιβάλ Γαστρονομίας.
Στήθηκαν πάγκοι με παραδοσιακά προϊόντα, κεράσματα, τοπικά μαχαίρια… Όλα Λευκαδίτικα. Δίπλα σ’ όλους αυτούς τους καλοστημένους πάγκους, μάγειροι από το νησί, αλλά κι από την Πρέβεζα και την Αθήνα επί δύο ημέρες ετοίμαζαν μεζέδες για τους επισκέπτες.
Μέσα στον κήπο της βιβλιοθήκης οι καλεσμένοι του Δήμου της Λευκάδας ανέπτυξαν τις εισηγήσεις τους, όχι μόνο για τις ιδιαιτερότητες της τοπικής κουζίνας, αλλά και ολόκληρου του Ιονίου. Υπήρξε συνέργεια όλων των τοπικών φορέων που είχαν αναλάβει καθήκοντα στα πλαίσια των εκδηλώσεων, αλλά και προθυμία των τοπικών παραγωγών να στηρίξουν ενεργά με τη συμμετοχή τους το φεστιβάλ. Οι ποικίλες παράλληλες εκδηλώσεις ενδεχόμενα να κέντρισαν συμπληρωματικά το ενδιαφέρον του κόσμου.
Για το πως θα μπορούσε η οικογένεια της Επτανήσου να κάνει γνωστά τα τοπικά προϊόντα και πως θα έπρεπε οι τουριστικοί επιχειρηματίες να τα προβάλουν. Και όπως τόνισαν οι ομιλητές οι Ιταλοί έκαναν την κουζίνα τους παγκοσμίως γνωστή με δυο φαγητά των φτωχών, την πίτσα και την καρμπονάρα. Αυτό σημαίνει πως σημασία δεν έχει ποιο είναι το φαγητό όσο η ποιότητα των τοπικών προϊόντων και ο τρόπος που τα προωθείς.
Οι καλές προθέσεις φάνηκαν από τους συνδιοργανωτές του και συγκεκριμένα την κοινωφελή επιχείρηση του Δήμου Λευκάδας, που στόχο είχε την ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος, για την ανάδειξη της γαστρονομικής ταυτότητας του νησιού και των παραδοσιακών επαγγελμάτων που σχετίζονται με την γαστρονομία.
Το φεστιβάλ ήταν αφιερωμένο στη μνήμη της λαογράφου – ερευνήτριας και συγγραφέως βιβλίων σχετικά με τη γαστρονομία Ευης Βουτσινά. Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους τόσο ο νυν δήμαρχος Κώστας Αραβανής όσο και ο νεοεκλεγής Κώστας Δρακονταειδής που δεσμεύτηκε όχι μόνο να συνεχίσει την ενίσχυση του φεστιβάλ αλλά να του προσδώσει και πανιόνιο χαρακτήρα.