Ο Πέτρος Κλαμπάνης ξαναγεννά το «Zante Jazz Festival»

Από τα δώδεκά του κιόλας, ο Πέτρος Κλαμπάνης ανακάλυψε το μουσικό μονοπάτι που θα τον οδηγούσε στο δρόμο της επιτυχίας. Ήταν η τζαζ. Του άρεσε, όπως λέει, να αυτοσχεδιάζει. Να παραλλάσσει τις μελωδίες των πιανιστικών σπουδών και διάφορων τραγουδιών ή έργων που του άρεσαν. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Ζάκυνθο, κι όταν τώρα τον ρωτούν, στη Νέα Υόρκη όπου ζει και εργάζεται, για το πώς θα έφτιαχνε μία σύνθεση αφιερωμένη στο νησί, απαντάει κοφτά:
«Μία σύνθεση με έντονο ρυθμό για να περιγράψει το ταπεραμέντο των Ζακυνθινών. Όμορφη μελωδία για την υπέροχη φύση της και πολλά μέρη για να δείχνει την πολυμορφία της».
Αυτή είναι πολιτιστικά η πατρίδα, για τον Πέτρο.
«Ίσως κάποια στιγμή – λέει – να επιχειρήσω να γράψω αυτό το έργο, παρόλο που μου φαίνεται πολύ μεγάλη ευθύνη».
Ανάμεσα στη δουλειά του στη Νέα Υόρκη και τα ταξίδια για εμφανίσεις στην Ευρώπη, ο Πέτρος ξεκλέβει πάντα χρόνο για να βρεθεί στη Ζάκυνθο. Άλλοτε μόνος και άλλοτε με φημισμένους συναδέλφους του. Φέτος, μαζί με την Ελένη Τουρκάκη, τον Αντώνη Νικολουδάκη, τον Αντρέα και το Χρήστο Αμπελά, αποφάσισαν να «ξαναζωντανέψουν» το Zante Jazz Festival, που ο ίδιος, μαζί με τον Σπύρο Μάνεση και τον Διονύση Μπουκουβάλα είχαν πρωτοξεκινήσει στο θεατράκι της Δερματούσας, το καλοκαίρι του 2009.
Μετά από τρία πετυχημένα καλοκαιρινά φεστιβάλ, το Zante Jazz διεκόπη. Φέτος όμως – και πάλι στη Δερματούσα – στις 18, 19 και 20 Ιουλίου, θα κάνει μία νέα αρχή. Για τους φίλους της τζαζ και για το κέφι της παρέας, που απολαμβάνει να δημιουργεί όσα το γούστο τους επιβάλλει. Γιατί έτσι είναι οι Ζακυνθινοί και ιδιαίτερα οι «αυτοσχεδιαστές» φίλοι της τζαζ.