Αργάσι

Σύμφωνα με ιστορικές πηγές, το Αργάσι ήταν η αρχαία Αργινούσα, ενώ κατά άλλους η ονομασία του χωριού προήλθε από το ρήμα αργάζω, δηλαδή κατεργάζομαι, επειδή παλαιότερα υπήρχαν εκεί βυρσοδεψεία για την επεξεργασία δερμάτων.
Το Αργάσι ήταν ανέκαθεν το αγαπημένο προάστιο των Ζακυνθινών, το οποίο προτιμούσαν για τις βόλτες και το καλοκαιρινό μπάνιο τους.
Θεωρείται προέκταση της Χώρας και τα όριά του αρχίζουν από το γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Σπυρίδωνα στις Σγούρνες, το οποίο, κυριολεκτικά, γλύφει το κύμα. Ακολουθώντας τον κεντρικό δρόμο και κάνοντας μια μικρή παράκαμψη, φτάνουμε στο πανέμορφο εκκλησάκι της Παναγίας της Βλαχέρνας.
Λίγο πιο κάτω, στον κεντρικό δρόμο, υπάρχει η εκκλησία του Αγίου Ευσταθίου και απέναντι ακριβώς, πάνω στο καταπράσινο βουνό, βρίσκεται η «Καμάρα» στα Βρυσάκια, που χρησιμοποιούταν για την υδροδότηση της πόλης, ενώ ο θρύλος αναφέρει ότι ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης συνήθιζε να περνά με το άλογό του από τη γέφυρα αυτή.
Ένα από τα ιστορικότερα σημεία του Αργασίου είναι ο Πύργος της οικογένειας Δομενεγίνη, με το παραθαλάσσιο εκκλησάκι του Αγίου Θεοδοσίου, στον οποίο συνεδρίαζε τα μέλη της Φιλικής Εταιρείας στη Ζάκυνθο, κατά την Επανάσταση του 1821, ενώ από εδώ έφευγαν οι ζακυνθινοί που ήθελαν να πολεμήσουν για την ελευθερία της Ελλάδας, καθώς και κάθε είδους βοήθεια στους επαναστατημένους Έλληνες.
Στην ανατολική άκρη του Αργασιού υπάρχει ο Δαβίας ή Νταβίας, ένα ακρωτήρι – όνειρο, με απαλή ωραία γραμμή, καθώς φαίνεται από μακριά.
Η Πούντα του Νταβία, με τα νερά και τις πρασινάδες της, τραγουδήθηκε από το Σολωμό και τον Κουτούζη, σε στίχους παθητικούς. Ένα οχύρωμα και μια βαρδιόλα, που σώζονταν από τα χρόνια των Βενετών ως τη νεότερη εποχή, έδιναν στο ευφρόσυνο και λαμπρό αυτό ύπαιθρο έναν «αέρα» παλαϊκότητας και θρύλου που χάθηκε κι αυτός σήμερα, μαζί με τη Βρύση του Σολωμού.
Λίγο πιο πάνω από την Πούντα του Νταβία, στην πρώτη μεγάλη στροφή του δρόμου που οδηγεί στο Βασιλικό, μπορείτε να απολαύσετε την ωραιότερη θέα του Αργασίου, με φόντο την πανέμορφη Χώρα.

Βιβλιογραφία: Ντίνος Κονόμος, «Ζάκυνθος. Πεντακόσια χρόνια ιστορία. Ύπαιθρος Χώρα».Το Αργάσι, είναι από τους πρώτους οργανωμένους τουριστικούς προορισμούς της Ζακύνθου. Υπάρχει η δυνατότητα πλήθους γευστικών επιλογών που μπορουν να ικανοποιήσυν και τον πιο απαιτητικό. Η γκάμα των προτάσεων περιλαμβάνει από γκουρμέ πιάτα, έως τραγανιστές πίτσες ψημένες σε ξυλόφουρνο και ζουμερά μπέργκερ…αλλά και διάσημες κρέπες!
Το Αργάσι είναι γεμάτο από Pub και μπαρ. Η βόλτα μπορεί να μετατραπεί σε μια διασκεδαστική εμπειρία. Τα μεγαλύτερης χωρητικότητας club στα Λαζαρέτα, κάθε καλοκαίρι φιλοξενούν μεγάλα ονόματα τόσο της ελληνικής, όσο και της παγκόσμιας ευρωπαϊκής μουσικής σκηνής, γεγονός που έχει κάνει το Αργάσι γνωστό εντός και εκτός συνόρων.