Πρέπει να ενημερώσουν τα βιβλία τους όσοι έχουν μπλοκάκια

«Καμπάνες» έρχονται για τους φορολογούμενους κατόχους ανενεργών επιχειρήσεων και όσων έχουν μπλοκάκια παροχής υπηρεσιών, αφού σήμερα λήγει η προθεσμία για την υποβολή εκπρόθεσμων δηλώσεων διακοπής εργασιών από το 2011 και μετά. Ετσι, θα έχουν τη δυνατότητα στους συγκεκριμένους φορολογούμενους που έχουν ανενεργές επιχειρήσεις και μπλοκάκια να τα κλείσουν, δίχως να πληρώσουν αναδρομικούς φόρους και εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία.
Ενας φορολογούμενος επιτηδευματίας που ασκούσε ένα επάγγελμα μέχρι το τέλος του 2011 και πλέον δεν το εξασκεί, είτε γιατί έγινε μισθωτός είτε γιατί λόγω της οικονομικής κρίσης δεν έχει πια κάποιο εισόδημα από αυτό έχει προθεσμία, μέχρι σήμερα, να δηλώσει εκπρόθεσμη δήλωση διακοπής εργασιών.
Αν δεν γίνει αυτό, και παράλληλα δεν δοθεί παράταση από το υπουργείο Οικονομικών (πράγμα μάλλον απίθανο, καθώς στο υπουργείο καταφθάνουν εκατοντάδες αιτήματα για χορήγηση νέας παράτασης) τότε ο φορολογούμενος δεν μπορεί πλέον να δηλώσει εκπρόθεσμα τη διακοπή εργασιών παρά μόνο ότι αυτή γίνεται κατά την ημέρα υποβολής της σχετικής δήλωσης.
Αυτό σημαίνει ότι για όσο διάστημα ο φορολογούμενος δεν ασκούσε το επάγγελμά του, θα βρεθεί αντιμέτωπος με καταβολή των ανάλογων εισφορών, την υποβολή φορολογικών δηλώσεων κ. ά. Κύκλοι του υπουργείου μιλούν για σχεδόν σίγουρη χορήγηση παράτασης, ωστόσο καλό είναι οι φορολογούμενοι να σπεύσουν σήμερα να διευθετήσουν το ζήτημα, προς αποφυγή δυσάρεστων εκπλήξεων.