Όταν οι παρέες γράφουν ιστορία – Πολιτιστικός Σύλλογος Τραγακίου «Η Δερματούσα»

Με το βλέμμα στραμμένο στην ιστορία και την παράδοση
Με το βλέμμα στραμμένο στη διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Tραγακίου «H Δερματούσα» ιδρύθηκε, το Φεβρουάριο του 2007, στο πανέμορφο Τραγάκι.
Σκοπός του Συλλόγου, όπως αναφέρεται και στο καταστατικό του, είναι η ανάδειξη και η καλλιέργεια των πολιτιστικών στοιχείων της περιοχής, της Ζακύνθου αλλά και της ευρύτερης περιοχής των Επτανήσων, χωρίς να εξαιρείται η υπόλοιπη ελληνική επικράτεια.
Οι κάτοικοι του χωριού στηρίζουν, με μεράκι και φροντίδα τον σύλλογό τους, στηρίζοντας τις δραστηριότητές του, που τιμούν την ωραία μας Ζάκυνθο.

Οι σημαντικότερες «στιγμές»
Θεωρώντας ότι ο πολιτισμός πρέπει να ανταποκρίνεται στην ανάγκη των ανθρώπων, όχι μόνο για έκφραση και δημιουργία, αλλά και για κοινωνική επαφή και αλληλεγγύη, ο σύλλογος έχει δραστηριοποιηθεί στα εξής:
 Έκδοση ημερολογίου από το πρώτο έτος της ιδρύσεώς του και για κάθε έτος από τότε.
 Ίδρυση Θεατρικής Ομάδας Λαϊκού Θεάτρου που στοχεύει στην ανάδειξη έργων της «ζακυνθινής Ομιλίας» (είδος λαϊκού θεάτρου, που απαντάται μόνο στη Ζάκυνθο).
Καθιέρωση της «Γιορτής της Ελιάς», μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο κάθε Αύγουστου. Η γιορτή περιλαμβάνει εκθέσεις προϊόντων ζωγραφικής, φωτογραφίας, καθώς και στοιχεία λαϊκού πανηγυριού.
Τμήματα χορού, γυμναστικής, ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Τράπεζα Αίματος
Συμμετοχή του συλλόγου στην εκδήλωση των «Γιατρών του Κόσμου», με σκοπό τη συγκέντρωση τροφίμων και φαρμακευτικού υλικού.
Επίσκεψη των «Γιατρών του Κόσμου» και δωρεάν εξέταση των κατοίκων του χωριού μας.
Δημιουργία ιματιοθήκης με παραδοσιακές ζακυνθινές στολές.
Συμμετοχή σε εκδηλώσεις εντός και εκτός νησιού. Πιο συγκεκριμένα, ο σύλλογός μας συμμετείχε, μετά από πρόσκληση άλλων συλλόγων, με το χορευτικό και θεατρικό τμήμα, στη «Γιορτή Κάστανου», στο Πουρί Ζαγοράς Πηλίου, καθώς και στο ετήσιο Φεστιβάλ Χορού ,που πραγματοποιείται στο Σεράγεβο.

Οι σκοποί του συλλόγου
Κύριοι σκοποί του συλλόγου είναι να επεκτείνει τις δραστηριότητες του με:
Αξιοποίηση των 3.500 τίτλων βιβλίων που έχει στην κατοχή του ο Πολιτιστικός Σύλλογος και κατασκευή Βιβλιοθήκης, που θα εξυπηρετεί, ως δανειστική, τις ανάγκες της ευρύτερης περιοχής.
Συστηματική καταγραφή των ηθών και εθίμων του χωριού, με σκοπό να διατηρηθεί ζωντανή η μνήμη της προσεισμικής Ζακύνθου.

Με αφετηρία την αναγκαιότητα διαφύλαξης της πολιτισμικής μας κληρονομιάς και την ευαισθητοποίηση όλων σε ζητήματα πολιτισμού, ο Σύλλογος Τραγακίου συνεχίζει, παρά τις όποιες δυσκολίες, την προσπάθεια με ποικίλες δραστηριότητες, έχοντας την αμέριστη συμπαράσταση των κατοίκων.