Αντιφατικά τα μηνύματα από τις Ευρωεκλογές

Από διαφορετική οπτική γωνία αντικρίζουν το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών κυβέρνηση και Αξιωματική αντιπολίτευση. Ο κ. Σαμαράς κάνει λόγο για άρνηση των πολιτών να εκλάβουν τις εκλογές ως δημοψήφισμα και ο κ. Τσίπρας ισχυρίζεται ακριβώς το αντίθετο και ζητεί προσφυγή στις κάλπες για εθνικές εκλογές. Την ικανοποίησή τους για τα ποσοστά τους εκφράζουν τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης και τέλος, όλα τα κόμματα δηλώνουν προβληματισμένα για τη θέση που κατέλαβε η Χρυσή Αυγή.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ
«Η κυβέρνηση παραμένει εγγυητής σταθερότητας»

Μήνυμα ότι ο λαός απέρριψε την προτροπή για ανατροπή, έστειλε με τις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός κ. Σαμαράς, προσθέτοντας ότι είναι ευτύχημα για την Ελλάδα ότι η κυβέρνηση άντεξε και πως ο λαός δεν υπέκυψε στις πιέσεις να θεωρήσει τις εκλογές ως δημοψήφισμα. «Η κυβέρνηση», πρόσθεσε, «παραμένει εγγυητής για τη σταθερότητα και την ομαλή πορεία της χώρας και συνεχίζει τις προσπάθειες να βγάλει τη χώρα από την κρίση και τα μνημόνια»,
με την κοινωνία ενωμένη, ενώ η δήλωσή του καταλήγει: «από δω και μπρος, να πηγαίνουμε μόνο προς τα πάνω και μόνο μπροστά…»

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ
«Αύριο όλη η Ευρώπη θα μιλάει για το ΣΥΡΙΖΑ»

Για καθαρό μήνυμα από την κάλπη μίλησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ ζήτησε άμεση προσφυγή σε εκλογές.
«Αύριο όλη η Ευρώπη θα μιλάει για τον ΣΥΡΙΖΑ. Όλοι γνωρίζουμε ότι το αποτέλεσμα είναι νίκη του λαού αφού στο πλευρό μας συσπειρώθηκαν ευρύτερες δυνάμεις με στόχο την ανατροπή της πολιτικής του Μνημονίου», δήλωσε χαρακτηριστικά. Η πρώτη θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι μία ιστορική μέρα και πρόσθεσε ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ χάνουν σταθερά μονάδες και πλέον «ο σεβασμός στη δημοκρατία επιβάλλει την προσφυγή στην λαϊκή ετυμηγορία το συντομότερο δυνατό. Αυτό είναι το μήνυμα της κάλπης».

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
«Απόρριψη του εκβιασμού του κ. Τσίπρα»

Τους «υπέροχους υποψηφίους της Ελιάς και του ΠΑΣΟΚ» συνεχάρη ο Ευ. Βενιζέλος, καθώς και όλους όσοι απέρριψαν τον εκβιασμό του ΣΥΡΙΖΑ να θεωρήσουν οι Ελληνες τις εκλογές δημοψήφισμα. «Η τεχνητή πόλωση άφησε αδιάφορη τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών. Από το συνδυαστικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών προκύπτει η καθαρή απόρριψη του εκβιασμού του κ. Τσίπρα» τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Συμπλήρωσε πως θα να ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναλάβει πρωτοβουλία εθνικής συσπείρωσης καθώς υπάρχει επιτακτική ανάγκη ενότητας των δημιουργικών της κοινωνίας. Το ποσοστό της Ελιάς και του ΠΑΣΟΚ διέψευσε τις Κασσάνδρες, παρόλο που δεν συγκρίνεται με τα ποσοστά του παρελθόντος αλλά «η πόρτα της συνεργασίας και της συσπείρωσης είναι πάντα ανοιχτή με σεβασμό σε όλους», κατέληξε.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
«Θα αλλάξουμε τη χώρα, χωρίς να γκρεμίσουμε τη χώρα»

«Το Ποτάμι κατάφερε μέσα σε 88 ημέρες να λάβει το 6,6% του ελληνικού λαού, χωρίς προστάτες, κορώνες και χρήματα», δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης, θεωρώντας την επίδοση αυτή άθλο απέναντι στο παλαιοκομματικό σύστημα που διατηρεί ακόμη γερές βάσεις στην Ελλάδα. Οι ψηφοφόροι πιέστηκαν να μην ρίξουν την κυβέρνηση, παίρνοντας ένα ανέντιμο μήνυμα, ωστόσο «στόχος του Ποταμιού για το μέλλον είναι αλλάξει τα πάντα στη χώρα, χωρίς να γκρεμιστεί η χώρα» και να ωθήσουν τους «Μαθουσάλες» της πολιτικής στη «συνταξιοδότηση.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
«Αποτέλεσμα αρνητικό για τους λαούς της Ευρώπης»

Για ένα εκλογικό αποτέλεσμα που δείχνει ότι «στην πορεία αναδιάταξης του αστικού πολιτικού σκηνικού που ξεκίνησε τον Ιούνιο 2012, ενισχύεται η τάση υποκατάστασης του χρεωκοπημένου ΠΑΣΟΚ από το ΣΥΡΙΖΑ» έκανε λόγο ογ.γ. του ΚΚΕ κ. Δημ. Κουτσούμπας. Ταυτόχρονα παρουσιάζεται ρευστή η κατάσταση ως προς την πορεία άλλων σοσιαλδημοκρατικών σχημάτων, όπως της «Ελιάς» που ήταν το βασικό εκλογικό σχήμα του ΠΑΣΟΚ που συσπείρωσε κάποιες δυνάμεις, όμως σε μικρότερο εκλογικό ποσοστό από τον Ιούνιο του 2012, ενώ υποχώρησε και το εκλογικό ποσοστό της ΔΗΜΑΡ προς όφελος του νέου σχήματος του «Ποταμιού», που «εμφανίστηκε με περισσότερο ασαφή και πολύ λιγότερο σοσιαλδημοκρατικά συνθήματα» πρόσθεσε και κατέληξε πως «το συνολικό αποτέλεσα δεν μπορεί παρά να είναι αρνητικό για τους λαούς της Ευρώπης».Τελευταία άρθρα