Παιδιά – “μαϊμού” δηλώθηκαν για το οικογενειακό επίδομα

Τελειωμό δεν έχει η ευρηματικότητα των δικαιούχων του οικογενειακού επιδόματος. Προκειμένου να το εισπράξουν δεν δίστασαν να δηλώσουν ακόμα και αναληθή στοιχεία. Μάλιστα, η πιο διαδεδομένη αιτία παρατυπίας είναι εκείνη της ψεύτικης δήλωσης για τα τέκνα. Από τους ελέγχους προέκυψε, επίσης, πως δηλώνουν ότι τα παιδιά τους σπουδάζουν για να παρατείνουν την καταβολή της επιδότησης.
Την ίδια στιγμή από τους ελέγχους προέκυψε πως ασφαλισμένοι προσπάθησαν να αποκρύψουν εισοδήματα ή δήλωσαν ψευδή στοιχεία για τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό για να πάρουν το επίδομα.
Ωστόσο, με δηλώσεις του ο διοικητής του ΟΓΑ ξεκαθάρισε πως “το δρόμο της Δικαιοσύνης θα πάρουν οι υποθέσεις που ασφαλισμένοι συμπτωματικά δηλώνουν το ίδιο ΑΜΚΑ (καθώς ο αριθμός μητρώου κοινωνικής ασφάλισης είναι ατομικός και δεν μπορεί να δηλώνεται από περισσότερα άτομα). Το επόμενο διάστημα θα αναβαθμιστεί περαιτέρω ο ρόλος του Ταμείου, προκειμένου να παίξει ρόλο-κλειδί στη χορήγηση των προνοιακών και άλλων κοινωνικών παροχών στους ασφαλισμένους. Εδώ πρέπει να αναφερθεί πως ο ΟΓΑ ελέγχει και παρατυπίες με υπεράριθμους ασφαλισμένους σε κλινικές αλλά και μη έγκυρα τιμολόγια σε φαρμακεία”.
Το επόμενο διάστημα θα παραδοθεί πόρισμα από τους ελεγκτές που θα αφορά το διάστημα 2007- 2011. Ενδεικτικά αναφέρεται πως από τους ελέγχους που έγιναν υπήρξαν περιπτώσεις όπου στο παρελθόν το ποσοστό των υπεράριθμων ασφαλισμένων έφτανε ακόμα και το 40%.
Στο μεταξύ αλλάζει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων συνταξιοδότησης στο ΙΚΑ, ενώ οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να ενημερώνονται από την 1η Ιουνίου μέσω του Διαδικτύου και για την πορεία της αίτησής τους.Τελευταία άρθρα