Παγώνουν εκ νέου οι αγοραπωλησίες ακινήτων με τεράστιες συνέπειες τόσο για την ήδη πληγωμένη αγορά που αναζητά ρευστό, όσο και για τα δημόσια ταμεία. Κι αυτό λόγω της επαναφοράς του «πόθεν έσχες» για αγορά από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο. Ωστόσο όλοι οι εμπλεκόμενοι της αγοράς ακινήτων μιλούν για «τυφλό» πόθεν έσχες, αφού υπολογίζεται με βάση τις αντικειμενικές αξίες που είναι εκτός πραγματικότητας.
Πρόκειται για μία από τις στρεβλώσεις που υπάρχουν στην αγορά, αφού ο πωλητής δικαιολογεί τα χρήματα που παίρνει τα οποία είναι σύμφωνα με το τίμημα του συμβολαίου και ο αγοραστής καλείται να δικαιολογήσει το φανταστικό νούμερο της αντικειμενικής αξίας που σήμερα στις 19 από τις 20 περιπτώσεις είναι υπερδιπλάσιο του τιμήματος.
Έτσι, εκατοντάδες συμβόλαια που έχουν ήδη κλείσει, βρίσκονται στον αέρα, καθώς οι αγοραστές δεν είναι σε θέση να δικαιολογήσουν τα χρήματα που αναγράφονται στο συμβόλαιο. Ο λόγος είναι ότι πλέον καμιά αγοραπωλησία δεν γίνεται σε τιμές υψηλότερες από τις αντικειμενικές αξίες. Αντιθέτως οι τιμές στις οποίες κλείνεται μια συμφωνία απέχουν 50% και 60% από τις τιμές που αναγνωρίζει η εφορία, με αποτέλεσμα να αδυνατούν οι επενδυτές να καλύψουν το ποσό που αναγνωρίζει η εφορία ως ελάχιστο.
Πάντως ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι συμβολαιογράφοι, αγοραστές και πωλητές ακινήτων, μεσίτες, συμβολαιογράφοι και έφοροι κάνουν συχνές οχλήσεις στις εφορίες για να αλλάξει το παράλογο αυτό καθεστώς του εξωπραγματικού πόθεν έσχες, καθώς δεν μπορεί να κάνει κανείς τίποτα. Από τη στιγμή μάλιστα που δεν είναι δυνατή -τουλάχιστον μέχρι στιγμής- η μείωση των αντικειμενικών αξιών, προτείνουν είναι να έχει η εφορία ανοχή στην κάλυψη του πόθεν έσχες τουλάχιστον στο 60% – 70% της αντικειμενικής αξίας, ιδιαίτερα για συμβόλαια που αφορούν σε ακίνητα που έχουν πλήρως απαξιωθεί, ωστόσο, βρίσκονται σε περιοχές με πολύ υψηλές τιμές ζώνης.