Τα πάντα σκαρφίζονται απατεώνες και επιτήδειοι για να εξαπατούν ηλικιωμένους και να τους αποσπούν χρηματικά ποσά. Όπως ανακοίνωσε η Περιφερειακή Διεύθυνση Ασφαλείας Δυτικής Ελλάδας το κόλπο έχει ως εξής: κάποιος άγνωστος προσεγγίζει έναν ηλικιωμένο με διάφορα προσχήματα κυρίως σαν πλασιέ που εισπράττει δόσεις ή σαν φίλος που έρχεται για λογαριασμό κάποιου συγγενή του και ζητά χρήματα για επείγουσα εξόφληση χρέους, π.χ. για ασφαλιστήριο συμβόλαιο, για εξόφληση δανείου, για πληρωμή δόσης ηλεκτρικών συσκευών κ.ά.
Τελευταία μάλιστα έχουν επανεμφανιστεί, μετά από χρόνια, νέα κρούσματα εξαπάτησης ηλικιωμένων κληρικών, κυρίως στη Δυτ. Ελλάδα, οι οποίοι δέχονται τηλεφωνήματα από άγνωστα άτομα, προφασιζόμενα ότι εργάζονται στο Επικουρικό Ταμείο Κληρικών, που τους ζητούν να τους δώσουν προσωπικά στοιχεία (αριθμό ταυτότητας, τραπεζικού λογαριασμού, διάφορα Pin κ.ά.), υποτίθεται για εκκαθάριση της σύνταξης ή του εφάπαξ που δικαιούνται.
Όπως μας ενημερώνει ο Εκπρόσωπος Τύπου της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδας κ. Χαράλαμπος Σφέτσος, «οι ιερείς συναντήθηκαν με τους απατεώνες, οι οποίοι τους έπεισαν να πάνε μαζί σε τραπεζικά καταστήματα, να κάνουν ανάληψη χρημάτων και να τους τα δώσουν».
Η Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτ. Ελλάδας, προσπαθώντας να προλάβει την εξάπλωση του φαινομένου, εξέδωσε ειδικές ανακοινώσεις στις οποίες εφιστά την προσοχή σε όλους τους ιερείς και ηλικιωμένους, ιδιαίτερα βέβαια σε όσους μένουν μόνοι τους, ενώ συμβουλεύει να μην εμπιστευτούν ποτέ άγνωστα άτομα που τους προσεγγίζουν με τον τρόπο αυτό και να επικοινωνήσουν αμέσως με το κοντινότερό τους Αστυνομικό Τμήμα, σε περίπτωση που αν γίνει κάτι τέτοιο. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο κ. Σφέτσας: «Πρέπει να γίνει κατανοητό στους πολίτες ότι ουδέποτε μία δημόσια υπηρεσία ή μια ιδιωτική επιχείρηση δεν πρόκειται να στείλει ανθρώπους να συναντήσουν τους οφειλέτες στο δρόμο και να τους ζητήσει χρήματα για χρέη. Οποιαδήποτε οφειλή είτε προς την εφορία είτε σε ασφαλιστικό Ταμείο , εξοφλείται μόνο μέσω νόμιμης διαδικασίας και μέσω των ΔΟΥ».