Εκατόν πενήντα χρόνια συμπληρώθηκαν χθες από την Ένωση των Επτανήσων με τη μητέρα Ελλάδα, τα οποία εορτάστηκαν με πανηγυρικές εκδηλώσεις σε όλα τα Ιόνια Νησιά. Ένα κορυφαίο ιστορικό γεγονός για τα Επτάνησα, στα οποία λήγει η ξενοκρατία, η οποία διήρκεσε σχεδόν επτά αιώνες. Φέτος η επέτειος συνέπεσε με την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων.
Η δοξολογία
Στις 10.30 το πρωί τελέστηκε επίσημη δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό, στην οποία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Ζακύνθου κ.κ. Διονύσιος με το ιερατείο της πόλης. Παρουσία των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών του νησιού, μαθητών και δεκάδων πιστών, ενώ εκφωνήθηκε ο πανηγυρικός της ημέρας από η διευθύντρια του 1ου Λυκείου Τότα Ακτύπη.
Η κατάθεση στεφάνων
Αμέσως μετά έγινε κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο των Πεσόντων, από τον Γενικό γραμματέα Τουρισμού Αναστάσιο Λιάσκο ο οποίος εκπροσώπησε την Κυβέρνηση, τον Βουλευτή Σταύρο Κοντονή, το Δήμαρχο Στέλιο Μποζίκη, τον Αντιπεριφερειάρχη Διονύση μυλωνά, και τις λοιπές αρχές. Ακολούθως στην πλατεία Ντίνου Κονόμου στο Διοικητήριο, στην προτομή του πρωτεργάτη της Ένωσης, Κωνσταντίνου Λομβάρδου, στεφάνι κατάθεσαν οι μαθητές των δημοτικών σχολείων της πόλης.
Η παρέλαση
Λίγη ώρα αργότερα άρχισε στο χώρο μπροστά από το μέγαρο της Περιφερειακής Ενότητας η παρέλαση των σχολείων μόνο της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, αφού οι μαθητές των γυμνασίων και των λυκείων λόγω των προαγωγικών, απολυτήριων και πανελλαδικών εξετάσεων δεν έλαβαν μέρος.
Οι ευχές
Στη συνέχεια ο Αντιπεριφερειάρχης, Διονύσης Μυλωνάς, δέχτηκε τις Αρχές, όπου στα μυνήματά τους στάθηκαν στη συμπλήρωση 150 χρόνων από την Ένωση με την Ελλάδα.
Στο μήνυμά του ο Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος τόνισε πως “συμπληρώνονται 150 χρόνια από την Ένωση της Επτανήσου με την μητέρα Ελλάδα. Ο επτανησιακός πολιτισμός αναμφισβήτητα συνέβαλε στη δημιουργία του ελληνικού πολιτιστικού χάρτη. Στόχος μας να διατηρήσουμε τη συνοχή και την ενότητα των Επτανήσων συνεχίζοντας την παράδοσή μας”.
“Σπουδαία μέρα για την πατρίδα μας και τα Ιόνια”, χαρακτήρισε τη χθεσινή ο γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Τουρισμού, Τάσος Λιάσκος, και πρόσθεσε “αυτή η γιορτή συμβολίζει πάρα πολλά για όλους μας. Είναι σημαντική διότι δίνει το στίγμα και τη νότα του αγώνα για τον ιερό και καλό σκοπό, που πρέπει αν ακολουθούμε σαν νεοέλληνες”.
Από την πλευρά του, ο Αντιπεριφερειάρχης Διονύσης Μυλωνάς επεσήμανε πως “150 χρόνια δημιουργικής συμπόρευσης δεν κατάφεραν οι καταχθόνιοι κάτω από τον ήλιο και την κοινωνία να ανατρέψουν το πνεύμα του ριζοσπαστισμού. Ούτε και σήμερα θα τους επιτρέψουμε να το πράξουν. Κανείς δεν κατάφερε να καταργήσει την λογοκρισία και τις ριζοσπαστικές ιδέες για μεταρρυθμίσεις και κοινωνική δικαιοσύνη”.
Στο Φιολίτη
Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν στο μνημείο του Γιάννη Κλαυδιανού (παλιό δημοτικό σχολείο Φιολιτίου). Τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση για τον “Φιολιταίο”, που κρεμάστηκε από τους Άγγλους προστάτες, μετά από τα γεγονότα του Υψόλιθου, ενώ έγινε κατάθεση στεφάνων από τις Αρχές.
Στο Κάστρο
Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν στις 7 χθες το απόγευμα όπου έλαβε χώρα προσκύνημα του λαού, των αρχών και των μαθητών στα κελιά των φυλακών του Ενετικού Κάστρου της πόλης, στα οποία κρατήθηκαν οι αγωνιστές. Τελέστηκε τρισάγιο και εκφωνήθηκε επίκαιρη ομιλία. Με τη δύση του ηλίου έγινε υποστολή της σημαίας.