Λίγα μόνο 24ωρα έχουν περάσει από τις δηλώσεις του υφ. υγείας κ. Αντ. Μπέζα, σχετικά με την ελεύθερη πρόσβαση των ανασφάλιστων πολιτών στις υπηρεσίας πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης και ήδη αρχίζουν να αμφισβητούνται. Όπως λένε οι νοσοκομειακοί γιατροί, οι περισσότερες από τις γενναιόδωρες παραχωρήσεις ισχύουν ήδη εδώ και χρόνια, λόγω του ανθρωπισμού του προσωπικού, απλώς προεκλογικά το κράτος τις νομιμοποιεί και τις επισημοποιεί.
Πολλοί εκφράζουν τις βάσιμες υποψίες πως οι παροχές αυτές είναι αδύνατον να διατηρηθούν σε ισχύ πάνω από λίγους μήνες, καθώς δεν υπάρχουν τα κονδύλια που να μπορούν να τις υποστηρίξουν. Για το θέμα μίλησε στην «Ημέρα» ο ιατρός-ορθοπεδικός κ. Νίκος Ποταμίτης, μέλος του Δ.Σ. των Ιατρών αλλά και του συλλόγου των εργαζομένων στο Νοσοκομείο. Ας δούμε όμως τα πράγματα από την αρχή.
Σύμφωνα με τον κ. Μπέζα, τα επείγοντα περιστατικά όπου υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή του ανασφάλιστου, θα γίνονται δεκτά στα νοσοκομεία και το κόστος νοσηλείας θα καλύπτεται μέσω ενός ειδικού λογαριασμού. Κάτι τέτοιο ωστόσο γίνεται ήδη στα Νοσοκομεία και δεν αποτελεί νέο. «Δεν υπήρξε ποτέ περιστατικό που να έμεινε ακάλυπτο», τονίζει με έμφαση ο κ. Ποταμίτης. Το δε ποσό αυτού του λογαριασμού υπήρχε ανέκαθεν σε κάθε νοσοκομείο εδώ και πολλά χρόνια, απλώς πρόσφατα αυξήθηκε ελαφρώς γιατί ανέβηκε κατακόρυφα ο αριθμός των ανασφάλιστων.
Στην πραγματικότητα, δεν υπήρχαν ποτέ τα θέματα που ανέφερε ο κ. Μπέζας, απλώς τονίζονται υπερβολικά, προφανώς για προεκλογικούς σκοπούς. «Ξέρετε, καλώς για όλους αλλά κακώς για τους πολιτικούς, ψηφίζουν και οι ανασφάλιστοι, οι οποίοι είναι πολλοί, κοντά στα 2 εκατομμύρια», όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Ποταμίτης. Τον πρώτο καιρό, συνεχίζει, όλα θα κυλήσουν ομαλά, ωστόσο, καθώς περνούν οι μήνες, το κονδύλι για μια τέτοια παροχή θα μειώνεται ολοένα και σε λίγο καιρό δεν θα μπορεί το κράτος να ανταποκριθεί σε αυτή του την υποχρέωση. Ο κ. Ποταμίτης φέρνει σαν παράδειγμα τη Ζάκυνθο, που έχει «μερικές χιλιάδες ανασφάλιστων του ΟΑΕΕ, που αδυνατούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές Ο προϋπολογισμός του Νοσοκομείου στη Ζάκυνθο έπρεπε να είναι πάνω από 7 εκατομμύρια ευρώ για να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του νησιού, ιδιαίτερα το καλοκαίρι που τριπλασιάζεται ο πληθυσμός, και τελικά είναι μόλις 3,5 εκατομμύρια, ενώ ενδέχεται το νοσοκομείο να μη λειτουργεί καν ακόμη και πριν τον Αύγουστο»…