Για τους προνομιούχους τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ

Ελαφρύνσεις φαίνεται πως δίνει η ΔΕΗ στα νοικοκυριά που καταναλώνουν πολλές κιλοβατώρες, σύμφωνα με τις αλλαγές που έρχονται στην τιμολόγηση του ηλεκτρικού ρεύματος, από την 1η Ιουνίου. Αντιθέτως πλήγονται οι καταναλωτές που κάνουν οικονομία στην κατανάλωση ρεύματος, αφού για αυτούς αναμένεται αύξηση στην τιμολόγηση του ρεύματος.
Το ίδιο «ηλεκτροσόκ» αναμένεται και για τους αγρότες, καθώς η Ε.Ε. πιέζει για την κατάργηση του λεγόμενου αγροτικού ρεύματος, θεωρώντας πως πρόκειται για κρυφή επιδότηση.
Οι σημαντικές αλλαγές στις χρεώσεις των λογαριασμών αφορούν τη χρήση των Δικτύων Μεταφοράς και Διανομής Ενέργειας, ενώ αναμένονται μειώσεις για τις επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με τις αποφάσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), στα οικιακά τιμολόγια αναμένονται μειώσεις 5% – 11% στις πάγιες χρεώσεις, και αυξήσεις 5,4% στις Χρεώσεις Ενέργειας, ενώ η συνολική αύξηση για τους οικιακούς πελάτες στο λογαριασμό ενός μέσου νοικοκυριού θα ανέρχεται στο 0,5% έως 0,8%.
Οι οικιακοί πελάτες θα δουν μείωση στη χρέωση στο λογαριασμό τους της τάξης του 11,11% για το Δίκτυο Διανομής και παράλληλα αύξηση κατά 5,4% στη Χρέωση Ενέργειας. Αντίστοιχα, στο Δίκτυο Μεταφοράς το κόστος μειώνεται κατά 5,8% αλλά η Χρέωση Ενέργειας θα αυξηθεί κατά 4%.
Τέλος, για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο πολυτέκνων η Χρέωση Ισχύος θα παραμείνει μηδενική.
Σύμφωνα με τη ΡΑΕ, η διαδικασία ανάθεσης μελέτης σε εξειδικευμένο σύμβουλο ο οποίος θα αξιολογήσει τις υφιστάμενες χρεώσεις που εφαρμόζονται σε άλλα Κράτη-Μέλη της ΕΕ αλλά και σε τρίτες χώρες, βρίσκεται σε τελικό στάδιο. Με βάση τη μελέτη αυτή η ΡΑΕ θα προχωρήσει σε αναθεώρηση της μεθοδολογίας καθορισμού των χρεώσεων Χρήσης Δικτύου.Τελευταία άρθρα