Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά θα ξεκινήσουν φέτος τα προγράμματα μυοκτονία και εντομοκτονίας. Η παρουσία τρωκτικών και εντόμων, που λόγω γραφειοκρατίας, παρέμεναν ζωντανά όλο το προηγούμενο διάστημα μόνο προβληματισμό προκαλούν ενόψει καλοκαιριού.
Πολλά και τα παράπονα συμπολιτών μας για την καθυστέρηση στο να δοθεί λύση από τους υπεύθυνους. Κυρίως λόγω ενός ενδεχόμενου κινδύνου που μπορεί να εμφανιστεί για την υγεία τους.
Το θέμα αυτό απασχόλησε έντονα την Περιφερειακή Ενότητα, η οποία έγκαιρα έκανε όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες, αποστέλλοντας τα σχετικά έγγραφα στις αρμόδιες Υπηρεσίες της Κέρκυρας.
Ο διαγωνισμός
Έτσι, λοιπόν, είμαστε σε καλό δρόμο αφού ο σχετικός διαγωνισμός για τον ανάδοχο του έργου έχει ολοκληρωθεί. Όπως μας ενημέρωσε ο Αντιπεριφερειάρχης το ενδιαφέρον υπήρξε μεγάλο. Μετά το άνοιγμα των σχετικών προσφορών από την Επιτροπή Αξιολόγησης τα σχετικά έγγραφα αναμένεται να επικυρωθούν την προσεχή τρίτη κατά τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής. Ακολούθως, και αφού έχει ανακηρυχθεί ο ανάδοχος, τότε όλα θα είναι έτοιμα προκειμένου να εφαρμοστεί το πρόγραμμα.). Το πλεονέκτημα που υπάρχει την παρούσα χρονική περίοδο, είναι ότι πλέον στη Ζάκυνθο έχουν μειωθεί οι ποσότητες του φαγητού που πετιούνται στους κάδους. Συνεπώς, τα τρωκτικά θα αναζητήσουν φαγητό και είναι δεδομένο ότι θα… “πιαστούν στη φάκα”.
Επικουρικά
Ακόμη και τώρα, λοιπόν, που κάποιοι θεωρούν ότι είναι αργά, μπορεί να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα. Εξάλλου, τα τρωκτικά γεννούν ανά δύο μήνες και όχι μόνο τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο, που γνωρίζαμε μέχρι τώρα.
Επειδή, λοιπόν, πέραν από τις Περιφερειακές Ενότητες, σύμφωνα με τον Καλλικράτη η αρμοδιότητα αυτή βαρύνει και τις Δημοτικές Αρχές καλό θα ήταν να υπάρξει η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ αντιπεριφέρειας, δήμου και ΦΟΔΣΑ όπως έγινε και στο παρελθόν, ώστε να ησυχάσουμε μια και της καλής με το πρόβλημα.
Οι οδηγίες…
Το Υγειονομικό, πάντως, εξέδωσε οδηγίες προς τους πολίτες για να αποφύγουμε τυχόν κρούσματα λεπτοσπείρωσης. Τα βασικά μέτρα για την πρόληψη της νόσου είναι: Καθαρισμός των ιδιωτικών και δημόσιων χώρων. Να γίνεται συχνό πλύσιμο των χεριών, μετά από κάθε εργασία, ιδιαίτερα αγροτική και οπωσδήποτε πριν τη λήψη τροφής. Ιδιαίτερα όσοι ασχολούνται με αγροτικές εργασίες θα πρέπει να προστατεύονται με τη χρήση γαντιών, κατάλληλων κλειστών υποδημάτων και ρούχων. Σχολαστικό πλύσιμο φρούτων και λαχανικών. Αποφυγή επαφής με πιθανώς μολυσμένα νερά.