Γυμναστική και (αυτο)προστασία – Η αυτοάμυνα… είναι γυναικεία υπόθεση

Μαθήματα αυτοάμυνας γίνονται σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας και τα παρακολουθεί πολύς κόσμος όχι μόνο για λόγους προστασίας από ενδεχόμενη απειλή αλλά και επειδή είναι μια πολύ καλή γυμναστική που διώχνει το στρες.
Το περιοδικό ΣΤΙΓΜΕΣ βρέθηκε στις εγκαταστάσεις του αθλητικού συλλόγου «ΑΠΟΛΛΟΦΑΝΟΥΣ ΦΙΛΟΞΕΝΟΣ», όπου διδάσκει ο έμπειρος Δημήτρης Παναγιωτόπουλος.
Αντίθετα με αυτό που πιστεύουν οι περισσότεροι, δεν είναι μόνο ο φόβος που γεννά η εγκληματικότητα και η ανάγκη για (αυτο)προστασία, οι λόγοι που οδηγούν πολλούς ενήλικες να παρακολουθήσουν αυτά τα μαθήματα. Η αυτοάμυνα, είναι ένα δημιουργικό χόμπι, μια καλή γυμναστική που διώχνει το άγχος και το στρες της καθημερινότητας, και αυτός είναι ο λόγος που την προτιμά η πλειοψηφία των μαθητών. Κάνεις γυμναστική χωρίς να το καταλαβαίνεις και χωρίς να κουράζεσαι όπως όταν τρέχεις σε διαδρόμους.
Οι γυναίκες, δεν μειονεκτούν σε σχέση με τους άντρες, στην αυτοάμυνα, λόγω σωματικής διάπλασης. Οι γυναίκες είναι πολύ πιο εύκολο να εμπεδώσουν την έννοια αυτοάμυνα και να μην την μπερδεύουν με τη συναινετική συμπλοκή. Οι τακτικές που μαθαίνουμε είναι πολύ απλές, δεν χρειάζεται μυϊκή δύναμη. Το ανθρώπινο σώμα είναι φτιαγμένο έτσι που υπάρχουν σημεία ευάλωτα, ασχέτως της σωματικής διάπλασης και μέσα από τις τεχνικές μαθαίνεις να προστατεύεις αυτά τα σημεία. Μετράει, επίσης, πολύ και ο ψυχολογικός παράγοντας. Αν δείξεις ότι δεν είσαι θύμα και ότι είσαι ήρεμος τα καταφέρνεις σίγουρα καλύτερα από το να φοβηθείς και να πανικοβληθείς.
Η αυτοάμυνα δε συνιστά βία, το αντίθετο. «Δεν υπάρχει πρόθεση. Αν χτυπήσουμε κάποιον στο κεφάλι με μια γροθιά για να προστατευτούμε, επειδή μας στραγγαλίζει, δεν είναι βία αυτό. Βία είναι αυτό που κάνει αυτός».
Tip: Σημαντικό είναι το θύμα να μην κάνει σπασμωδικές κινήσεις και να φοβίσει το δράστη και όσο πιο προπονημένος είναι κάποιος, τόσο θα το καταφέρει αυτό. Αυτοάμυνα δε χρησιμοποιούμε όταν ο δράστης κρατάει μαχαίρι ή πιστόλι και το καλύτερο είναι η άμεση απόδραση.

Ιδιαίτερα μαθήματα πολεμικών τεχνών
Υπάρχει μια μερίδα του πληθυσμού που είτε για προσωπικούς λόγους, είτε λόγω επιθυμίας εξειδίκευσης σε κάποια συγκεκριμένη πολεμική τέχνη, αδυνατεί να συντονιστεί με το ωράριο διδασκαλίας.
Για το λόγο αυτό ο προπονητής – εκπαιδευτής Δημήτρης Παναγιωτόπουλος αποφάσισε τη δημιουργία ιδιαίτερων μαθημάτων πολεμικών τεχνών και αυτοάμυνας. Πλέον σας δίνεται η δυνατότητα να προσαρμόσετε το πρόγραμμα ανάλογα με τις δικές σας ανάγκες και να εκμεταλλευτείτε όλα τα πλεονεκτήματα της εκπαίδευσης.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ – BIOΓΡΑΦΙΚΟ
Από το 1982 ασχολούμαι με τις πολεμικές τέχνες. Δημιούργησε την δική του σχολή από το 1992 στη Ζάκυνθο καθώς και τον αθλητικό σύλλογο «ΑΠΟΛΛΟΦΑΝΟΥΣ ΦΙΛΟΞΕΝΟΣ». Μετά από 22 χρόνια έχει φτάσει στο σημείο ο σύλλογος να εκπροσωπεί επάξια τη Ζάκυνθο στον πανελλήνιο χώρο των πολεμικών τεχνών, έτσι ώστε τα τελυταια 10 χρόνια ο σύλλογος στα πανελλήνια πρωταθλήματα JU JITSU πρωταγωνιστεί κατακτώντας 1η ή 2η θέση.
Επίσης έχει διακρίσεις στο διεθνή χώρο με την τελευταία διάκριση να είναι το χάλκινο μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα JU JITSU του Γιακουμέλου Διονύση όπως και πολλοί άλλοι αθλητές έχουν κατακτήσει και άλλες θέσεις από 5η έως 9η σε παγκόσμια και πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα
Ως αθλητής ο Παναγιωτόπουλος Δημήτρης είχε σημαντικές διακρίσεις στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα Okinawa Karate.
Σήμερα έχει 3 τίτλους.
•Μαύρη Ζώνη 6 Dan Okinawa Karate
•Μαύρη Ζώνη 5 Dan Ju-Jitsu
•Μαύρη Ζώνη 5 Dan Self Defense