Πενήντα χρόνια «Φιόρο του Λεβάντε»

Με μοναδικό κίνητρο την αγάπη για την παράδοση
Ολοκληρώνοντας το αφιέρωμά μας στο ιστορικό συγκρότημα «Φιόρο του Λεβάντε» και στον ιδρυτή του Άγγελο Βισβάρδη, παρουσιάζουμε τις δραστηριότητες του συγκροτήματος τη δεκαετία 2004 – 2014, την οποία χαρακτηρίζουν οι συμμετοχές σε σημαντικές εκδηλώσεις και φεστιβάλ, καθώς και οι διθυραμβικές κριτικές σε κάθε εμφάνιση.
Μετά το 2004, το συγκρότημα συνέχισε, με το ίδιο αρχικό πάθος, την ενασχόληση με τους παραδοσιακούς χορούς και τα τραγούδια, όχι μόνο της Ζακύνθου, αλλά των Επτανήσων και της Ελλάδας, διατηρώντας τμήματα διδασκαλίας για μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου αλλά και για ενήλικες, ενώ συμμετέχει σε πολιτιστικές εκδηλώσεις στη χώρα μας και το εξωτερικό.
Επιπροσθέτως, τα μέλη του συλλόγου, με μοναδικό κίνητρο την αγάπη για την παράδοση, συνεχίζουν να εργάζονται για την καταγραφή και διάδοση των ηθών και εθίμων μας, με στόχο τη μεταλαμπάδευσή τους στους νεώτερους.
Ωστόσο, το πιο σημαντικό από όλα, όπως έχει επισημάνει, επανειλημμένως, ο κ. Βισβάρδης, είναι ότι «σήμερα κοντά στο «Φιόρο του Λεβάντε» και σε πολλά άλλα χορευτικά συγκροτήματα του νησιού χορεύει όλη η Ζάκυνθος ελληνικούς χορούς. Μέσα από το πλήθος των ατόμων που πέρασαν από το συγκρότημα, δύο νέοι χορευτές, μαθητές μου, ο Λάμπρος Καπνίσης και ο Θανάσης Λυμούρης, συνεχίζουν, με μεγάλη επιτυχία, τη διδασκαλία των χορών μας και συγκεντρώνουν γύρω από το «Φιόρο του Λεβάντε» ένα πλήθος παιδιών, εφήβων, νέων και μεγαλύτερων, που αγαπάνε το χορό και διαιωνίζουν τη λαϊκή παράδοση. Αυτό είναι, ουσιαστικά, για μένα, η μεγαλύτερη ανταμοιβή»!

Λάμπρος Καπνίσης: «Σήμερα, έχουμε ανάγκη να ξανακτίσουμε το σύγχρονο ελληνικό πολιτιστικό μας χαρακτήρα»!
Θέλω να ευχαριστήσω το Δάσκαλο, Άγγελο Βισβάρδη για δύο πράγματα κυρίως: Πρώτα, για το έργο του και τις καταγραφές των πρώτων χρόνων του ’60, γιατί χωρίς αυτές, πολλές μαρτυρίες θα είχαν χαθεί, ίσως, οριστικά. Κι ύστερα, γιατί, μετά από τόσα χρόνια, συνειδητοποιώ πως ο «Συρτός Ζακυνθινός» είναι έκφραση ελευθερίας του ζακυνθινού λαϊκού πνεύματος!
Στις μέρες μας, το «Φιόρο του Λεβάντε», αναγεννημένο, με νέα μέλη και ιδέες, συνεχίζει το ταξίδι του στο σύγχρονο περιβάλλον. Με τις δραστηριότητές του προσπαθεί να δείξει ότι οι λαϊκές μας παραδόσεις είναι ακόμα ζωντανές και άξιες λόγου. Μέσα από αυτές, παρακινεί, όσο το δυνατόν, περισσότερους ανθρώπους να βγουν από την απομόνωση και, μέσα από την ομαδική δράση, να χαρούν και να διασκεδάσουν.
Σήμερα, έχουμε ανάγκη να ξανακτίσουμε το σύγχρονο ελληνικό πολιτιστικό μας χαρακτήρα. Οι λαϊκές μας παραδόσεις είναι «υλικά», τόσο παλιά, όσο και νέα, μα ακόμα περισσότερο απαραίτητα, ως στοιχειώδη. Το σώμα που χορεύει δεν είναι μία βιολογική οντότητα, αλλά ένα πολιτιστικά κατασκευασμένο «κείμενο», που περιέχει όλες τις αξίες και σημασίες της εποχής. «Ξαναδιαβάζεται», δε, από αυτούς, που το παρακολουθούν, την ίδια στιγμή που «ξαναγράφεται» από αυτούς που το βιώνουν.
Ευχαριστούμε όλους τους φίλους, παιδιά και ενήλικες, που συμβάλλουν, με τη συμμετοχή τους, στις δραστηριότητες του «Φιόρου», στο «γράψιμο» αυτού του πολιτιστικού «κειμένου».
Καλούμε κι άλλους νέους φίλους, κάθε ηλικίας, για να το «ξαναγράψουμε». Το «ταξίδι» είναι όμορφο και λυτρωτικό.

Βερόνικα Χριστοφόρου: «Κοινός στόχος η διατήρηση της παράδοσης»!
Η πρώτη μου επαφή με τους παραδοσιακούς χορούς ήταν το 1996, στο Βουγιάτο, με δάσκαλο τον κ. Άγγελο Βισβάρδη. Το 2004, με κάλεσε να συμμετάσχω σε μια προσπάθεια ανασυγκρότησης του «Φιόρου του Λεβάντε», γι’ αυτό και τον ευχαριστώ ιδιαίτερα. Εκεί γνώρισα παλιούς και νέους χορευτές, όπου όλοι μαζί με κοινό στόχο τη διατήρηση της παράδοσης και των παραδοσιακών χορών του τόπου μας, συμπορευθήκαμε σε μια δύσκολη αλλά όμορφη πορεία.
Έκτοτε, συμμετέχουμε σε πολλές εκδηλώσεις, τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε χώρες του εξωτερικού, προβάλλοντας τους παραδοσιακούς χορούς της πατρίδας μας.
Σήμερα, μετά από δέκα χρόνια που βρίσκομαι στην ομάδα του «Φιόρου του Λεβάντε», πιστεύω ότι αξίζει να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια και θα ήθελα να καλέσω τον καθένα να συμμετάσχει στις δραστηριότητές μας και να νιώσει όπως εμείς κάθε φορά που βρισκόμαστε στις πρόβες.

Top στιγμές 2004 – 2014
2004: Συμμετοχή στο διεθνές φεστιβάλ του Portsursaone, στη Γαλλία.
2005: Συμμετοχή στο διεθνές φεστιβάλ του Issoir, στη Γαλλία.
2006: Συμμετοχή στην «Agrotica», στη διεθνή έκθεση τουρισμού στο Παρίσι, καθώς και στα φεστιβάλ «Καραϊσκάκεια» στην Καρδίτσα και της Τιμισοάρα στη Ρουμανία. Παρουσίαση ζακυνθινών χορών στη Γαλλία και στην Αγία Μαρίνα, σε συνεργασία με τον «Πλατύφορο».
2007: Επίσκεψη και παράσταση για τους έλληνες πολιτικούς πρόσφυγες, στο χωριό «Νίκος Μπελογιάννης», καθώς και στη Βουδαπέστη, στην Ουγγαρία.
2008: Συμμετοχή στα φεστιβάλ του Castellon και της Minorca στην Ισπανία. Επίσκεψη στην πόλη του Σαγούντο (αρχαία αποικία της Ζακύνθου), μετά από πρόσκληση του πολιτιστικού συλλόγου «Chentro Archeologico Saguntino» και επαφές με τη Δημοτική Αρχή της πόλης.
2009: Διοργάνωση διεθνούς φεστιβάλ, στα «Νταμάρια» της Λιθακιάς, του Δήμου Λαγανά, αφιερωμένο στα Βαλκάνια, στο οποίο συμμετείχαν συγκροτήματα από τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την Κοζάνη, καθώς και τοπικοί πολιτιστικοί σύλλογοι. Υποδοχή και φιλοξενία ιστιοπλόων από το Σαγούντο και αρχή των προσπαθειών αδελφοποίησης. Διοργάνωση της εκδήλωσης «Ροές της θάλασσας Ζάκυνθος – Μινόρκα», στο Λόφο του Στράνη.
2010: Διοργάνωση αποκριάτικου χορού «Αλά παλαιά», στο ισόγειο του Πνευματικού Κέντρου και της «Κηδείας της Μάσκας» στο Πόβερο Καρναβάλι. Συμμετοχή στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου Κοζάνης, στο διεθνές φεστιβάλ της Τιμισοάρα, στη Ρουμανία, καθώς και στις πολιτιστικές εκδηλώσεις «Μεσογειακοί διάλογοι».
2011: Διοργάνωση της «Κηδείας της Μάσκας» στο Πόβερο Καρναβάλι και αποκριάτικου χορού, στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου, με παρουσίαση «Λανσιέρηδων», με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής του Δήμου. Συμμετοχή στο διεθνές φεστιβάλ, στο νησί «La Palma», στα Κανάρια.
2012: Συμμετοχή στην πρωτοχρονιάτικη τηλεοπτική εκπομπή της ΕΤ1 «Το αλάτι της γης». Η εκπομπή ήταν αφιερωμένη στη Ζάκυνθο και τους «Τραγουδιστάδες». Διοργάνωση της «Κηδείας της Μάσκας στο Πόβερο Καρναβάλι. Εκπροσώπηση συλλόγου, στο Σαγούντο της Ισπανίας, για την ονομασία οδού της πόλης «Ζάκυνθος» και τη μεταφύτευση της ζακυνθινής ελιάς, στην κεντρική πλατεία. Φιλοξενία ιστιοπλόων από το Σαγούντο. Παραχώρηση αίθουσας, στο Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο, ως χώρου στέγασης των δραστηριοτήτων του συλλόγου. Παρουσίαση επτανησιακών χορών, στον Κοιλιωμένο, σε συνεργασία με το σύλλογο «Μελισσιώτισσες».
2013: Συμμετοχή στην πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση, με τοπικά ήθη και έθιμα του «Ionian Chanel», στη «Γιορτή της Σταφίδας» στο Σαρακινάδο και στη Βαρκαρόλα στον Άγιο Σώστη. Ανακατασκευή και διαμόρφωση της αίθουσας στο Υπαίθριο Θέατρο. Κατασκευή ιστοσελίδας, φιλοξενία ιστιοπλόων από το Σαγούντο, παράσταση στην πλατεία Σολωμού, και εκπροσώπηση στο διεθνές φεστιβάλ του Σίντιργκι, στην Τουρκία.
2014: Εφέτος, έχουν σχεδιαστεί οι ακόλουθες δράσεις:
–Διοργάνωση διεθνούς φεστιβάλ παραδοσιακών χορών, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης πενήντα χρόνων από την ίδρυση του συγκροτήματος, στις αρχές Σεπτεμβρίου, με τη συμμετοχή συγκροτημάτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Παράλληλα, θα διοργανωθεί ειδική εκδήλωση, με προσκεκλημένους όλους τους χορευτές και χορεύτριες του συγκροτήματος από το 1964 έως σήμερα.
–Συμμετοχή στο διεθνές φεστιβάλ της Ρόδου, τον προσεχή Ιούλιο.
–Αδελφοποίηση της Ζακύνθου με το Σαγούντο της Ισπανίας.

Πρόεδρος: Άγγελος Βισβάρδης
Αντιπρόεδρος: Θανάσης Λυμούρης
Γραμματέας: Μαρία Τζανέτου
Ταμίας: Λάμπρος Καπνίσης
Μέλη: Γιάννης Κεφαλληνός, Άγγελος Λυμούρης και Ντένης Κεφαλληνός