Η «Όπερα της Πεντάρας» από τη Θεατρική Σκηνή Ζακύνθου

Μεγάλο ρίσκο και εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα χαρακτήρισαν οι υπεύθυνοι της Θεατρικής Σκηνής Ζακύνθου και οι σκηνοθέτες, Γιάννης Ζαβραδινός και Θωμάς Βούλγαρης, την απόφασή τους να παρουσιάσουν το εμβληματικό έργο «Η Όπερα της Πεντάρας» των Μπέρτολτ Μπρεχτ και Κούτρ Βάιλ, στην συνέντευξη Τύπου που παρεχώρησαν, με αφορμή την πρεμιέρα, η οποία έγινε περασμένη Παρασκευή, στις 9.15 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο του Σαρακινάδου.
«Εφέτος, προχωρήσαμε σε μια νέα παραγωγή, πολύ δύσκολη τεχνικά, με τριάντα τρία άτομα επί σκηνής και ζωντανή μουσική, επιλέγοντας ένα από τα σημαντικότερα έργα του παγκόσμιου θεατρικού ρεπερτορίου, το οποίο θεωρούμε εξαιρετικά επίκαιρο, λόγω των μηνυμάτων του, τα οποία είναι διαχρονικά», ανέφερε ο Πρόεδρος της Θεατρικής Σκηνής Ζακύνθου κ. Τιμόθεος Ζώντος, ο οποίος πρόσθεσε ότι καλεί όλους τους ζακυνθινούς, που αγαπούν το θέατρο, να παρακολουθήσουν την παράσταση.
Επιπροσθέτως, οι σκηνοθέτες Γιάννης Ζαβραδινός και Θωμάς Βούλγαρης, σημείωσαν, μεταξύ άλλων, ότι:
«Το έργο είναι γοητευτικό και μαγικό και όλοι οι συντελεστές εργαστήκαμε, με πολύ μεράκι, με μοναδικό στόχο να τιμήσουμε τους Ζακυνθινούς. Πρόκειται για μία παράσταση αγάπης, την οποία προετοιμάσαμε, με σκληρή δουλειά και περίσσευμα ψυχής. Εκτός των ακατάλυτων εννοιών του έργου, η ιστορία επαναλαμβάνεται, έτσι όπως την περιγράφει ο Μπέρτολτ Μπρεχτ, λίγο πριν το μεγάλο οικονομικό κραχ τού 1929 και την επακολουθήσασα συντριπτική άνοδο του ναζισμού στη Γερμανία..».
Να σημειώσουμε ότι η παράσταση θα διαρκέσει μέχρι τις 23 Φεβρουαρίου κάθε μέρα εκτός Δευτέρας και Τρίτης.

Η υπόθεση του έργου
Το έργο επικεντρώνεται σε ιστορίες της αστικής τάξης. Στο βικτωριανόΛονδίνο , πρωταγωνιστής είναι ο περιβόητος Μακίθ (Μάκι Μέσερ ή Μακ ο Μαχαιροβγάλτης), που παντρεύεται την Πόλι Πίτσαμ.
Ο Μπρεχτ παρουσιάζει το μαγαζί του Τζόναθαν Πίτσαμ, του αφεντικού των ζητιάνων του Λονδίνου, στους οποίους πουλάει προστασία, τους εκμεταλλεύεται και διεκδικεί μερίδιο από τα καθημερινά «κέρδη» τους, ασκώντας κριτική καπιταλιστικό σύστημα, προβάλλοντας την εικόνα ότι τα πάντα μπορούν να γίνουν «εμπόριο», ακόμα και η ελεημοσύνη.
Ο Πίτσαμ ανακαλύπτει ότι η κόρη του, η Πόλι, που τη θεωρεί ιδιοκτησία του, έχει μπλέξει με τον περιβόητο κακοποιό Μακίθ. Η Πόλι, εκείνο το βράδυ, παντρεύεται το Μακίθ, σε ένα σταύλο, και διασκεδάζει μαζί με τη συμμορία του, παριστάνοντας την «Τζένη των Πειρατών». Γυρίζοντας σπίτι, ανακοινώνει στους γονείς της το γάμο της, αλλά και το ότι ο αρχηγός της αστυνομίας Τάιγκερ Μπράουν διασκέδασε μαζί τους, καθώς αυτός και ο Μακίθ είναι στενοί φίλοι από το στρατό. Ο γάμος αυτός εξοργίζει τον πατέρα της, ο οποίος πασχίζει να στείλει τον Μακίθ στην κρεμάλα….

Οι συντελεστές της παράστασης
Το κείμενο είναι βασισμένο στις μεταφράσεις του Παύλου Μάτεσι και της Σωτηρίας Ματζίρη,
Απόδοση στίχων: Παύλος Μάτεσις (εκτός από το τρίτο, το έκτο και το όγδοο τετράστιχο της «Μπαλάντας του Μακ του Μαχαιροβγάλτη», που είναι της Σωτηρίας Ματζίρη).
Επιμέλεια κειμένου παράστασης: ΘΩΜΑΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ
Σκηνοθεσία, σκηνικά – κοστούμια, κίνηση: ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΑΒΡΑΔΙΝΟΣ, ΘΩΜΑΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ
Ενορχήστρωση, μουσική διδασκαλία: ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΑΟΥΣΗΣ
Σκηνογραφική και ενδυματολογική επιμέλεια: ΆΝΤΑ ΚΟΡΦΙΑΤΗ
Χορογραφική επιμέλεια: ΒΑΝΙΑΤΣΙΛΙΜΙΓΚΡΑ
Φωτισμοί: ΣΠΥΡΟΣ ΚΑΡΔΑΡΗΣ
Τεχνικός Ήχου: ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΝΕΓΚΑΣ
Παίζουν με τη σειρά που μιλούν , ΛΟΥΚΑΣ ΑΓΕΛΑΣΤΟΣ, ΝΙΚΟΣ ΖΩΝΤΟΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ, ΗΛΙΑΝΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥΝΗ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΝΙΣΗΣ, ΜΑΡΙΑ ΜΑΝΔΗΛΑ, ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗΣ, ΑΓΑΘΟΚΛΗΣ ΜΑΡΓΑΡΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΣ, ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΗΣ, ΣΠΥΡΟΣ ΖΟΥΡΜΠΑΝΟΣ, ΘΩΜΑΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ, ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ ΓΚΟΥΣΚΟΥ, ΤΖΩΡΤΖΙΑ ΤΕΛΑΛΗ, ΜΑΡΙΑΝΤΖΕΛΑ ΡΙΚΟΥ, ΚΟΡΝΗΛΙΑ ΚΟΥΡΑΣΗ, ΙΩΑΝΝΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΝΕΛΗ, ΣΟΝΙΑ ΜΗΧΑΝΟΥ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΛΑΠΠΑΣ, ΜΑΡΙΝΟΣ ΜΑΚΡΗΣ, ΣΟΦΙΑ ΔΙΚΟΠΟΥΛΟΥ, ΣΑΚΗΣ ΤΕΤΡΑΔΗΣ, ΜΑΡΙΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗΣ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΠΗΛΙΚΑ
ΠΑΙΖΟΥΝ ΟΙ ΜΟΥΣΙΚΟΙ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟΣ, ΝΙΚΟΣ ΞΕΝΟΣ,ΗΛΙΑΣ ΠΑΝΔΗΣ, ΑΛΕΚΟΣ ΑΓΑΛΙΩΤΗΣ
Διεύθυνση Ορχήστρας: ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΑΟΥΣΗΣ