Πολιτιστικός Σύλλογος Κερίου «Η Άμπελος» – Με πίστη στο όνειρο και σε ό,τι υμνεί τη ζωή

Με λογισμό και όνειρο, ο Πολιτιστικός Κερίου δίνει ένα πολύ πολυσήμαντο «παρών» στα πολιτιστικά δρώμενα του ωραίου μας Τζάντε, με δραστηριότητες, οι οποίες βασίζονται στην αγάπη, την αφοσίωση και την ανιδιοτέλεια των κατοίκων του.
Η προσφορά αυτή αποκτά ιδιαίτερη αξία όταν όλες οι δραστηριότητες που παρουσιάζονται στις «Στιγμές», όπως αναφέρει ο Πρόεδρος του Συλλόγου Παναγιώτης Κοντοσταυλάκης: «Όλα όσα θα διαβάσετε, αλλά και αρκετά που δεν αναφέρονται, λόγω έλλειψης χώρου, δεν πραγματοποιήθηκαν με επιχορηγήσεις, κρατικές ή δημοτικές, ούτε με οικονομικές συνεισφορές από κανένα φορέα ή θεσμό, ούτε από προγράμματα και κονδύλια από δαιδαλώδεις διαδρομές και μονοπάτια. Είναι επιτυχίες που προέκυψαν, μετά από κόπους προσωπικούς, μέσα από δυσκολίες και αντιξοότητες. Είναι προσπάθειες που έγιναν πραγματικότητα, γιατί πιστέψαμε στο “ονειρευόμαστε, σχεδιάζουμε, προσπαθούμε, πραγματοποιούμε”.
Πολλές ευχαριστίες προς πέντε – έξι επιχειρηματίες χωριανούς και άλλους φίλους ζακυνθινούς επιχειρηματίες, οι οποίοι είναι κάθε φορά κοντά μας και τους ευγνωμονούμε γι’ αυτό».

Top στιγμές
14 Αυγούστου 2009: Καθιέρωση εκθέσεων φωτογραφίας τοπικού χαρακτήρα.
2008 – 2012: Έκδοση ημερολογίων με ήθη, έθιμα και παραδοσιακές συνταγές του χωριού. Ο σύλλογος αποκτά τη δική του στέγη, μετά από δεκατρία χρόνια, καθώς ηχητικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό.
2010: Επανίδρυση της Βιβλιοθήκης Κερίου. Ξεκινούν τη λειτουργία τους οι λέσχες για παιδιά, ενήλικες και τους ιταλούς κατοίκους.
Μάρτιος 2012: Παρουσίαση της Ομιλίας «Φονικό για γέλια» τού Σπύρου Λιβέρη Σκαλτσά.
1η Μαΐου 2012: «Ανθεστήρια», γιορτή για την Πρωτομαγιά, στο πλάτωμα της εκκλησίας της Παναγίας Κεριώτισσας.
31 Μαρτίου και 1η Απριλίου 2012: Θεατρική παράσταση «Εκείνος κι εκείνος» τού Κώστα Μουρσελά, με τους Τάσο Χαλκιά και Πάνο Σκουρολιάκο.
2 Απριλίου 2012: Γιορτή βιβλίου, με παραμύθια, τραγούδια, παιχνίδια και κατασκευές, στο αμφιθέατρο της Αγίας Παρασκευής.
25 Απριλίου 2012: Προβολή της ταινίας «Γάτος Σπιρουνάτος για τους μαθητές των Δημοτικών και Νηπιαγωγείων της ορεινής ζώνης.
24 Ιουνίου 2012: «Μαραθώνιος Αλληλεγγύης και Ανθρωπιάς», με συγκέντρωση φαρμάκων και τροφίμων που δόθηκαν στους «Γιατρούς του Κόσμου».
24 – Ιουνίου 2012: Διοργάνωση δεύτερης αποστολής με φάρμακα, τρόφιμα και ρούχα, τα οποία συγκεντώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος μόνο από το Κερί για την στην οργάνωση «Γιατροί του Κόσμου».


3 Ιουλίου 2012: Θεατρική παράσταση «Να ζει κανείς ή να μη ζει» των Ρέππα – Παπαθανασίου, με τους Κάτια Δανδουλάκη, Χρήστο Χατζηπαναγιώτη και Γιάννη Τσιμιτσέλη.
15 Ιουλίου 2012: Βραδιά θερινού σινεμά, με τη δωρεάν προβολή των ταινιών «Τα 101 σκυλιά της Δαλματίας» και «Αριστόγατες».
20 Αυγούστου 2012: «Το γλέντι», παράσταση από την εταιρεία θεάτρου «Ανέμη».
31 Αυγούστου 2012: Βαρκαρόλα, στη Λίμνη Κερίου. Συνδιοργάνωση με τον Π.Σ. Λιθακιάς.
Νοέμβριος 2012: Συμμετοχή στο συνέδριο για τη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς και τον Ιόνιο πολιτισμό, στην Κέρκυρα.
26 – 27 και 28 Νοεμβρίου 2012: Πρόσκληση και φιλοξενία της Σοφίας Ζαραμπούκα, συγγραφέως παιδικών βιβλίων.
16 Φεβρουαρίου 2013: Κοπή της πίτας, με προσκεκλημένο τον Γεράσιμο Ανδρεάτο.
18 Μαρτίου 2013: Καθαρά Δευτέρα, στη Λίμνη Κερίου. Παρουσίαση των Ομιλιών «Κερατάς και Δαρμένος» τού Στάθη Πίσκοπου από τον Π. Σ. Κερίου και «Ο Αντζουλίνος» από τον Π. Σ. Λιθακιάς.
Απρίλιος 2013: Δεύτερη γιορτή βιβλίου, στην Αγία Παρασκευή, με αφήγηση ζακυνθινών παραμυθιών από τη Ζωή Νικητάκη.
11 έως και 14 Απριλίου 2013: Οι «Γιατροί του Κόσμου» στη Ζάκυνθο, με το πρόγραμμα «Υγεία για όλους», με κινητές μονάδες για παροχή ιατρικής βοήθειας και δωρεάν ιατρικών εξετάσεων σε όλα τα χωριά της ορεινής Ζακύνθου.
12 έως 19 Ιουλίου 2013: Συμμετοχή στο πρόγραμμα «Lord of Helth», που πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο.
19 Ιουλίου: Προβολή της ταινίας «Μαδαγασκάρη», στην «Πέρα Μπούκα» της Λίμνη Κερίου.
22 και 23 Ιουλίου: Βραδιές Καραγκιόζη, στη Λίμνη Κερίου, από το Αθηναϊκό θέατρο σκιών του Θ. Σπυρόπουλου.
25 Ιουλίου 2013: «Μουσικοχρώματα», στο θεατράκι της Αγίας Παρασκευής.
4 Αυγούστου 2013: Beach party, στη Λίμνη Κερίου.
21 Αυγούστου 2013: Βαρκαρόλα, στο λιμανάκι του Αγίου Σώστη. Συνδιοργάνωση με τον Π.Σ. Λιθακιάς.
15 Σεπτεμβρίου 2013: «Διονύσεια 2013», μια γιορτή κρασιού, στη Λίμνη Κερίου, με τη συμμετοχή του Βασίλη Λέκκα.
10 Οκτωβρίου 2013: «Find the move that moves you». Συμμετοχή στο πρόγραμμα «Νow we move», με συντονίστριες τις: Ξανθή Χουλιάρα, Άντα Κατσαΐτου και Γιώτα Μερτή.
16 Νοεμβρίου 2013: Εκδήλωση – αφιέρωμα στον Κ.Π. Καβάφη. Συνδιοργάνωση με τον Π.Σ. Λιθακιάς.
4 και 5 Δεκεμβρίου 2013: «Η Γυναίκα τση Ζάκυθος» τού Διονυσίου Σολωμού, με την Όλια Λαζαρίδου, σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη. Συνδιοργάνωση με τον Π.Σ. Λιθακιάς.
Ημερολόγιο 2014: Ο Π. Σ. Κερίου εκδίδει το ημερολόγιο του 2014, με θέμα τα τοπία και το ιδιαίτερο φυσικό κάλλος του χωριού. Τις φωτογραφίες μας προσφέρουν οι: Γιώργος Γεωργιάδης, Θεόφιλος Λιβέρης, Γιάννης Σούρμπης και Θοδωρής Γκούγιας.

Ο εθελοντισμός αποτελεί πηγή έμπνευσης και δημιουργίας
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κερίου στηρίζει και πραγματοποιεί πολλές διαφορετικές δράσεις που απευθύνονται σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες, στηριζόμενος στην εθελοντική προσφορά ανθρώπων, οι οποίοι προσφέρουν, με αγάπη και συνέπεια, τον καλύτερό τους εαυτό. Ειδικότερα λειτουργούν:
–Δανειστική βιβλιοθήκη, με τη συνδρομή της εθελόντριας Μάρτσια Φάμπρις».
–Δύο ομάδες λέσχης ανάγνωσης για παιδιά, με συντονίστριες τις Αλεξάνδρα Κατσαΐτου και Γιώτα Μερτή – Λιβέρη.
–Το πρόγραμμα «Το μωρό μου και η βιβλιοθήκη», με υπεύθυνη την Αλεξάνδρα Κατσαΐτου.
–Ομάδα κατασκευών «Μικροί Δημιουργοί» για παιδιά από 4 – 12 ετών, με συντονίστρια τη Γιώτα Μερτή – Λιβέρη και τη συμμετοχή της Αφροδίτης Κοχλιαρίδου.
–Τμήμα χειροτεχνημάτων για ενήλικες με την καθοδήγηση της Σοφίας Πλέσσα.
– «Εργαστήρι Γονέων» με συμβουλευτικό χαρακτήρα, το οποίο συντονίζει η Γεωργία Καρανάτσιου, με τη συμμετοχή της Γιώτας Μερτή – Λιβέρη.