Όταν οι παρέες γράφουν ιστορία… Πολιτιστικός Σύλλογος Κερίου «Η Άμπελος»

Στο νοτιοδυτικό άκρο του «Φιόρου του Λεβάντε» απλώνεται από το βουνό έως την ακρογιαλιά, το όμορφο Κερί, χωριό με μια ιδιαίτερη αύρα, η οποία χάνεται στο χρόνο, με έντονη παρουσία στην ιστορία του νησιού από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα, ένας τόπος μαγικός, άγριος και συνάμα γαλήνιος, με τοπία που όταν τα ατενίζουμε, ερχόμαστε ενώπιος ενωπίω με τον εαυτό μας, τα λάθη, τις αγάπες και τα όνειρά μας.
Οι άνθρωποι που κατοικούν στο Κερί, αναστημένοι σε αυτό το σαγηνευτικό τοπίο, κουβαλούν στην ψυχή τους τη Ζάκυνθο και διαφυλάττουν, με αγάπη και αφοσίωση, τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις μας.
Είναι φυσικό, λοιπόν, ο Πολιτιστικός Σύλλογος του Κερίου να αποτελεί έκφραση των κατοίκων του, με μια πρωτοφανή δραστηριότητα, η οποία διαχέεται σε όλα τα επίπεδα του πολιτισμού και της κοινωνίας, με έργο πραγματικά αξιέπαινο και αξιοθαύμαστο.

Π. Κοντοσταυλάκης: «Για να παραμείνει η Ζάκυνθος μια ιστορία ονείρων και το Κερί το παραμύθι…»!
«Ο πολιτισμός ορίζεται, πέρα από τα ήθη και τα έθιμα, και με έννοιες, όπως η αλληλεγγύη, ο σεβασμός, η πρόνοια, η ανθρωπιά, η αρωγή, η αμοιβαιότητα, το ήθος, η τέχνη, η οργάνωση ζωής, η αγωνία για το συνάνθρωπο, η λαχτάρα για το μέλλον και η διεκδίκηση για μια ποιότητα ζωής για τις γενιές που έρχονται» τονίζει εμφατικά ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κερίου Παναγιώτης Κοντοσταυλάκης, ο οποίος μας παρουσιάζει τις δικές του «στιγμές»:
«Mare nostrum. Καλώς ήρθατε στη δική μας θάλασσα, στο δικό μας τόπο, στα δικά μας νερά στη δική μας πατρίδα.
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κερίου ιδρύθηκε από μια παρέα το 1999. Όταν οι παρέες γράφουν ιστορία, θα μπορούσαμε να βάλουμε υπότιτλο, κι εκείνο που πρέπει να κάνω εγώ, είναι να αναφέρω τον Αντώνη Κιούρκα την Άννα – Μαρία Λιβέρη και την Άντα Κατσαΐτου, ως Προέδρους των προηγούμενων Διοικητικών Συμβουλίων, που έχουν να επιδείξουν σημαντικό έργο.
Είναι δεδομένη η αγάπη μας για το δικό μας παράδεισο. Ο σεβασμός στην παράδοση, η ιστορική συνέχεια και η διατήρησή της, η προβολή του τόπου μας, η ανάδειξη της ιστορίας του και της πολιτιστικής κληρονομιάς μας, η κοινωνική επαφή, η διατήρηση του κοινωνικού ιστού, η προτροπή για μάθηση και γνώση, η διατήρηση, η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και του ιδιαίτερου φυσικού κάλους του χωριού μας, είναι τα σημεία αναφοράς πάνω στα οποία ονειρευόμαστε, σχεδιάζουμε, προσπαθούμε και πραγματοποιούμε όλες τις δράσεις του συλλόγου και είναι πολλές.
Στα πλαίσια του συλλόγου, λειτουργούν θεατρική σκηνή, με προτεραιότητα στις Ομιλίες αλλά και με πρόθεση να ανέβουν κι άλλα θεατρικά έργα, τμήματα μουσικής, χορού, τμήμα κατασκευών για μικρούς δημιουργούς, εργαστήριο γονέων, σκακιστική ομάδα, τμήματα για την τεχνική της εικόνας και του κοσμήματος.
Η βιβλιοθήκη είναι ένα από τα σημαντικά κομμάτια του συλλόγου, με πάρα πολλές δράσεις και λέσχες ανάγνωσης για μικρούς, εφήβους, ενηλίκους και ξενόγλωσσους.
Όλα αυτά και ακόμα τόσα πολιτισμός είναι… Αλλά ο πολιτισμός ορίζεται, πέρα από τα ήθη και τα έθιμα, και με έννοιες, όπως η αλληλεγγύη, ο σεβασμός, η πρόνοια, η ανθρωπιά, η αρωγή, η αμοιβαιότητα, το ήθος, η τέχνη, η οργάνωση ζωής, η αγωνία για τον συνάνθρωπο, η λαχτάρα για το μέλλον και η διεκδίκηση για μια ποιότητα ζωής για τις γενιές που έρχονται.
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κερίου έχει τα δικά του χρώματα κι αρώματα και θέλει να συνεχίσει να μοσχοβολάει, γιατί, όπως λέει κι ο ποιητής «…κι άνθιζε μέσα μου η ζωή, μ’ όλα τα πλούτια πο ‘χει», γιατί είναι πλούτος να κρατάς σε απόσταση τις μικρές παροικίες των γλυτωμένων. Να είσαι ακόμα μακρύτερα από πελατειακές σχέσεις, τυχοδιωκτισμούς, επιδειξιομανία ,αμετροέπεια, περίεργους τρόπους αναρρίχησης, υποκρισία, μικροπρέπεια, διαφθορά, ψέμα, ρουφιανιά, μικροψυχία, οσφυοκαμψία, νεποτισμό. Πρακτικές που υποθήκευσαν το μέλλον μας και το μέλλον ακόμα και των… αγέννητων. Νοοτροπίες και τρόποι διαχείρισης της ζωής και της ψυχής, που κατέστρεψαν και καταστρέφουν τον πολιτισμό, την ηθική και το φιλότιμό μας.
Μακριά, λοιπόν, από τα αυτοκόλλητα χαμόγελα των περιφερόμενων «θιάσων», των θλιβερών «ηθοποιών» μεταλλαγμένης ανθρωπιάς ,που έχουν υποχρεώσει τον κόσμο σε ασκήσεις υποταγής σε μια οδυνηρή αυτογνωσία που άλλοι χαρακτηρίζουν «σοφία» και άλλοι κυνικά απελπισία.
Κι αφού ο ποιητής «…με λογισμό και μ’ όνειρο» μάς θυμίζει «μήγαρις έχω άλλο στο νου μου πάρεξ ελευθερία και γλώσσα», εμείς, στο σύλλογο πορευόμαστε πιστεύοντας ότι ο καθένας μαζί με τις πράξεις και την υπογραφή του φέρει το προσωπικό του ήθος, τις προσωπικές του επιλογές, τις προσωπικές του αντιστάσεις. Η ιστορία, ο πολιτισμός και ο τρόπος που τον αντιλαμβάνεται ο κάθε πολίτης συνιστούν βασικό στοιχείο της ταυτότητάς του και καθορίζουν τη στάση του και τις επιλογές του, διότι οι άνθρωποι είναι αυτά που θυμούνται… και αυτή, την εποχή ζουν και μεγαλώνουν άνθρωποι, που το μόνο που θα θυμούνται είναι ο βόρβορος αυτής της κρίσης. Κρίση στις σχέσεις, φόβος και ταπείνωση, ταπείνωση σε δόσεις, φόβος σε δόσεις, φασισμός σε δόσεις: εκρηκτικός λογαριασμός. Περπατούν σκυφτοί οι άνθρωποι με καταιγίδες στα μάτια τους. Εν απογνώσει οι Έλληνες, κ’ η ομορφιά ερήμην…
Μοναδικό αντίβαρο ο πολιτισμός, αναφορά, σωσίβιο κι ανάσα για το πρώτο βήμα… γιατί «ένα ταξίδι χιλίων χιλιομέτρων αρχίζει μ’ ένα βήμα» (Λάο Τσε). Δεν υπάρχει δρόμος. Ο δρόμος χαράζεται, καθώς περπατάμε βήμα – βήμα. Η ζωή είναι στο δρόμο κι ο πολιτισμός είναι ο τρόπος που ζούμε, ο τρόπος που σκεφτόμαστε, ο τρόπος που βλέπουμε τη ζωή, αυτά που πράττουμε, το πώς διαχειριζόμαστε ότι παραλάβαμε, το πώς και το τι θα παραδώσουμε στους επόμενους.
Η ζωή είναι στο δρόμο… μόνος να πηγαίνεις γρήγορα, μαζί θα πάμε πολύ μακριά… γι’ αυτό, έλα μαζί να σηκώσουμε όποιον πεσμένο άνθρωπο, να ξαναστήσουμε την κοινωνία της αξιοπρέπειας, άσε την τηλεόραση, τον υπολογιστή και τον καναπέ τού ΕΓΩ και βγες έξω στους δρόμους και στις πλατείες τού ΕΜΕΙΣ…
Άνοιξε τη πόρτα σε ό,τι υμνεί τη ζωή, στο γέλιο, στο χορό, στο τραγούδι, στην ομορφιά και στον πολιτισμό, για να παραμείνει η Ζάκυνθος μια ιστορία ονείρων και το Κερί το παραμύθι … όπου έζησαν αυτοί καλά κι εμείς εδώ καλύτερα…».


Το έργο του συλλόγου, την περίοδο 2012 – 2014
Τμήματα

–Μουσικής, με δάσκαλους για μαντολίνο, κιθάρα, αρμόνιο, πιάνο, ακορντεόν και μπουζούκι.
–Παιδικής χορωδίας.
–Παραδοσιακών χορών, με τμήματα παιδικά, εφηβικά, ενηλίκων και παραστάσεων.
–Ευρωπαϊκών χορών και λάτιν.
–Μουσικο-κινητικής ρυθμικής αγωγής για παιδιά.
–Κατασκευών οι «Μικροί δημιουργοί», το οποίο ίδρυσαν οι εθελόντριες Γιώτα Μερτή και Αφροδίτη Κοχλιαρίδου.

Λέσχες ανάγνωσης: Ο Σύλλογος διαθέτει πολύ καλή βιβλιοθήκη, την οποία εμπλουτίζει, συνεχώς, με δωρεές και αγορές βιβλίων. Έχει δημιουργήσει πέντε λέσχες ανάγνωσης, που καλύπτουν όλες τις ηλικίες, ακόμα και για τους ιταλόφωνους που κατοικούν στο Κερί, με υπεύθυνο συντονιστή σε κάθε λέσχη.
–Μηνιαίες συναντήσεις, για παιδιά από 4 έως 12 ετών, με δραστηριότητες φιλαναγνωσίας, που εντάσσονται στο Δίκτυο Βιβλιοθηκών.
–«Μωρά και βιβλιοθήκη»: Έναρξη δράσεων «με το μωρό μου στη βιβλιοθήκη» για παιδιά, ηλικίας 1,5 έως 3,5 ετών.
–Εβδομαδιαίες συναντήσεις εκμάθησης σκακιού από τη σκακιστική ομάδα Ζακύνθου.
–Εργαστήριο γονέων «Μεγαλώνουμε και μαθαίνουμε μαζί με τα παιδιά μας». Συντονίστρια η ψυχολόγος Γεωργία Καρανάτσιου.
–Decoupage: Mια τεχνική διακόσμησης του 19ου αιώνα με την κατεύθυνση και τις οδηγίες τής Σοφίας Πλέσσα.
–Τεχνική εικόνας και κόσμημα, με τις Σοφία Πλέσσα και Γεωργία Γεωργούδη.
–Συμμετοχή, για δεύτερο έτος, των παιδιών στο διαγωνισμό ζωγραφικής, που διοργανώνει ο σύνδεσμος «Οι φίλοι του ελληνικού νησιού και της θάλασσας», με θέμα «Αγαπημένες εικόνες από τον τόπο μου».

–Σηματοδότηση του δρόμου από την παραλία Κερίου – Παρλάκια – Εθνική οδό Ζακύνθου – Κερίου, με πινακίδες, τις οποίες αγόρασε και τοποθέτησε ο Σύλλογος.
–Καθαρισμός της εθνικής οδού, από τα σύνορα της Λιθακιάς μέχρι το φάρο Κερίου, με έξοδα του συλλόγου.
–Οικονομική ενίσχυση του εθελοντικού συλλόγου προστασίας χλωρίδας και πανίδας Κερίου «Ο Πεύκος».
–Δωρεά, μετά από χορηγία του Χρήστου Ξένου, δέκα αντιπυρικών στολών, με όλα τα απαραίτητα, για τους εθελοντές δασοπυροσβέστες του χωριού.
– Έκδοση της εφημερίδας του Συλλόγου «Κερίου λόγος».

Top στιγμές

Μάρτιος 2012: Παρουσίαση της Ομιλίας «Φονικό για γέλια» τού Σπύρου Λιβέρη Σκαλτσά.
1η Μαΐου 2012: «Ανθεστήρια», γιορτή για την Πρωτομαγιά, στο πλάτωμα της εκκλησίας της Παναγίας Κεριώτισσας.
31 Μαρτίου και 1η Απριλίου 2012: Θεατρική παράσταση «Εκείνος κι εκείνος» τού Κώστα Μουρσελά, με τους Τάσο Χαλκιά και Πάνο Σκουρολιάκο.
2 Απριλίου 2012: Γιορτή βιβλίου, με παραμύθια, τραγούδια, παιχνίδια και κατασκευές, στο αμφιθέατρο της Αγίας Παρασκευής, στο Κερί.
24 Ιουνίου 2012: Διοργάνωση της εκδήλωσης «Μαραθώνιος Αλληλεγγύης και Ανθρωπιάς», με συγκέντρωση φαρμάκων και τροφίμων που δόθηκαν στους «Γιατρούς του Κόσμου».
24 – Ιουνίου 2012: Διοργάνωση δεύτερης αποστολής με φάρμακα, τρόφιμα και ρούχα, τα οποία συγκέντρωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος μόνο από το Κερί και στάλθηκαν στην οργάνωση «Γιατρούς του Κόσμου».
Ιούλιος 2012: Ίδρυση Τράπεζας Αίματος Κεριωτών.
3 Ιουλίου 2012: Θεατρική παράσταση «Να ζει κανείς ή να μη ζει» των Ρέππα – Παπαθανασίου, με τους Κάτια Δανδουλάκη, Χρήστο Χατζηπαναγιώτη και Γιάννη Τσιμιτσέλη.
20 Αυγούστου 2012: «Το γλέντι», παράσταση από την εταιρεία θεάτρου «Ανέμη», στο πλάτωμα της εκκλησίας Παναγίας Κεριώτισσας.
31 Αυγούστου 2012: Βαρκαρόλα, στη Λίμνη Κερίου, με τη συμμετοχή των «Τραγουδιστάδων τση Ζάκυθος», του φωνητικού συνόλου «Ωδές», του μουσικού και χορευτικού τμήματος Μαριών, του «Τρίο Ζάντε» και ροκ συγκροτημάτων.
Νοέμβριος 2012: Συμμετοχή στο συνέδριο για τη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς και τον Ιόνιο πολιτισμό, στην Κέρκυρα.
26 – 27 και 28 Νοεμβρίου 2012: Πρόσκληση και φιλοξενία της Σοφίας Ζαραμπούκα, συγγραφέως παιδικών βιβλίων.
18 Μαρτίου: Καθαρά Δευτέρα, στη Λίμνη Κερίου, με νηστήσιμα εδέσματα, χορευτικά συγκροτήματα, πέταγμα χαρταετού, ταμπουρλανιάκαρο και παρουσίαση των Ομιλιών, «Κερατάς και Δαρμένος» τού Στάθη Πίσκοπου από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κερίου και «Ο Αντζουλίνος» τού Στάθη Πίσκοπου από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Λιθακιάς.
Απρίλιος 2013: Δεύτερη γιορτή βιβλίου, στην Αγία Παρασκευή, με εργαστήρια παιχνίδια έκθεση βιβλίου, αφήγηση ζακυνθινών παραμυθιών από τη Ζωή Νικητάκη και παιδικό θέατρο.
11 έως και 14 Απριλίου 2013: Οι «Γιατροί του Κόσμου» στη Ζάκυνθο, με το πρόγραμμα «Υγεία για όλους», με κινητές μονάδες για παροχή ιατρικής βοήθειας και δωρεάν ιατρικών εξετάσεων σε όλα τα χωριά της ορεινής Ζακύνθου.
12 έως 19 Ιουλίου 2013: Συμμετοχή στο πρόγραμμα «Lord of Helth», που πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο.
25 Ιουλίου 2013: «Μουσικοχρώματα», στο θεατράκι της Αγίας Παρασκευής, με αφηγήσεις, μουσικές, ζωγραφιές από τα παιδιά του χωριού και του σχολείου, προβολή των δημιουργιών τους, παρουσίαση της παιδικής χορωδίας και ορχήστρας από τον Πέτρο Βυθούλκα και τραγούδι από τον Νίκο Αρβανιτάκη.
4 Αυγούστου2013: Beach party, στη Λίμνη Κερίου.
21 Αυγούστου 2013: Βαρκαρόλα, μια γιορτή του φεγγαριού, συνδιοργανωμένη με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Λιθακιάς, στο λιμανάκι του Αγίου Σώστη.
15 Σεπτεμβρίου 2013: «Διονύσεια 2013», μια γιορτή κρασιού, στη Λίμνη Κερίου, με τη συμμετοχή του Βασίλη Λέκκα.
10 Οκτωβρίου 2013: «Find the move that moves you». Ο σύλλογος συμμετείχε στο πρόγραμμα «Νow we move» και διοργάνωσε, στο Δημοτικό σχολείο Κερίου, εκδήλωση, με τίτλο «Αθλητικές δραστηριότητες, μέσα από παραμύθια». Τις δράσεις συντόνισαν η Ξανθή Χουλιάρα, η Άντα Κατσαΐτου και η Γιώτα Μερτή.
Ιανουάριος 2014: Συμμετοχή, για δεύτερο έτος, των παιδιών, στο διαγωνισμό ζωγραφικής, τον οποίο διοργανώνει ο Σύνδεσμος «Οι φίλοι του ελληνικού νησιού και της θάλασσας», με θέμα «Αγαπημένες εικόνες από τον τόπο μου».
4 και 5 Δεκεμβρίου 2013: «Η Γυναίκα τση Ζάκυθος» τού Διονυσίου Σολωμού. Θεατρική παράσταση, που οργανώθηκε από τον Π. Σ. Κερίου, σε συνεργασία με τον Π. Σ. Λιθακιάς, με την Όλια Λαζαρίδου, σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη.