Επιστροφή στους κανονικούς ρυθμούς

Επιστροφή στους κανονικούς ρυθμούς ζήτησε ο Πρωθυπουργός ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στην Κεφαλονιά. Ο κ. Σαμαράς εξέφρασε την ελπίδα πως όλα θα πάνε καλά και η κυβέρνηση θα κάνει αυτό που πρέπει για το νησί και τους κατοίκους της που δοκιμάζονται σκληρά.
Έστειλε μήνυμα συμπαράστασης και αισιοδοξίας γιατί όπως χαρακτηριστικά δήλωσε διαψεύστηκαν οι Κασσάνδρες που ήθελαν έναν πολύ μεγαλύτερο σεισμό δημιουργώντας πανικό σε εκείνους που έχουν εντάξει την Κεφαλονιά στα σχέδιά τους για τις φετινές διακοπές. Ξεκαθάρισε ότι όλα είναι ασφαλή και το νησί συνεχίζει να αποτελεί ένα πανέμορφο και απολύτως ασφαλή τουριστικό προορισμό.
Οι εκτιμήσεις του Πρωθυπουργού αποτελούν δικαίωση για τους σεισμολόγους Δρ. Φυσικής Γιάννη Κοπανά και Γιώργο Αντωνόπουλο αναφορικά με την εξέλιξη του σεισμικού φαινομένου στην Κεφαλονιά. Στο χθεσινό πρωτοσέλιδο της “ΗΜΕΡΑΣ” καθησύχασαν τους πολίτες, λέγοντας πως “η εξέλιξη του φαινομένου ήταν ομαλή και το επίκεντρο δεν “μετανάστευσε” στο ρήγμα του 1953. Χρειάζεται, όμως, ενημέρωση και προσοχή αφού οι μετασεισμοί μπορεί να διαρκέσουν ακόμη και μήνες ολόκληρους”.
Στην Κεφαλονιά βρίσκεται από χθες το μεσημέρι, ο Δήμαρχος Ζακύνθου Στέλιος Μποζίκης, μαζί με τον Αντιδήμαρχο Διονύσιο Κυβετό και τρεις μηχανικούς του Δήμου προκειμένου να συμπαρασταθούν και να βοηθήσουν τους πληγέντες από τον σεισμό. Μετά από παρότρυνση του κ. Μποζίκη, η συνεδρίαση της ΠΕΔΙΝ που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στη Ζάκυνθο, έγινε στην Κεφαλονιά ως μία συμβολική κίνηση συμπαράστασης.

“Η Κεφαλλονιά άντεξε”
Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα του Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, μετά την ολοκλήρωση της σύντομης περιοδείας του στο Ληξούρι και στο Αργοστόλι.
“Ήρθα στην Κεφαλονιά για να δείξω ότι οι Έλληνες είναι δίπλα στην Κεφαλονιά και για να διαπιστώσω από κοντά την κατάσταση, Ήθελα να δω ο ίδιος τις συνέπειες του σεισμού και γι’ αυτό ήρθα στο νησί. Ένας σεισμός εντάσεως 6,2 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ, είναι ένας πολύ ισχυρός σεισμός, ωστόσο η Κεφαλονιά άντεξε και αυτό αποτελεί απόδειξη πως έχει θωρακιστεί αποτελεσματικά”, δήλωσε ο κ. Σαμαράς στην αρχική του τοποθέτηση και πρόσθεσε: “Στόχος είναι, το νησί να ξαναγυρίσει πολύ γρήγορα σε ρυθμούς φυσιολογικής ζωής. Όσα σχολεία δεν έχουν πρόβλημα θα λειτουργήσουν από τη Δευτέρα, ενώ για τα λίγα που παρουσιάζουν προβλήματα, έχει δοθεί εντολή στα συναρμόδια υπουργεία για την προσωρινή στέγαση των μαθητών”.

“Διαψεύστηκαν οι Κασσάνδρες”
Η ομιλία του κ. Σαμαρά ολοκληρώθηκε, στέλνοντας ένα μήνυμα συμπαράστασης και αισιοδοξίας. “Δεν εφησυχάζουμε σε τίποτα. Τον στόχο μας θα τον πετύχουμε. Η κυβέρνηση είναι παρούσα. Οι Υπουργοί έχουν ήδη έρθει, θα ξανάρθουν μέχρι να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα. Υπουργοί, γενικοί γραμματείς όσοι απαιτούνται θα είναι εδώ. Δεν θέλω να πω κάτι παραπάνω. Έχω ο ίδιος εμπειρίες από σεισμούς, ξέρω ότι το χειρότερο που μπορείς να λες σε μια περιοχή, η οποία αισθάνεται τραυματισμένη είναι πολλά λόγια. Εδώ θέλει συγκεκριμένες πράξεις και έργα. Επαναλαμβάνω η Κεφαλονιά άντεξε. Υπήρχαν στο εξωτερικό εκείνοι που έγραφαν παλιά στα τουριστικά αν η Κεφαλονιά θα αντέξει σε ένα σεισμό. Διαψεύστηκαν αυτές οι Κασσάνδρες και μπορώ να πω ότι η Κεφαλονιά συνεχίζει να αποτελεί ένα πανέμορφο και απολύτως ασφαλή τουριστικό προορισμό. Θέλω να ευχαριστήσω και πάλι όλους και να ξέρετε ότι είμαστε αισιόδοξοι και ότι θα πάμε καλά”.

“Δεν εγκαταλείπουμε την προσπάθεια”
Το σύνολο των παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν άμεσα, προκειμένου να απαλειφθούν οι ζημιές που έχουν προκληθεί από το σεισμό στην Κεφαλονιά, εξετάσει το Συντονιστικό όργανο που συνεδρίασε υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Σπύρο Σπύρου.
Στη σύσκεψηέγινε η αξιολόγηση των ζημιών, η ιεράρχηση των προτεραιοτήτων και ο τρόπος παρέμβασης που πρέπει να είναι άμεσος και αποτελεσματικός, ιδιαίτερα στα δημόσια κτήρια που έχουν πληγεί (σχολεία, νοσοκομείο, γηροκομείο), καθώς και στο οδικό δίκτυο.
“Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο νησί”, είπε ο Περιφερειάρχης, “ήταν σημαντική με την έννοια ότι έχει δημιουργήσει ιδία αντίληψη για τα τεκταινόμενα, το μέγεθος και την έκταση των ζημιών και τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν άμεσα για την απάλειψη των προβλημάτων που δημιούργησε τόσο ο κύριος σεισμός όσο και οι μετασεισμοί. Η Κεφαλονιά”, πρόσθεσε ο κ. Σπύρου, “δεν πρόκειται να εγκαταλειφθεί, καθώς εντός των προσεχών ημερών έχουν προγραμματίσει επισκέψεις ο Υφυπουργός Παιδείας και η Γ.Γ. του Υπουργείου Πολιτισμού, καθώς και άλλοι αρμόδιοι για θέματα αποκατάστασης των ζημιών”.

Οι πρωτοβουλίες του Στ. Μποζίκη
Στην Κεφαλονιά βρίσκεται από χθες το μεσημέρι, ο Δήμαρχος Ζακύνθου Στέλιος Μποζίκης, μαζί με τον Αντιδήμαρχο Διονύσιο Κυβετό και τρεις μηχανικούς του Δήμου προκειμένου να συμπαρασταθούν και να βοηθήσουν τους πληγέντες από τον σεισμό. Μετά από παρότρυνση του κ. Μποζίκη, η συνεδρίαση της ΠΕΔΙΝ που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί χθές στην Ζάκυνθο, έγινε στην Κεφαλονιά ως μία συμβολική κίνηση συμπαράστασης.
Ο κ. Μποζίκης με δηλώσεις του στο “Ionian Channel” εξέφρασε “την αναγκαιότητα οικονομικής στήριξης των κατοίκων του γειτονικού νησιού από την πολιτεία, ώστε να αποκατασταθούν άμεσα οι ζημιές. Να σημειωθεί πως ο Δήμος, με Επιστολή που έστειλε στον Πρωθυπουργό, διέθεσε εξ αρχής, στην διάθεση των πολιτών της Κεφαλονιάς τις κοινωνικές υποδομές του σε περίπτωση που αυτό κρινόταν αναγκαίο δηλαδή, το κοινωνικό εστιατόριο, τους κοινωνικούς ξενώνες, το νοσοκομείο κτλ. Πρόθεσή μας είναι να βοηθήσουμε τους γείτονες με κάθε εφικτό τρόπο, γι’ αυτό με συνοδέυει και το κλιμάκιο με τους μηχανικούς, ώστε να βοηθήσει στις αυτοψίες που πραγματοποιούνται στα κτίσματα προκειμένου να επισπευτούν οι διαδικασίες ελέγχου τόσο των δημοσίων κτηρίων όσο και των οικιών των κατοίκων”.
Ο κ. Μποζίκης έστειλε, παράλληλα, μήνυμα σε όσους κινδυνολογούν λέγοντας “Τα ΜΜΕ γιγαντώνουν τα γεγονότα σε σχέση με την πραγματικότητα. Είμαστε εδώ για να διαχειριστούμε την κατάσταση. Τα κτίρια άντεξαν οπότε ας σταματήσουν κάποιοι να διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις για επικείμενο μεγάλο σεισμό και να δημιουργούν πρόβλημα στον τουρισμό μας”.