«Γέρμα» του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα από την Θεατρική Ομάδα Λιθακιάς

Του Γ. Γεωργιάδη
Το τραγικό ποίημα του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα «Γέρμα» προετοιμάζει, πυρετωδώς, η Θεατρική Ομάδα Λιθακιάς, σε σκηνοθεσία Κωνσταντή Μουζάκη, η πρεμιέρα του οποίου έχει προγραμματιστεί για την 21η Μαρτίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο του χωριού.
Όπως δήλωσε στις «Στιγμές» ο κ. Μουζάκης, η εμβληματική αυτή δημιουργία τού Λόρκα επελέγη, όχι μόνο για το πάθος και την τραγική μοίρα των ηρώων της, αλλά και εξαιτίας του γεγονότος ότι είναι ιδιότυπα επίκαιρη, αφενός, λόγω των εκλεκτικών συγγενειών που συνδέουν όλες τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου και, αφετέρου, γιατί καταδεικνύει τη δυσκολία να είναι κανείς ελεύθερος άνθρωπος σήμερα.
Η Γέρμα είναι τραγικό θεατρικό έργο του Ισπανού συγγραφέα και ποιητή Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα. Το έργο αφηγείται την ιστορία μιας στείρας γυναίκας που ζει στην ισπανική ύπαιθρο. Στα ισπανικά, Yerma σημαίνει «στείρα». Ο διακαής πόθος της για τη μητρότητα της γίνεται εμμονή και την οδηγεί τελικά σε ένα αποτρόπαιο έγκλημα, στο οποίο την ωθούν τα ήθη και τα πιστεύω της κοινωνίας της. Το έργο τελικά ασκεί κριτική στις κοινωνικές αυτές νόρμες.
Η «Γέρμα» ασχολείται με την απομόνωση, το πάθος και την απόγνωση, αλλά και με το γάμο, τη ζήλια και τη φιλία. Στην πλοκή του έργου διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο κι οι κοινωνικές συνθήκες εκείνης της περιόδου.