Πολιτιστικός Σύλλογος Λιθακιάς

Όταν οι παρέες γράφουν ιστορία…
Με οδηγό τις αξίες, τα ιδανικά και τα οράματα
Στο ωραίο και ιστορικό χωριό της Λιθακιάς, λειτουργεί, από τη δεκαετία του ’50, ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού, ο οποίος έχει να επιδείξει πλούσια και σπουδαία προσφορά στη διατήρηση, ανάδειξη, προβολή και προώθηση της πολιτισμικής μας κληρονομιάς, με την παρουσίαση ποιοτικών και σημαντικών παραστάσεων του λαϊκού μας θεάτρου, δηλαδή των Ομιλιών, καθώς και άλλων αξιόλογων εκδηλώσεων.
Στο ενεργητικό του δραστήριου Συλλόγου συγκαταλέγονται, επίσης, η συνεργασία με άλλους πολιτιστικούς φορείς του νησιού για τη διοργάνωση δράσεων, όπως το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού, η παρουσίαση θεατρικών παραστάσεων, η ετήσια ρομαντική βαρκαρόλα του Αυγούστου, υπό το σεληνόφως, καθώς και άλλων, για τις οποίες μεριμνούν άνθρωποι, τους οποίους διέπει ήθος, αξιοπρέπεια και κυρίως η ατέλειωτη αγάπη για τη Ζάκυνθο.

Γ. Αλιάζης: «Σημασία έχει να αντιληφθούμε ότι ένας λαός, χωρίς πολιτισμό είναι λαός δίχως αύριο»!
Ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Λιθακιάς Γιώργης Αλιάζης παρουσιάζει τις σημαντικότερες «στιγμές» του, σημειώνοντας με έμφαση ότι «εάν αλλοτριωθεί ο πολιτισμός και η κουλτούρα ενός λαού ή ενός έθνους, τότε είναι εύκολο να αλωθεί σε όλα τα επίπεδα».
Ειδικότερα:
«Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λιθακιάς με τη μορφή που έχει σήμερα είναι η μετεξέλιξη, μέσα στο χρόνο, του Συλλόγου Αγροτόπαιδων και Αγροτονεάνιδων της δεκαετίας του ’50.
Η αγάπη για τον τόπο μας, η διατήρηση, ανάδειξη, προβολή και προώθηση της πολιτισμικής μας κληρονομιάς, μέσα από πάσης φύσεως πολιτιστικές δραστηριότητες, είναι ο βασικός σκοπός του συλλόγου μας.
Προτεραιότητα έχει δοθεί στο παραδοσιακό λαϊκό θέατρο, την «Ομιλία», όπου εξακολουθούν να παρουσιάζονται ομιλίες από το 1798, οπότε ο Διονύσιος Λουκίσας, , έγραψε το «Βίος και πολιτεία του Λορέντζου Αντρειόλα» και παίχτηκε στο χωριό από Λιθακιώτες,
Η Ομάδα Λαϊκού Θεάτρου Λιθακιάς λειτουργεί, με τη σημερινή της μορφή, από το 2002, ενώ φέρει, από το 2012, το όνομα «Κώστας Σκαντάλης», ενός σημαντικού ανθρώπου της παρέας, δασκάλου και συγγραφέα ομιλιών, ο οποίος μάς άφησε πρόωρα.
Μία σειρά δραστηριοτήτων πιστώνονται στο ενεργητικό του συλλόγου μας, όπως είναι η αναβίωση της Βαρκαρόλας, σε συνεργασία με τον πρώην Δήμο Λαγανά και, τα δύο τελευταία χρόνια, με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κερίου, με τον οποίο έχουμε μια γενικότερη συνεργασία σε διάφορες εκδηλώσεις, όπως η πρόσφατη εκδήλωση για τον Κωνσταντίνο Καβάφη και το θεατρικό «Η γυναίκα της Ζάκυνθος» του Διονυσίου Σολωμού με την Όλια Λαζαρίδου.
Προσπαθώντας πάντα οι διάφορες εκδηλώσεις μας να έχουν ποιοτικά χαρακτηριστικά και όχι απλά να γεμίζουμε το χρόνο μας, συνεργαστήκαμε με το «Φιόρο του Λεβάντε» και πραγματοποιήσαμε το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού, στα νταμάρια της Λιθακιάς, με συμμετοχές από τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και την Κοζάνη στο οποίο συμμετείχαν, το «Φιόρο» αλλά και τα δικά μας χορευτικά.
Επιπροσθέτως, προσπαθούμε να εντάξουμε νέους ανθρώπους και, κυρίως, παιδιά σε διάφορες άλλες εκδηλώσεις του συλλόγου, όπως είναι τα τμήματα χορού και μουσικής, τα οποία παρουσιάζουν, κατά περιόδους, τη δουλειά τους στο κοινό.
Σημαντικό, για εμάς, είναι ότι μας παραχωρήθηκε, με ομόφωνη απόφαση του σημερινού Δημοτικού Συμβουλίου, το παλιό Δημοτικό Σχολείο, το οποίο, σήμερα, μετά από πολλή δουλειά, είναι το Πολιτιστικό μας Κέντρο που μπορεί να φιλοξενήσει μικρές θεατρικές παραστάσεις, καθώς και άλλες εκδηλώσεις.
Το τελευταίο διάστημα, δημιουργήθηκε και η δανειστική βιβλιοθήκη, με βιβλία που μας παραχωρήθηκαν από την πρώην Τ.Ε.Δ.Κ. και άλλα που συλλέγουμε από διαφόρους δωρητές, της οποίας θα γίνουν τα εγκαίνια σύντομα και θα αρχίσει η λειτουργία της.
Νομίζω ότι εγώ δεν χρειάζεται να πω περισσότερα, κάποιος έλεγε: «λίγα να λες και περισσότερα να κάνεις», και μέσα σε αυτό το πλαίσιο προσπαθούμε να φροντίζουμε για την ποιότητα της καθημερινότητας του χωριού μας, όπως καθαριότητα, περιβάλλον, ενημερωτικές συζητήσεις, τη συνεύρεση μέσα από διάφορες εκδηλώσεις και την ενεργή συμμετοχή των συγχωριανών μας.
Σημασία έχει να αντιληφθούμε ότι ένας λαός, χωρίς πολιτισμό είναι λαός δίχως αύριο. Αν αλλοτριωθεί ο πολιτισμός και η κουλτούρα ενός λαού ή ενός έθνους, τότε είναι εύκολο να αλωθεί σε όλα τα επίπεδα. Δεν πρέπει να χαθούν οι αξίες, τα ιδανικά, και τα οράματα. Οφείλουμε να σταματήσουμε την αποσύνθεση του οικογενειακού και, κατ’ επέκταση, του κοινωνικού μας ιστού.
Αυτά νομίζω ότι πρέπει να διαπνέουν τις διάφορες εκδηλώσεις μας και, κυρίως, αυτές να γίνονται με σεβασμό στο εαυτό μας και στον κόσμο που απευθυνόμαστε».

Κωσταντής Σούλης – Σκαντάλης
Ήταν ένας άνθρωπος δημιουργικός, ακέραιος, ανυποχώρητος. Λάτρευε τις λέξεις, τις μελετούσε και τις χρησιμοποιούσε για να εκφράζει με ακρίβειακαι με σαφήνεια τις σκέψεις του ή να γράφει τα κείμενά του. Άνθρωπος με πίστη στις αξίες, όχι με ρομαντισμό και νοσταλγία, αλλά με γόνιμη καθημερινή πάλη για την εφαρμογή τους στην προσωπική του ζωή και την υπεράσπιση και διατήρησή τους στη κοινωνία. Τρυφερός και δοτικός όχι «χαϊδολογώντας» αλλά καταθέτοντας την αλήθεια της ψυχής του σε όποιον πίστευε ότι μπορεί να την ακούσει. Αγάπησε τη φύση, τα ζώα, τη τέχνη, τη ποίηση, τον Άνθρωπο και υπερασπίστηκε με πάθος τη γόνιμη μοναξιά του.
Για έντεκα συνεχή χρόνια δούλεψε με την Ομάδα Λαϊκού Θεάτρου Λιθακιάς, εκτός των προηγούμενων χρόνων που συμμετείχε, γράφοντας και παίζοντας στην ομάδα του χωριού του, του Κοιλιωμένου. Κατέθεσε σε αυτή τη δουλειά χρόνο, κόπο, πάθος. Πίστευε στη σπουδαιότητα της «Ομιλίας» και φρόντισε είτε με τα δικά του κείμενα είτε με τις επιλογές του να αναδείξει το είδος αυτό του λαϊκού θεάτρου. Δεν έκανε Ομιλία «για να γελάσουμε» αλλά ανέδειξε τον ουσιαστικό της ρόλο, παρουσιάζοντας με την Ομάδα τα σπουδαιότερα κείμενα του είδους και γράφοντας ο ίδιος κείμενα που θέτουν ερωτήματα για την πραγματικότητα που βιώνουμε και τις συλλογικές και προσωπικές μας ευθύνες. Οι άνθρωποι που συνεργάστηκαν μαζί του τον τίμησαν δίνοντας το όνομά του στην ομάδα λαϊκού θεάτρου Λιθακιάς, η οποία από το 2012 λέγεται « Κώστας Σκαντάλης». Εμείς προσπαθούμε με συνέπεια και σεβασμό να συνεχίσουμε το έργο του.

Γιώργης Αλιάζης
Ο Τώνης Λυκουρέσης και η «Χρυσομαλλούσα»
Μνήμες ‘70

Μια από τις κορυφαίες στιγμές του χωριού και του Συλλόγου ήταν η συμμετοχή των κατοίκων στην ταινία του Τώνη Λυκουρέση «Η Χρυσομαλλούσα», η οποία γυρίστηκε στη Λιθακιά και παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, το 1978, αποσπώντας τέσσερα βραβεία, μεταξύ αυτών και του πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη για το δημιουργό της.
Ο Τώνης Λυκουρέσης θυμάται:
«Τους λαϊκούς θεατρίνους της Λιθακιάς, ερμηνευτές τότε της παραδοσιακής ντόπιας Ομιλίας, γνώρισα, στα μέσα της δεκαετίας του ’70, στις Διεθνείς Συναντήσεις Μεσαιωνικού και Λαϊκού Θεάτρου, σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις για τη Ζάκυνθο και όχι μόνο. Εκεί, αρχικά ανάμεσα στα λιοστάσια και πάνω σε πρόχειρα πατάρια και, εν συνεχεία, στη «θεατρική σκηνή» της πλατείας του Αγίου Μάρκου, κάτω στη Χώρα, χειροκρότησα με τη ψυχή μου, ένας κι εγώ από τους ενθουσιώδεις θεατές, το θίασο Ομιλίας της Λιθακιάς. Η επιμελέστατη προετοιμασία των εμφανίσεων τους, η ζωντάνια της δεκαπεντασύλλαβης ποιητικής λαλιάς τους, η ερμηνευτική αποτύπωση πίσω από τις υπέροχες μάσκες και κάτω από τα ποικίλα ανδρικά αλλά και γυναικεία κοστούμια τους, φώτισαν σε όλους μας τις αρετές αυτής της παθιασμένης και αεικίνητης ομάδας ερασιτεχνών ενισχυμένης με τη διαρκή ενθάρρυνση και παρότρυνση του Προέδρου της κοινότητας, του αείμνηστου Τζώρτζη Στρούζα. Εκεί, λοιπόν, παρασύρθηκα κι εγώ, όπως και όλοι που τους χαιρόμαστε, Έλληνες και ξένοι θεατές τους, από το αυθεντικό ταμπεραμέντο και την πρόδηλη γνησιότητα του ύφους και του ήθους αυτής της ερασιτεχνικής ομάδας, με μέλη, όμως, τόσο σοβαρά και υπεύθυνα στην οργάνωση του θεάματος που υπηρετούσαν.
Και από εκεί, παρακολουθώντας για ένα – δυο καλοκαίρια την προετοιμασία και τις σταδιακές πρόβες στις λαϊκές παραστάσεις που ανέβαζαν, φίλος και σχεδόν οικείος πια με τους περισσότερους, εμπνεύστηκα το αρχικό σενάριό της «ΧΡΥΣΟΜΑΛΛΟΥΣΑΣ», πρώτης μου μεγάλου μήκους ταινίας, που ταξιδεύοντας για χρόνια, εντός και εκτός Ελλάδας, πρόβαλε με ιδιαίτερη επιτυχία το άγνωστο στους περισσότερους στοιχείο του ζακυνθινού λαϊκού θεάτρου, το παραδοσιακό είδος της Ομιλίας. Και επιπλέον, κατέγραψε μέσα από την δραματουργική ανάπτυξη της πλοκής, όλη την προεργασία και το ανέβασμα της παράστασης, με πρωταγωνιστές τους ίδιους αυθεντικούς Λιθακιώτες ερμηνευτές.
Μια ιδιαίτερη σχέση φιλίας και αλληλοεκτίμησης άρχισε από τότε, το μακρινό 1978, συνεχίστηκε αναλλοίωτη μέσα στις δεκαετίες και στηρίζει πάντα την οικειότητα που αισθάνομαι για όλους τους φίλους τού Τότε, όσους ζουν και όσους θα θυμόμαστε πάντα «ζωντανούς» πάνω στην οθόνη, αλλά και για τη νεώτερη γενιά που κληρονόμησε άξια από τους πατεράδες της το καλλιτεχνικό ταμπεραμέντο.
Η δημιουργική συνέχεια και η πρακτική έρευνα και αναζήτηση της παράδοσης και της θεατρικής τέχνης ανήκει πια σε αυτούς, τους νέους Λιθακιώτες. Την χειρίζονται, σαν άτομα και σαν ομάδα, πανάξια και τους χειροκροτούμε ενθαρρύνοντάς τους με όλη μας την καρδιά!

Ηθοποιοί: Βέρα Κρούσκα, Αντώνης Κατσαρής, Βαγγέλης Καζάν, Θάνος Βελούδιος, Νίκος Αλευράς, Βασίλης Λάγγος, Φρίντα Λιάππα, Νίκος Τσούχλος, Τάσης Μουζάκης, Γιάννης Βυθούλκας, Δημήτρης Τερεζάκης, Γιάννης Κοριανίτης, Ντίνα Μποτώνη, Γιάννης Λυκουρέσης, Νίκος Λούγαρης, Νίκος Βυθούλκας, Διονύσης Κοριανίτης, Δραγανίγος Μποτώνης, Διονύσης Λούγαρης, Σκοπιώτης Λογοθέτης, Σπύρος Λυκουρέσης, Νιόνιος Κοτσώνης, Γιάννης Αλιάζης, Αντιγόνη Κάπαρη, Αντωνία Γιατρά, Αντώνης Χαϊκάλης, Γιάννης Αμανατίδης, Κώστας Καλλίνικας, Σπύρος Πλατυπόδης, Κώστας Λυκουρέσης, Νίκος Γαλιφόπουλος, Τάκης Πατσούρος, Γιάννης Νήρος, Νίκος Δρόσος, Διονύσης Καλλίνικας, Μάκης Σούρμπης, Γιώργος Κωστής, Παναγιώτης Κολολοτσάς, Κώστας Γαρδέλης, Γιάννης Κοντοσταυλάκης, Θεοδώρα Κάπαρη, Βασίλης Βόσσος, Παναγιώτης Παπαγιαννόπουλος.

Top «στιγμές»
1950: «Αιμιλίου και Ερμιόνης»
1959: «Για την τιμή»
1976: «Η Χρυσομαλλούσα», άγνωστου Ζακυνθινού, η οποία ενσωματώθηκε στην ομώνυμη ταινία του πολυβραβευμένου σκηνοθέτη Τώνη Λυκούρεση.
1978: «Ο Αζάρ δεν πεθαίνει» του Νότη Περγιάλη.
2002: «Ο Κουριόζος» του Γιάννη Πομώνη.
2003: «Η μάσα μάς ενώνει» του Στάθη Πίσκοπου.
2004: «Γάμος μετ’ εμποδίων» του Διονυσίου Γιατρά.
2006: «Φέγγε μου να σκοτώνω» του Διονυσίου Ρώμα.
2006: «Για φρούτα εποχής» του Κωνσταντή Μουζάκη.
2005: «Κερατάς και Δαρμένος» του Στάθη Πίσκοπου.
2007: «Ο Χάσης» του Δημητρίου Γουζέλη.
2008: «Τα Συμπεθερία» της Παυλίνας Ριγανέλη.
2009: Οι «Ψεματάδες του Κωνσταντή Σούλη – Σκαντάλη.
2010: «Στιτικέτσα» του Διονυσίου Ρώμα
2010: «Βίος και Πολιτεία του Λορέντζου Αντρειώλα» του Διονυσίου Λουκίσσα
2011: «Η παραξενιά τση Γρίας» του Κώστα Σούλη – Σκαντάλη
2013: «Ο Αντζουλίνος» του Στάθη Πίσκοπου.

Top «στιγμές»
2009: Διεθνές Χορευτικό Φεστιβάλ, σε συνεργασία με το «Φιόρο του Λεβάντε» και το Δήμο Λαγανά
2010: Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση για τα πέντε χρόνια λειτουργίας του χορευτικού συγκροτήματος, αφιερωμένη στον Σάββα Χαϊκάλη.
2011: Συμμετοχή του Μουσικού Συνόλου Λιθακιάς στην αδελφοποίηση του Γυμνασίου Λιθακιάς με το Λανίτειο Γυμνάσιο Λεμεσού.
2011: Γιορτή Σταφυλιού, σε συνεργασία με το ΚΠΕ Λιθακιάς και την ΠΕ Ζακύνθου.
2012: Εγκαίνια του Πολιτιστικού Κέντρου Λιθακιάς, στο παλιό Δημοτικό Σχολείο, με εκδήλωση, αφιερωμένη στη μνήμη του Κώστα Σούλη – Σκαντάλη.
2012: Εγκαίνια Πολιτιστικού Κέντρου του Συλλόγου. Παρουσιάστηκε απόσπασμα από την ομιλία του Κωνσταντή Σκαντάλη «Η παραξενιά τση γρίας» στη μνήμη του συγγραφέα.
2012: Συνδιοργάνωση εκδήλωσης με άλλους πολιτιστικούς συλλόγους για τη συλλογή φαρμάκων, τα οποία δόθηκαν στους «Γιατρούς του Κόσμου».
2012: Βαρκαρόλα, την πανσέληνο του καλοκαιριού, στη Λίμνη του Κερίου, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό σύλλογο του Κερίου.
2013: Βαρκαρόλα, την πανσέληνο του καλοκαιριού, στο λιμανάκι του Αγίου Σώστη, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό σύλλογο του Κερίου.
2013: Αφιέρωμα στον ποιητή Κωνσταντίνο Καβάφη, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κερίου.
2013: «Η Γυναίκα τση Ζάκυθος», με την Όλια Λαζαρίδου, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κερίου.
2013: Συγκρότηση βιβλιοθήκης, σε χώρο του Πολιτιστικού συλλόγου, με σημαντική δωρεά βιβλίων από την πρώην ΤΕΔΚ.

Επικοινωνία:
Έδρα: Λιθακιά
Τηλ.: 6944716502
Fax: 2695052917
email: [email protected]
website: www.lithakia.gr

Διοικητικό Συμβούλιο
Πρόεδρος: Γιώργης Αλιάζης
Αντιπρόεδρος: Άκης Λαγάτωρας
Γραμματέας: Γεωργία Σούλη
Ταμίας: Δήμητρα Μαρίνου – Μποζίκη
Σύμβουλος Δημοσίων Σχέσεων: Γεώργιος Πλατυπόδης