Ζακυνθινοί έπαινοι για τα βιβλία του Κώστα Κρομμύδα

11

Μέσα σε μια ζεστή ατμόσφαιρα παρουσιάστηκαν τα βιβλία του ηθοποιού και συγγραφέα Κώστα Κρομμύδα “Μπαμπά, μεγάλωσέ με” και “Η ζωή που έλειπε”. Τα προλόγισαν και παρουσίασαν τόσο ο ίδιος ο συγγραφέας, όσο και ο δήμαρχος Ζακύνθου Στέλιος Μποζίκης με τη Διευθύντρια του Μουσείου Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων Κατερίνα Δεμέτη.
Η συμμετοχή αθρόα, ενώ ακούστηκα πολλά θετικά σχόλια και για τα δυο βιβλία που εκδόθηκαν από τις εκδόσεις “Μίνωας”, όπου συνδιοργάνωσε την εκδήλωση μαζί με τα βιβλιοπωλεία Πλέσσας Πλαίσιο.
Είχε την ευκαιρία να μοιραστεί όμορφες στιγμές με φίλους και γνωστούς που είχε καιρό να συναντήσει, αφού όπως είναι γνωστό έχει κατ΄ επανάληψη επισκεφθεί το νησί μας. Παράλληλα, είχε τη δυνατότητα να συναντηθεί με το βιβλιόφιλο κοινό της Ζακύνθου, στο οποίο υπέγραψε τα βιβλία του.
Ο συγγραφέας μετά την παρουσίαση του βιβλίου ήταν φανερά συγκινημένος από την θερμή υποδοχή, την άρτια παρουσίαση, από τον κόσμο που τον αγκάλιασε με τόση αγάπη από την πρώτη στιγμή. Συνεχάρη όλους όσους βοήθησαν και βοηθούν να περπατάει ο πολιτισμός. Ομολόγησε τον ενθουσιασμό του για αυτά που αντίκρισαν τα μάτια του και για όλα κείνα που ένιωσε στην ψυχή του.

Κ. ΚΡΟΜΜΥΔΑΣ
Οι αληθινές βάσεις μιας σχέσης

Άνθρωπος ευγενής, μετρημένος και ταλαντούχος. Ο Κώστας Κρομμύδας είναι ένας καλλιτέχνης και συγγραφέας που προτρέπει όλους τους μπαμπάδες και λάτρεις της λογοτεχνίας να μπούνε στο βιβλιοπωλείο.
Πέρασα μαζί του δυο περίπου ώρες σε μία πολύ ευχάριστη συνέντευξη. Έμαθα για το πώς ένας άντρας βιώνει την πατρότητα, για τους φόβους και τις αγωνίες του, για τις χαρές και τα όνειρά του για το παιδί του. Αναφορικά με το δεύτερο βιβλίο που αφορά στις σχέσεις αγάπης, ερωτηθείς και για τη σύγχρονη πραγματικότητα που δυσκολεύει και απ ΄τις οικονομικές δυσκολίες, ο κ. Κρομμύδας, υποστήριξε ότι έτσι αποκαλύπτονται οι αληθινές βάσεις μιας σχέσης. Αναφερόμενος παράλληλα στην αλληλεγγύη που μπορούμε να δείχνουμε στον συνάνθρωπο, μιας και ο ίδιος έχει αναπτύξει έντονη κοινωνική δράση, δίνει το μήνυμα, τονίζοντας ότι αν γυρίσουμε την πλάτη σε αυτούς που μπορούμε να βοηθήσουμε, κάποια στιγμή θα έρθει και η σειρά μας.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ Β. ΜΟΥΤΣΙΟ

Απόφοιτος του Εθνικού Θεάτρου. Από τα χρόνια της σχολής, τί έχει μείνει μέσα σας, ως ανάμνηση και “στάση” απέναντι στα καλλιτεχνικά πράγματα;
Αυτό που μου έμαθε αυτή η σχολή είναι πως η εκπαίδευση δεν σταματά ούτε είναι αρκετή μέσω μιας δραματικής σχολής. Είχα την τύχη να έχω δασκάλους που άφησαν εποχή στο θέατρο και αυτό μου έμαθε πολλά. Δυστυχώς το ανταγωνιστικό κλίμα που υπήρχε ανάμεσα στους μαθητές, μας στέρησε τη δυνατότητα να κάνουμε πολλά και καλύτερα πράγματα μέσα στη σχολή.

14Είστε και δάσκαλος, νέων ανθρώπων, που θέλουν να ασχοληθούν με την υποκριτική. Πώς βλέπετε το μέλλον τους;
Όπως σε όλα τα επαγγέλματα, έτσι και στο δικό μας, αυτή την εποχή υπάρχει μεγάλη κρίση. Σε εμάς το πρόβλημα είχε ξεκινήσει πριν ξεσπάσει η κρίση. Είμαι της άποψης ότι δεν μπορείς να στερήσεις το όνειρο κανενός ανθρώπου. Όποιος θέλει κάτι πολύ, είναι καλό να το επιχειρεί, αλλιώς θα κουβαλάει για όλη του τη ζωή αυτή την αμφιβολία.

Και πλέον προέκυψε ο ρόλος του πατέρα. Και ταυτόχρονα, και του συγγραφέα. Πώς δημιουργήθηκε η ιδέα γι αυτό το βιβλίο;
Το να είσαι πατέρας δεν είναι ρόλος, αλλά προορισμός, που αν δεν τον φτάσεις θα έχεις χάσει ένα από τα πιο όμορφα ταξίδια της ζωής σου. Έγραψα αυτό το βιβλίο εμπνευσμένος από την διαδικασία ανατροφής της κόρης μου, αλλά και για να βοηθήσω τους μπαμπάδες να καταλάβουν αυτόν τον κόσμο!

Στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε, οι συνθήκες και το άγχος για όσους είναι γονείς δεν είναι λιγάκι δυσβάσταχτο;
Οι γονείς μας δεν είχαν ούτε το ένα δέκατο των ευκολιών που έχουμε εμείς. Το βιβλίο μου ξεκινάει με την φράση “τα παιδιά για να μεγαλώσουν χρειάζονται μόνο γάλα και αγάπη”. Είχαμε καλομάθει και τώρα πρέπει να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα. Είναι άλλο πράγμα ο φόβος να κάνεις παιδιά λόγω των συνθηκών και άλλο, λόγω της δέσμευσης που συνοδεύει την τεκνοποίηση.

Το πρώτο σας βιβλίο είχε παιδαγωγικό και βιωματικό περιεχόμενο, ενώ το δεύτερο είναι μυθιστόρημα. Τι άλλο να περιμένουμε από εσάς;
Είναι όντως δυο εντελώς διαφορετικά βιβλία. Έχουν όμως κάτι από εμένα και τα δύο. Να περιμένετε το επόμενο βιβλίο, που η ιστορία του θα ξεκινά από την Κεφαλλονιά!

Η ιδέα για το βιβλίο “Μπαμπά μεγάλωσέ με” πως γεννήθηκε;
Ήρθε εντελώς φυσικά όταν στη ζωή μας μπήκε η Βάια. Όταν έμαθα ότι θα γίνω πατέρας άρχισα να διαβάζω για τα παιδιά, να ρωτάω άλλους γονείς και τότε ανακάλυψα πως ότι είχε γραφτεί είχε να κάνει με την μητέρα και το παιδί και ελάχιστα ήταν αυτά που υπήρχαν για τον πατέρα. Ήθελα λοιπόν να γράψω μέσα από την δική μου εμπειρία για τους πατέρες και αν θέλεις να τους ταρακουνήσω πως τα παιδιά τους, τους έχουν ανάγκη.

Υπήρξε κάποια στιγμή που αναρωτήθηκες “εγώ πότε θα γίνω πατέρας;”;
Ναι υπήρξε. Όχι έτσι ακριβώς. Υπήρξε κάποια στιγμή που είπα πως θέλω να κάνω ένα παιδί. Η Βάια ήρθε στη ζωή μας, όταν και εγώ και η σύζυγός μου, θέλαμε πραγματικά ένα παιδί και ήμασταν έτοιμοι γι’ αυτό!

Πιστεύεις πως πρέπει να γίνεσαι πατέρας σε μικρή ηλικία;
Δεν είναι ωραίο να έχεις πολλά χρόνια διαφορά με το παιδί σου. Δεν μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί του… δεν μπορείς να το ακολουθήσεις ή ακόμα αν θέλεις δεν έχεις τις αντοχές να είσαι δίπλα του όταν αυτό τρέχει από το πρωί μέχρι το βράδυ, με μία απίστευτη ενέργεια. Δεν μου αρέσει να υπάρχει αυστηρό πρόγραμμα, αλλά σίγουρα θα πρέπει να έχεις ένα πλάνο στο μυαλό σου για να μην ξυπνήσεις μια μέρα και δεις πίσω σου την ζωή, πως πέρασε άσκοπα.

Και μετά ήρθε και το δεύτερο βιβλίο σου “Η ζωή που έλειπε”…
“Η ζωή που έλειπε” δεν έχει καμία σχέση με το προηγούμενο βιβλίο μου. Είναι μία αληθινή ιστορία που συνέβη την περίοδο της κατοχής στην Ελλάδα. Δύο ερωτικές ιστορίες, σε δύο διαφορετικές εποχές.

Το μυθιστόρημα είναι βασισμένο σε αληθινά γεγονότα. Αν ζούσαμε σε μιαν άλλη εποχή και οι πρωταγωνιστές ήταν ζωντανοί ενώ εσείς γράφετε το βιβλίο, τι θα θέλατε να τους ρωτήσετε;
Μα κάποιοι από αυτούς είναι ζωντανοί και έχω ήδη μιλήσει μαζί τους… θα ήθελα όμως να έχω μια κουβέντα με όλους. Να τους δώσω να διαβάσουν το βιβλίο και να μου πουν τη γνώμη τους.

Θα σκεφτόσουν ποτέ το βιβλίο αυτό να γίνει σίριαλ ή ταινία;
Η αλήθεια είναι ότι έχω κάποιες προτάσεις αλλά είναι νωρίς ακόμα για να πούμε οτιδήποτε. Σε κάθε περίπτωση όμως είναι κάτι που θα το ήθελα πάρα πολύ.