Όπως κάθε γλώσσα έχει το δικό της μοναδικό λεξικό, έτσι και η μόδα έχει το αλφαβητάρι της. Έννοιες, όροι, ονόματα, κινήματα και τεχνικές συνθέτουν το λεξιλόγιο του χώρου της Μόδας που πολλές φορές ακόμη και οι πιο μελετηροί μαθητές πιάνονται να λησμονούν. Κοιτάζοντας έξω απο τα συνηθισμένα, τα τετριμμένα και τα δημοφιλή, ψαχνοντας λίγο βαθύτερα και πολλές φορές κάπως παλιότερα θα παρουσιάσουμε ΈΝΑ διαφορετικό λεξικό – ΈΝΑ δικό μας λεξικό για τη Μόδα. 26 τα γράμματα του λατινικού αλφαβήτου, 26 και τα άρθρα του λεξικού μας! Ένα γράμμα τη φορά, πολλές ενδιαφέρουσες πληροφορίες, ιστορίες και σχόλια, και πάνω απ’ όλα Μόδα απο το Α έως το W-μέγα!
F for… Fendi, Fiorucci and Lolo Ferrari.
Fendi
Ο ιταλικός οίκος μόδας Fendi δημιουργήθηκε το 1925 απο τους ιταλούς σχεδιαστές Edoardo και Adele Fendi στη Ρώμη, έχοντας ως κύριο προϊόν τη δημιουργία και την εμπορία γούνας και δερμάτινων ειδών ένδυσης. Σήμερα είναι μια πολυεθνική εταιρία ειδών πολυτελείας η οποία έχει εξαγοραστεί απο τον όμιλο LVMH (για τον οποίο θα μιλήσουμε στο γράμμα L), και λειτουργεί κάτω απο τις οδηγίες του καλλιτεχνικού διευθυντή Karl Lagerfeld. Το εύρος των ειδών του οίκου Fendi εκτείνεται απο δερμάτινα είδη και ενδύματα, σε αρώματα, γυαλιά, ρολόγια, και εργαλεία γραφής. Διαθέτοντας περισσότερα απο 100 καταστήματα στις μεγαλύτερες μητροπόλεις της Μόδας και εξασφαλίζοντας την υψηλή ποιότητα των προϊόντων του, ο οίκος Fendi έχει καταφέρει να γίνει ταυτόσημος με τη λέξη ‘πολυτέλεια’.
Στο μυαλό των περισσοτέρων ο οίκος Fendi έχει εντυπωθεί για –το κατα πολλούς αμφιλεγόμενο προϊόν του χώρου της μόδας- τις γούνες! και για τα δερμάτινα είδη που κατασκευάζει, κανένα όμως απο αυτά δεν θεωρείται το σήμα κατατεθέν του. Η αλήθεια είναι πως η εταιρεία είναι γνωστή για τις ‘baguette bags’ που κατασκευάζει. Η ονομασία της τσάντας προέρχεται απο αυτό ακριβώς που σημαίνει η λέξη “baguette” – την γαλλική φρατζόλα ψωμιού η οπόια είθιστε να κρατιέται κάτω απο την μασχάλη, όπως ακριβώς και η συγκεκριμένη τσάντα. Κατασκευασμένη το 1997 απο τη σχεδιάστρια Silvia Venturini, η “baguette bag” κυριολεκτικά λατρέυτηκε κατακτόντας σχεδόν αμέσως μια θέση στο πάνθεον των ονομαζόμενων it-bags.
Fiorucci
H ιταλική εταιρία Fiorucci ιδρύθηκε από τον Elio Fiorucci το 1967 και αποτέλεσε το πρώτο κατάστημα στο Μιλάνο που παρουσίασε το στύλ και τα ρούχα τόσο του ‘Swinging London’ της δεκαετίας του 1960, αλλά και κλασσικά αμερικάνικα κομμάτια όπως τα t-shirt και τα jeans. Μέχρι τα τέλη του 1970 και τις αρχές της δεκαετίας του 1980 το νέο παράρτημα της εταιρίας στη Νέα Υόρκη κατάφερε να αντριστέψει τους ρόλους και θα γίνει διάσημο για τις τάσεις και τα στύλ που εισήγαγε στην αμερικανική αγορά κατά την εποχή disco, έχοντας πελάτες μεταξύ άλλων, το Marc Jacobs, τη Cher, τη Jackie Ωνάση, τη Lauren Bacall, τoν Andy Warhol και τη νεαρή τότε Madonna.
Ως ηγέτης στην παγκοσμιοποίηση της μόδας, η Fiorucci εισήγαγε σε μια νέα εύπορη αγορά μαζικής κατανάλωσης, τάσεις και προϊόντα απο απροσδόκητους πολιτισμούς και κολτούρες, όπως σαγιονάρες από τη Βραζιλία και παλτό απο το Αφγανιστάν. Η εταιρία διέδωσε τα τυπώματα τύπου καμουφλάζ και τα λεοπάρ prints, καθώς και την εφεύρεση-καινοτομία του ελαστικού jean.
Το λογότυπο της εταιρείας αποτελεούνταν απο δύο ‘αναιδή’ άγγελάκια, οι φιγούρες των οπόιων έχουν βασιστει στα χερουβείμ του αρχάγελλου Ραφαήλ. Παρά την άνθηση της εταιρίας, η κακοδιαχείρισή της οδήγησε σε καθεστώς πτώχευσης το 1989, και από τότε η μάρκα έχει αναμειχθεί σε νομικές διαμάχες για τα εμπορικά διακαιώματα. Επίσης αρκετές προσπάθειες για την επανέναρξη της εταιρίας έχουν αποτύχει.
Lolo Ferrari
Εκ πρώτης όψεως άσχετη με το χώρο, αλλά όχι με τον κόσμο της μόδας και της show biz, η Γαλλίδα χορεύτρια, porn star, ηθοποιός και τραγουδίστρια Lolo Ferrari αξίζει να αναφερθεί στο αλφαβητάρι μου τόσο ως απλή εγκυκλοπαιδική γνώση, όσο και ως ένα παράδειγμα προς αποφυγή του φαινομένου των πλασικών επεμβάσεων και πως αυτό μπορεί να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις φτάνοντας σε σημείο εθισμού. Γεννημένη το 1963 ως Eve Lois, η Lolo Ferrari κατάφερε να κερδίσει μια θέση στο Βιβλίο Guiness ως η ‘η γυναίκα με τα μεγαλύτερα στήθη στον κόσμο’, αν και το μέγεθός τους είχε επιτευχθεί τεχνητά.
Με την ενθάρρυνση του συζύγου της και πέφτοντας θύμα μιας ‘μόδας’ και μιάς υποκολοτούρας που άνθισε κατα τα μέσα της δεκαετίας του 1990 και στις αρχες της νέας χιλιετίας, η Lolo Ferrari υπέστη πολλές επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής για να δημιουργήσεi ένα στήθος περιμέτρου 180 εκατοστών τεχνητά εμπλουτισμένο με σιλικόνη περιμέτρου. Το βιβλίο των ρεκόρ Guiness αναφέρει ότι καθένα από τα στήθη της, ζύγιζε 2,8 κιλά και περιείχε τρία λίτρα φυσιολογικού ορού. Έπρεπε να φορα ειδικά κατασκευασμένο στηθόδεσμο, και ως αποτέλεσμα των πολλών επεμβάσεων, υπέφερε από μια σειρά ιατρικών παθήσεων. Τα εμφυτεύματα του στήθους της φημολογείτε πως είχαν σχεδιαστεί απο έναν μηχανικό ο οποίος είχε ασχοληθεί με το σχεδιασμό του Boeing 747.
Χρησιμποίησε τη νεοαποκτηθείσα δημοσιότητα της προκειμένου να αποκτήσει ένα μόνιμο ρόλο στην τηλεοπτική εκπομπή του βρετανικού Channel 4 με τίτλο Eurotrash. Σε συνεντεύξεις της, η Lolo είχε πει για τις χειρουργικές επεμβάσεις της ‘Όλα αυτά τα πράγματα ήταν γιατί δεν αντέχω τη ζωή, αλλά δεν έχει αλλάξει τίποτα […] Φοβόμουν και ντρεπόμουν, ήθελα να αλλάξει το πρόσωπό μου, το σώμα μου, να μετατρέψω τον εαυτό μου. “Ηθελα να πεθάνω, πραγματικά”. Μερικοί ψυχολόγοι εικάζουν ότι μπορεί να έπασχε από dysmorphophobia. Ο θάνατός της το 2000 είχε υποτεθεί πως οφειλώταν σε αυτοκτονία, αν και παρέμειναν υποψίες ότι ο σύζυγός της ενδέχεται να είχε εμπλακεί.
Μάρω Παλαμάρα
MA Fashion and Film Graduate
London College of Fashion | University of the Arts London