Ανεκτίμητα κειμήλια του Δ. Βισβάρδη

ΖΑΚΥΝΘΟΣ – Με έναν ακόμη ανεκτίμητο θησαυρό εμπλουτίστηκε η Ενότητα Επτανησιακής Μουσικής του Μουσείου Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων. Χάρη στη σπουδαία δωρεά της Ράνιας Βισβάρδη, κόρη του διακεκριμένου ζακυνθινού συνθέτη και κλαρινετίστα Διονυσίου Βισβάρδη, οι επισκέπτες του Μουσείου θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν τμήμα του αρχείου του Διονύσιου Βισβάρδη, το κλαρινέτο του, παρτιτούρες, προσωπικές φωτογραφίες, διπλώματα, μετάλλια και άλλα κειμήλια.
Ο αείμνηστος Διονύσιος Βισβάρδης, τιμήθηκε και διακρίθηκε πολλές φορές από τη νεαρή ηλικία των δώδεκα, που αναδείχθηκε το πρώτο κλαρινέτο της Φιλαρμονικής Ζακύνθου (1922), μέχρι τα βαθειά του γεράματα. Το 1956-57, όντας καταξιωμένος μουσικός και συνθέτης πανελλαδικά, ανέλαβε να αναγεννήσει και να οργανώσει τη Φιλαρμονική της Ζακύνθου, η οποία είχε χάσει την παλιά της αίγλη μετά το σεισμό του 1953.
Ανάμεσα στα συνθετικά έργα του Διονυσίου Βισβάρδη ξεχωρίζει το εμβατήριο «Περνάει ο Στρατός της Ελλάδος» (1935). Το παραπάνω εμβατήριο σύντομα έγινε πανελληνίως γνωστό, αποσπώντας κατ’ αρχάς την έγκριση του Γενικού Επιτελείου και στη συνέχεια τον έπαινο του ιδίου του Αλέξανδρου Παπάγου. Αλλά και άλλα έργα του, απαρτίζουν την έντονη – συνθετικά – δημιουργική του δραστηριότητα: Ελληνικό Τρίπτυχο (για πιάνο), Σονάτα σ’ Ελληνικά Θέματα (για πιάνο), Μακεδονική Σουίτα (για ορχήστρα), Καθρεφτίσματα στη Λίμνη (κομμάτι κοντσέρτου για πιάνο και ορχήστρα) Τρία Ελληνικά Σκίτσα (για ορχήστρα), Πρελούδιο και Φούγκα πάνω σ’ένα Μακεδονικό Τραγούδι (για ορχήστρα).
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Μουσείου Σολωμού & Επιφανών Ζακυνθίων εξέδωσε δελτίο τύπου προκειμένου να ευχαριστήσει θερμά την κ. Ράνια Βισβάρδη για τη δωρεά της, με την ελπίδα ότι και άλλοι κάτοχοι σημαντικότατου αρχείου θα ακολουθήσουν το παράδειγμά της.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΤΗΝ “ΗΜΕΡΑ”
www.imerazante.gr