ΣΚΟΡΠΙΣΑΝ στους ανέμους τα ευρώ της τουριστικής προβολής

ΖΑΚΥΝΘΟΣ – H τουριστική προβολή 2012 -2013 και η πορεία της ΕΤΙΝ ήταν δυο από τα σημαντικότερα θέματα της ημερήσιας διάταξης κατά την τελευταία συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στο νησί μας. Θέματα που δεν συζητήθηκαν και αναβλήθηκαν για την επόμενη συνεδρίαση σύμφωνα με την υπόσχεση Προέδρου και Περιφερειάρχη, αν και θα μπορούσαν να συζητηθούν αν το επιθυμούσε η περιφερειακή Αρχή.
Δεν θα μας προκαλούσε ιδιαίτερη εντύπωση η αναβολή τους εάν δεν είχαν προηγηθεί προ τριμήνου οι αποκαλύψεις του Περιφερειακού Συμβούλου Μάκη Φόρτε, για τις επιχορηγήσεις σε Σωματεία και Φυσικά Πρόσωπα που κατά σύμπτωση έχουν τις ρίζες τους στην Κέρκυρα. Οι απλόχερες – κατευθυνόμενες – οικονομικές “ενέσεις” από τον κ. Σπύρου γίνονταν με απ’ ευθείας αναθέσεις που σύμφωνα με τα όσα έχει αποκαλύψει ο παραπάνω σύμβουλος, ξεπερνούν τα 241.000.000 ευρώ. Και εν κατακλείδι, η διαπίστωση ότι υπάρχει η περιφέρεια Κέρκυρας και των “λοιπών” Ιονίων Νήσων, όπως εύστοχα επισημαίνει ο Κεφαλλονίτης περιφερειακός σύμβουλος και δήλωνε με παρρησία ότι μόνο…. “ο γάμος του Καραγκιόζη” δεν έχει χρηματοδοτηθεί ως τουριστική προβολή, από τον Περιφερειάρχη.

Χαμηλή απορροφητικότητα
Στην εισήγηση του κ. Περιφερειάρχη για την τουριστική προβολή, που ποτέ δεν συζητήθηκε αλλά είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας, αναφέρονταν ότι το ποσόν που απορροφήθηκε για τη συμμετοχή και διοργάνωση εκδηλώσεων από την 1 Ιουλίου 2011 έως 31 Δεκεμβρίου 2012 ήταν 333.155 ευρώ, που αντιστοιχεί στο 47,66% των συνολικά απορροφηθέντων ποσών για την τουριστική προβολή των Ιονίων Νήσων την ίδια περίοδο.
Και αν αφαιρέσουμε από αυτό το ποσόν, ό,τι δόθηκε για οκτώ εκδηλώσεις υποστηρικτικές των τουριστικών εκθέσεων (και το Ράλλυ Ιονίου) που αναφέρονται ονομαστικά στην εισήγηση (περίπου 70 με 80 χιλιάδες ευρώ), το υπόλοιπο ποσόν γύρω στα 260.000 ευρώ πήγαν σε επιχορηγήσεις σωματείων… στο όνομα της τουριστικής προβολής;


Τρεις μήνες μετά…
Το πρώτο συμπέρασμα στο οποίο εύκολα κανείς καταλήγει είναι πως έπρεπε να περάσουν τρεις μήνες για να αυτοδιαψευστεί ο Περιφερειάρχης και να επιβεβαιωθεί πλήρως για όσα έγραψε η “ΗΜΕΡΑ” τον περασμένο Ιανουάριο, ενώ αποδεικνύονται και με το παραπάνω αληθή τα στοιχεία που έδωσε ο περιφερειακός σύμβουλος Μάκης Φόρτες.
Θα θυμίσουμε ότι στις 14 Ιανουαρίου, ο κ. Φόρτες δημοσίευσε μια λίστα με 40 απευθείας επιχορηγήσεις σωματείων και εκδηλώσεων (στην συντριπτική τους πλειοψηφία από την Κέρκυρα) για την περίοδο Ιουλίου 2011 – Δεκεμβρίου 2012 συνολικού ύψους 241.515,97 ευρώ, οι οποίες είχαν γίνει μόνο με την υπογραφή του Περιφερειάρχη κ. Σπύρου εν αγνοία κάθε συλλογικού οργάνου, από πόρους του ΕΣΠΑ που προορίζονταν για την τουριστική προβολή των Ιονίων Νήσων.

“Βολές” κατά πάντων
Ο κ. Σπύρου προσπαθώντας να αντικρούσει την πραγματικότητα τα έβαλε με όλους, ακόμη και με την ΗΜΕΡΑ κατηγορώντας μας ούτε λίγο – ούτε πολύ πως “αβασάνιστα, υιοθετείτε θέσεις και απόψεις που είναι εν πολλοίς ψευδείς και δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα”.
Η απάντηση ήλθε ενυπόγραφα και αποστομωτικά από τον Εκδότη – Διευθυντή της εφημερίδας μας Σπύρο Καμπιώτη με τον τίτλο “Καλό το ανέκδοτο… το άλλο με τον Τοτό;”.

Τα… “μαργαριτάρια”
Από την εισήγηση του κ. Σπύρου που δεν συζητήθηκε, αξίζει πάντως να αναφερθούν επιπλέον τα παρακάτω στοιχεία:
Το συνολικό ποσόν που ήταν στην διάθεση της περιφέρειας για τουριστική προβολή από 1 Ιουλίου 2011 έως 31 Δεκεμβρίου 2012 ήταν 1.200.000 ευρώ.
Από αυτά, απορροφήθηκαν μόνο 698.987 ευρώ, δηλαδή μόλις το 58% των διατιθέμενων πιστώσεων με τα υπόλοιπα 500 χιλιάρικα να επιστρέφονται – και για να μην ξεχνιόμαστε συζητάμε για ότι πολυτιμότερο έχουμε στα Επτάνησα, την προβολή του προϊόντος που παράγουμε, τον τουρισμό!
Ακόμη και αυτά τα 700 (περίπου) χιλιάρικα αξίζει να δούμε που πήγανε, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία που ο ίδιος ο κ. Σπύρου έδωσε στην δημοσιότητα. Όπως είπαμε το 47,66% (333.155 ευρώ) πήγε για επιχορηγήσεις σωματείων και εκδηλώσεις. Ακολουθεί η συμμετοχή στις εκθέσεις με το 43,30% (302.664 ευρώ). Τα τουριστικά φυλλάδια απορρόφησαν μόλις το 4,61% (32.207 ευρώ) και η διαφήμιση απορρόφησε μόλις το… 4,43% (30.961 ευρώ)!!!

Τα νούμερα… ομολογούν
Οι αριθμοί μιλάνε από μόνοι τους, για το τι εννοεί… ως τουριστική προβολή ο Περιφερειάρχης. Μόνο που βιάστηκε να μας κατηγορήσει πριν τρεις μήνες ότι υιοθετούμε “ψευδείς ειδήσεις”.
Ελπίζουμε ότι θα συζητηθεί το θέμα της τουριστικής προβολής μαζί και η εισήγησή του στο επόμενο συμβούλιο που θα γίνει στην Κέρκυρα, όπως υποσχέθηκε και έγραψε και στο δελτίο τύπου οπότε και για λόγους διαφάνειας απαιτείται να δοθεί στη δημοσιότητα η λίστα με τις 54 εκδηλώσεις και το ποσόν που επιχορηγήθηκε κάθε μία.
Και φυσικά, εδώ που φτάσαμε, δεν μπορεί να προχωρήσει άλλο η υπόθεση της απευθείας επιχορήγησης σωματείων με την πρόφαση της τουριστικής προβολής… αποκλειστικά από τον περιφερειάρχη… και μάλιστα ερήμην των συλλογικών οργάνων (περιφερειακού συμβουλίου, οικονομικής επιτροπής και επιτροπής τουρισμού, αθλητισμού και πολιτισμού).
Η αρίστη απόφαση θα ήταν τα λεφτά που έχουν προγραμματιστεί να πάνε σε πανηγύρια, με τροποποίηση του σχετικού τεχνικού δελτίου, να μεταφερθούν στην πραγματική, αναγκαία, ανταποδοτική, ζωτικής σημασίας τουριστική προβολή.

Δώστε αρμοδιότητα στην Επιτροπή Τουρισμού
Αν παρ’ όλα αυτά ο Περιφερειάρχης θέλει να διατηρήσει “σώνει και καλά” αυτή την έμμεση πηγή επιχορήγησης σωματείων (αν και υπάρχει η αντίστοιχη πηγή από τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους (ΚΑΠ) σε κάθε περιφερειακή ενότητα) οφείλει να δώσει την αρμοδιότητα κατανομής του σχετικού κονδυλίου στην αρμόδια επιτροπή για τον πολιτισμό, τον τουρισμό και τον αθλητισμό, με Πρόεδρο τον αντιπεριφερειάρχη Ζακύνθου κ. Μυλωνά, το πρόσωπο του οποίου παρέχει τα εχέγγυα της αντικειμενικής – και μακριά από την Κέρκυρα – κρίσης

90.000 ευρώ για συνέδρια και 110.000 ευρώ για μετακινήσεις
Ο κ. Σπύρου συνεχίζει το 2013 από εκεί που σταμάτησε το 2012. Έχει ήδη δώσει από τις πιστώσεις του 2013 (τουλάχιστον αυτά έχουν πέσει στην αντίληψή μας) στο σύλλογο Κερκυραίων και Φίλων της Κέρκυρας – Β. Ελλάδος με έδρα στη Θεσσαλονίκη “Οι Φαίακες” 2.000 ευρώ και για το “3ο Διεθνές Σχολικό Τουρνουά Κρίκετ”, που πραγματοποιείται στην Κέρκυρα από τις 22-27 Απριλίου 2013 το ποσόν των 10.000 ευρώ (και τα δύο ποσά για την κάλυψη γευμάτων…).
Το δε ποσό που προβλέπεται να διαχειριστεί μόνος του ο κ. Σπύρου το 2013 είναι 90.000 ευρώ για “συμμετοχή και διοργάνωση εκδηλώσεων και συνεδρίων” ουσιαστικά για την απευθείας επιχορήγηση σωματείων και 110.000 ευρώ για “μετακινήσεις που αφορούν στην πραγματοποίηση εκδηλώσεων τουριστικής προβολής, όπως για παράδειγμα η μεταφορά ενός μουσικού σχήματος στο εξωτερικό ή αλλού”, όπως διευκρινίζει …. αφοπλιστικά για τον έμμεσο τρόπο επιχορήγησης σωματείων ο κ. Σπύρου στην σχετική εισήγησή του.
Είναι σίγουρα πρόκληση να μοιραστούν και να κατασπαταληθούν άλλες 200.000 ευρώ για σκοπούς μπερδεμένους και άσχετους με την τουριστική προβολή, ιδιαίτερα τούτες τις εποχές. Αν μη τι άλλο, ας χρησιμοποιηθούν για σκοπούς που μπορεί να έχουν πολιτιστικό χαρακτήρα, όμως είναι πραγματικές και δουλεμένες δράσεις, οι οποίες αποδεδειγμένα ενισχύουν την εξωστρέφεια ενός νησιού και όλης της περιφέρειας μας.

Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν καλούς φίλους
Και επειδή την προηγούμενη φορά ο κ. Σπύρου ή οι ειδικοί σύμβουλοι και συνεργάτες, σκοπίμως διαστρέβλωσαν τα όσα γράψαμε για τις επιχορηγήσεις των Κερκυραϊκών σωματείων, ξεκαθαρίζουμε:
•Πρώτον, ότι δεν αμφισβητούμε την ανάγκη για συνδρομή των πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων και εκδηλώσεων, αλλά για αυτό το σκοπό υπάρχουν οι σχετικές πιστώσεις από τους ΚΑΠ σε κάθε περιφερειακή ενότητα που μπορεί να διαχειριστεί εκ των έσω και άμεσα, τις ανάγκες και τη σοβαρότητα των πραγματικών και αναγκαίων δράσεων.
•Δεύτερον, η τουριστική προβολή και μάλιστα με καινοτόμες ιδέες και μεθόδους, είναι το Α και το Ω για την συντριπτικά σημαντικότερη οικονομική δραστηριότητα στα Ιόνια Νησιά (τον τουρισμό), έτσι, που να αποτελεί «έγκλημα» η διασπάθιση και η κατασπατάληση των πόρων που προορίζονται γι’ αυτήν, ιδιαίτερα τούτη την περίοδο.
Με βάση τα προηγούμενα, δεν διατυπώνουμε καμία ανούσια αντίρρηση – αντίθεση, π.χ. να επιχορηγηθεί το “3ο Διεθνές Σχολικό Τουρνουά Κρίκετ” και κάθε άλλο τουρνουά κρίκετ. Κάθε άλλο μάλιστα, αφού το άθλημα αναπτύσσεται μόνο στην Κέρκυρα απ’ όλη την Ελλάδα, ακόμη και για την επιχορήγηση κάθε Κερκυραϊκού σωματείου (όπως “οι Φαίακες” της Θεσσαλονίκης), αλλά αυτό να γίνει από πιστώσεις των ΚΑΠ της περιφερειακής ενότητας Κέρκυρας, που προορίζονται γι’ αυτό το σκοπό και απόλυτα, μέσα από τις διαδικασίες της αρμόδιας επιτροπής που προεδρεύει ο αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου κ. Μυλωνάς.